Çocuklar alerjiden korunabilir miSponsorlu Bağlantı
Bildiğimiz gibi alerjik hastalıklar anne-babadan gelen genetik yatkınlık nedeniyle bağışıklık sisteminin çevredeki bir alerjene karşı normalde verilmeyen yanıtı abartılı olarak vermesi ve bunun sonucunda vücudun bundan zarar görmesidir. Kişide hassas bölge burun ise saman nezlesi, bronşlar ise astım, cilt ise atopik dermatit, göz ise göz alerjisi, barsaklar ise besin alerjisi gelişir. Yani çocuğun genetik yapısında bir yatkınlık varken alerjiden korunma kesin olarak mümkündür denemez. Ancak çevresel özellikler kontrol edilebilirse alerjik hastalık bulgularının çıkması önlenebilir.
Alerjik duyarlılığın oluşması ve hastalık bulgularının çıkmasına neden olan ana nedenler, çevresel iritanlar, beslenme özellikleri, sık kullanılan antibiyotiklerdir. Bunun yanında gereksiz yapılan sezeryan doğumların ve hijyen teorisinin de kısmi katkıları olduğu düşünülmektedir.
Çevresel iritanlardan korunmak en önemli korunma yoludur. Bunların başında sigara dumanı gelmektedir. Bebeğin anne karnında ve doğumdan sonra sigara dumanına maruz kalması alerjik duyarlılığın oluşmasında temel nedenlerin başında gelmektedir. Bu çocukların hem alerjik yatkınlığı fazla, hem de astım gelişim riski yüksek olacaktır. Yine kirli hava, egzoz gazına maruziyet, kapalı ortam, spor yapmama, fazla kilo (obesite), hareketsiz hayat tarzı da alerjik hastalık gelişimini arttırır. Bunlardan kaçınılması da alerjik hastalıklardan korunmada önemlidir.
Anne sütü alerjik hastalıklardan korunmada önemli rol oynar. Bu nedenle bebeklere uzun süreli anne sütü verilmesi önerilmektedir.