Sponsorlu Bağlantı

+ Cevap Ver
1 sonuçtan 1 ile 1 arası

Konu: Cümlenin Öğeleri Türkçe Test Soruları - Cümlenin Öğeleri İle İlgili Testler Cevaları

  1. #1
    LaDy
    Sponsorlu Bağlantı

    Yeni Cümlenin Öğeleri Türkçe Test Soruları - Cümlenin Öğeleri İle İlgili Testler Cevaları

    Sponsorlu Bağlantı

    Cümlenin Öğeleri Türkçe Test Soruları - Cümlenin Öğeleri İle İlgili Testler ve Cevapları


    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklemden önce gelen sözlerin tümü, özne görevindedir?
    A) Bahar rüzgârının tatlı serinliği bizi sarhoş et*mişti.
    B) Yol yapım çalışmaları bir ay boyunca sürecek.
    C) Akıl danışacak ne bir dost ne bir arkadaş bu*labildim.
    D) Orman köylülerinin bitmez tükenmez sorunları vardı.
    E) Konuyu en ince ayrıntılarına kadar değerlendi*receğiz.
    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğelere ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?
    A) Sinirlenince/elindeki kalemleri/bana doğru/ atmıştı.
    B) Bu sözü söyleyebileceğimizi/hiç/ummamıştım.
    C) Derenin başına/gelince/yolcular/biraz/dinlendi.
    D) Memleketimin dağları/şimdi/buram buram/ kokar.
    E) Alışverişi tamamlayınca/ablamla/eve/ gittik.

    3. "Her gün, onu burada mı bekleyeceğiz?" sorusuna verilecek cevap, cümlenin hangi öğesidir?
    A) özne
    B) Yüklem
    C) Zarf tümleci
    D) Belirtili nesne
    E) Dolaylı tümleç

    4. "Kuş sesleri baharı müjdeliyordu insanlara serin sabahlarda."
    Bu cümlede sırasıyla yükleme yöneltilecek hangi soruların cevabı vardır?
    A) Ne, neyi, kime, nerede
    B) Kim, kimi, neye, ne zaman
    C) Ne, neyi, kime, ne zaman
    D) Neyi, ne, kime, nerede
    E) Neyi, kimi, kime, ne zaman

    5. Aşağıdakilerin hangisinde özne, tamlayanı düşmüş ad tamlamasıdır?
    A) Gönül verdin derlerdi o delikanlıya
    B) Bu ses rüzgârlara karışır gider
    C) Yıkanırdı gölgesi kuytu bir derede
    D) Kapanırdı daha gün batmadan kapılar
    E) En sonunda varmışsın bir Erzincanlıya

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemden etkile*nen öge vurgulanmıştır?
    A) Günlerden beri bu hayvanlara bakıyoruz.
    B) Tarımsal ilaçlar insan sağlığını olumsuz etkili*yor.
    C) Bu konseri büyükbaban da çok beğendi.
    D) Köylüler bir hafta içinde tarlaları sürdü.
    E) Önceki gün onu çok aradım.

    7. Aşağıdaki verilen cümlelerin hangisinde yüklem ek—fiil almamıştır?
    A) Denizin sesine kendimizi kaptırmıştık.
    B) Ağacın ardında birden bir gölge belirmişti.
    C) Artık söylenenleri tam olarak anlamıyordu.
    D) Buraya kadar güçlükle yürüyebilmiş.
    E) Hava, tahmin ettiğimizden daha soğuktu.

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne yok*tur?
    A) Bir gün içinde bütün eşyalar taşındı.
    B) Çok söyleyen çok yanılır.
    C) Kafeterya üniversitenin kampüsünde açıldı.
    D) Gecenin karanlığı içinden tok bir ses duyuldu.
    E) Maç bir başka sahada haftaya oynanacak.

    9. "Geniş bahçeli bir köy evi" ifadesi aşağıdakilerin hangisinde özne göreviyle kullanılmıştır?
    A) Geçen yıl geniş bahçeli bir köy evi satın aldık.
    B) Geniş bahçeli bir köy evini kaç paraya alabili*riz?
    C) Dünyaya geniş bahçeli bir köy evinde gözlerini açtı.
    D) Sonunda geniş bahçeli bir köy evine kapağı at*tık.
    E) Düşlerini geniş bahçeli bir köy evi süslüyordu.

    10. Ovanın böğründeki hafif eğimli toprak kanallar, tar*lalarda biriken fazla suyu denize bıraktı.
    Bu cümledeki öge sıralanışı aşağıdaki cümlelerin hangisindekiyle benzerlik göstermiştir?
    A) Tek pervaneli uçaklar mayıs sonu ovanın üs*tünde dolaşmaya başladılar.
    B) Seni düşündüğüm zaman bir ceylan su içmeye iner.
    C) Kapıdan dışarı süzülen sarı ışık birdenbire kay*boldu.
    D) Güneş, doğaya hayat veren oklarını yeryüzüne fırlattı.
    E) Çok uzaklardan birbiri ardına haykıran kurbağa seslerini işitiyoruz.
    11. Aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı özne de yüklem de değildir?
    A) - Ali'yi kim çağırdı?
    -"Babası
    B) - Haberler mi başladı?
    - Haberler.
    C) - Elimde ne var?
    -Para
    D) -Ayşe çantasından ne çıkardı?
    - Kalem
    E) - Çocuklar bizi görünce ne yaptılar?
    - Kaçtılar

    12. "Ekin biçtim tarlalarında demet demet
    Kaval çaldım, koyun güttüm yaylalarında"
    Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
    A) Belirtisiz nesne
    B) Zarf tümleci
    C) Dolaylı tümleç
    D) Sözde özne
    E) Yüklem

    13. "Yiğit olan yiğit görür düşünde"
    Bu dizedeki öğe sıralanışı aşağıdakilerden hangi*siyle aynıdır?
    A) Kızıl alevler saçar atımızın yelesi
    B) Sabahtan uğradım ben bir fidana
    C) Düşüyor her seven gönül azaba
    D) Ufukları çınlatıyor nal sesleri bugün
    E) Mavi gökler uçurtma arıyor bulutlar altında

    14. Aşağıdakilerin hangisinde nesne kullanılmamıştır?
    A) Kurallara bağlı kalmak yaşamı sevdiğimizi gös*terir.
    B) Gözleri eskisi kadar uzağı iyi görmüyordu.
    C) Hareketleri son zamanlarda iyice değişmişti.
    D) Buraları tanımadığını bize söylememişti.
    E) Balkonu, beton bir direkle sağlamlaştırmıştı.

    15. Soyut adlar çoğul özne olduğunda, yüklem tekil olur.
    Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala bir örnek var*dır?
    A) Artık bu tür düşünceleri savunmaktan vazgeç*tim.
    B) Akılları pazara çıkarmışlar, herkes kendi aklını almış.
    C) İnsan ruhu, çoğu zaman bunları istiyor.
    D) Fikirleriniz, aslında pek fena sayılmaz.
    E) Ömer Seyfettin öykülerinde cinleri, perileri de anlatır.

    16. Aşağıdakilerin hangisinde ilk dize tümüyle belirtili nesne görevindedir?
    A) Tren sesleri uzaklaşır geceleri Bilirim sana gider
    B) Karlı dağların başında Bir güzele vuruldum ben
    C) Senin için yazdığım şiirleri Dün teker teker okudum
    D) Çiğnetme düşmana memleketi Hazır ol düşmanın saldırısına
    E) Bir sabah söyledi son sözlerini Yumdu dünyaya ela gözlerini

    17. Vatan toprakları üzerinde yaşayan hiç kimse, "Va*tan sorunlarından bana ne?" diyemez.
    Bu cümledeki öğe sıralanışı aşağıdakilerin hangi*sinde verilmiştir?
    A) Dolaylı tümleç, özne, yüklem
    B) Dolaylı tümleç, zarf tümleci, özne, yüklem
    C) Özne, belirtisiz nesne, yüklem
    D) Belirtili nesne, dolaylı tümleç, özne, yüklem
    E) Özne, zarf tümleci, belirtisiz nesne, yüklem

    18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, cümledeki eylemi yapanı bildirmektedir?
    A) Çuvallar depoya taşındı.
    B) Öörenciler bu konuda uyarıldı.
    C) Şo_ryJar az önce çözüldü.
    D) Konuklar özenli biçimde ağırlandı.
    E) Çocuklar hep birlikte kaçıştı.

    19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, eylemden etkile*nen vurgulanmıştır?
    A) Doktor, küçük çocuğu dikkatle muayene etti.
    B) İhtiyar adam boş gözlerle bana bakıyordu.
    C) Bu şiiri önceki yıl bir televizyonda dinlemiştim.
    D) Akşama doğru konuklarımızı otelde ağırladık.
    E) Bu yağmur, iki günden beri ekili arazileri mah*vetti.

    20. Aşağıdaki sorulardan hangisi yükleme yöneliktir?
    A) Nerede o eski günler?
    B) Çalışmalarınız sonuç verdi mi?
    C) Kimi arıyorsunuz bu vakitte?
    D) Orhan mı ikimizle gelecek?
    E) Onlar buraya mı taşınacak?

    Cevap Anahtarı: 1)D 2)C 3)E 4)C 5)C 6)D 7)D 8)B 9)E 10)D 11)D 12)D 13)E 14)C 15)D 16)C 17)C 18)E 19)E 20)B






  • Konuyu değerlendir: Bu konuyu beğendiniz mi?

    Cümlenin Öğeleri Türkçe Test Soruları - Cümlenin Öğeleri İle İlgili Testler Cevaları


    Değerlendirme: Toplam 0 oy almıştır, ortalama Değerlendirmesi puandır.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 11.01.12, 15:30
  2. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 30.12.11, 16:00
  3. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 28.12.11, 21:24
  4. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 27.02.11, 00:13
  5. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 30.09.10, 17:31

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Var
  • Mesaj Yazma Yetkiniz Var
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2 ©2011, Crawlability, Inc.