Sponsorlu Bağlantı

+ Cevap Ver
1 sonuçtan 1 ile 1 arası

Konu: 6.Sınıf Türkçe Test Soruları ve Cevapları 6. Sınıf Türkçe Test Çalışmaları

  1. #1
    Mavi Admin
    Sponsorlu Bağlantı

    Yeni 6.Sınıf Türkçe Test Soruları ve Cevapları 6. Sınıf Türkçe Test Çalışmaları

    Sponsorlu Bağlantı

    6.Sınıf Türkçe Test Soruları ve Cevapları 6. Sınıf Türkçe Test Çalışmaları
    TÜRKÇE_6

    1. (1) Şair yeni bir şiir kitabı yayınladı.(2) Kitap, şairin geleneksel şiir kalıplarını kullanarak yazdığı şiirlerden oluşuyor.(3) Bu şiirlerde kimi zaman, şairin insanı çok derinden etkileyen sesini duyuyoruz. (4) Kitaptaki şiirlerin çoğu sevgi, ayrılık, özlem gibi kişisel temalar üzerine yazılmış.
    Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından farklıdır?

    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4


    2. Nasrettin Hoca fıkraları, zeka oyunları ve ince, anlamlı sözlerle doludur.Bu fıkralarda ana düşünceyi içeren böyle sözlere ne ad verilir?

    A) Nükte B) Espri C) Güldürü D) Şaka



    3- Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisi ünsüz benzeşmesi kuralına uygundur?
    A) Bizimkiler balıktan geldiler.
    B) Ahpapca bir tutum takındı.
    C) Başını hafifce öne eğdi.
    D) Beğenmediğini açıkca söyledi.

    4- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesiyle ilgili bir yazım yanlışı vardır.?
    A) Asfaltın onarımı
    B) Herkesin derdi
    C) Ağızının içi
    D) Değirmenin suyu

    5- Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır?

    a. Sevimli
    b. Sağlık
    c. Bilgin
    d. Yazı

    6-Altı çizili sözcüklerin hangisi hem yapım hem çekim eki almıştır?

    e. Kalemlerimden birini sen al.
    f. Tahtayı nöbetçi sildi.
    g. Öğrenciler ödevlerini getirdiler.
    h. Sınıfımızda kitaplık bulunuyor.





    7- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesi olmuştur?

    a) Elindeki gazeteyi sessizce okuyor.
    b) Ailesinden uzak kalınca onların değerini anladı.
    c) Sevinçten ne yapacağını bilmiyor.
    d) Tatilde buz patenine gitmek istiyor.


    8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması yoktur?

    a) Masa örtüsünün rengini beğenmedi.
    b) Kalemimin ucunu açıp yerime oturdum.
    c) Bu mevsimde denizin dibini göremezsin.
    d) Coğrafya sınavına büyük bir titizlikle hazırlandı.



    9- Aşağıdaki kelimelerin hangisi tür olarak diğerlerinden farklıdır?

    A)Kişilik B)Simit C) Gelmiş D)Sütlaç


    10-‘’ soğuk ‘’ kelimesi aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?

    A) Bana her zaman soğuk davranıyor.
    B) Hava soğuk dışarı çıkmayın.
    C) Soğuk soğuk meyveleri yersen karnın ağrır.
    D) Bu duvarlar çok soğuk.


    11-Aşağıdaki cümlelerden hangisinde zıt anlamlı
    kelimeler birlikte kullanılmıştır?

    A)Herkese eşit , sevecen davranır.
    B) Bana, bunları her gün söyler.
    C)Konuyu ona buna anlatma.
    D)Köyde iyi ve kötü günlerimiz oldu.








    12- ‘’ Bıçağı bana verir misin?

    Cümlesinde ,altı çizili kelimedeki ses olayı hangisidir?

    A) Ali kitabı bana verdi.
    B) Defteri ona ver.
    C) Babam bana sitem etti.
    D) Öğretmene seni sorduk.


    13 - ‘2Yazlıktan yeni dönmüştük’’

    Cümlesinde hangi kelime hem yapım eki hem de çekim eki almıştır ?
    A) Yazlıktan
    B) Sabah
    C) Yeni
    D) Dönmüştük

    14-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması yoktur?
    a-)Arkadaşının kalbini kırmış.
    b-)Çocuk bileğini incitmiş.
    c-)Türkiye pazar günü sandığa gidecek.
    d-)İşlerini hukuka uygun yapar.

    15-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesi yoktur?
    a-)Üniversite’de okumaya gönlü yok.
    b-) Fikrimi soran olmadı.
    c-) Sonunda sabrımı taşırdılar.
    d-)Resim dersini çok seviyorum.


    16-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili ekin görevi diğerlerinden farklıdır?
    A) Gönlüm herkese hoşgörü ile bakıyor.
    B) Derdim büyüktür kimselere söyleyemem.
    C) Bilim çağında yaşıyoruz.
    D) Sözüm çevreyi kirletenlere.

    17- “Bakıp imreniyorum akınına
    Şehrin üstünden geçen bulutların.”
    Altı çizili sözcükteki ses olayının örneği aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?
    A) Bütün bunlar aşkın güzelliğidir.
    B) Alnınızda ne derin bir ıstırap izi var.
    C) Dağların ardından ateş yükseldi.
    D) Beklemekle geçti bütün günümüz.



    18- Sevdiklerimizin ölümü, ‘dün’den değil; ‘yarın’dan ayrıldığımız için acı verir bize.
    Bu cümle anlamca aşağıdakilerden hangisine en yakındır?
    A) Yaşam, sevdiklerimizle bir aradayken tat verir bizlere.
    B) Sevdiğimiz insanların ölümüne üzülmemizin nedeni, onlarla geleceği paylaşamayacak olmamızdır.
    C) Yaşamımızda önemli yer tutan insanların ölümü karşısında, yaşamdaki her şey acı verir bize.
    D) Yitirdiğimiz her insanla yaşamın aslında ne kadar boş ve anlamsız olduğunu bir kez daha anlarız.



    19- 1. onlara
    2.sayesinde
    3.buluruz
    4.yolumuzu
    5.ama
    6.hiçbir zaman
    7.onlar
    8.ulaşamayız
    Bu sözcüklerin tamamını kullanarak, ‘İdealler yıldızlara benzer.’ Cümlesini açıklayıcı bir yargı oluşturulmak istendiğinde doğru sıralama nasıl olur?
    A) 1-6-8-5-7-2-4-3
    B) 4-7-2-5-3-1-8-6
    C) 6-1-8-4-5-3-2-7
    D) 8-6-5-1-74-3-2



    20-‘’-de’’eki ,aşağıdaki sözcüklerden hangisine ulanırken( eklenirken) ünsüz benzeşmesi kuralı uygulanır?
    a- Kitap
    b-Okul
    c- Defter
    d- Kalem


    21-Aşağıdaki sözcüklerden hangisi çekim eki almıştır?
    a-Yolcu
    b- Evimiz
    c-Türkçe
    d-Kalemlik





    22-‘’Yemeğin tadını çok beğendim.’’cümlesinde altı çizili sözcükte meydana gelen ses olayı aşağıdakilerden hangisidir?
    a-Ünlü daralması
    b-Ünsüz benzeşmesi
    c-Ünsüz yumuşaması
    d-Ünlü düşmesi


    23-Aşağıdaki sözcüklerden hangisine ünlü ile başlayan bir ek getirilirse ünlü düşmesi meydana gelmez?
    a-Ağız
    b-Böcek
    c-Gönül
    d- Sabır



    24- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına örnek olacak bir sözcük vardır?

    a) Öğleden sonra parkta buluşuruz.
    b) Çocuk sessizce başını öne eğdi.
    c) Kar bütün gece hiç durmadan yağdı.
    d) Merdiveni hızlı hızlı çıkınca soluğum kesildi.


    25-Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde ünlü düşmesi vardır?
    a) Tepecik
    b) Sıcacık
    c) Ömre
    d) Küçücük


    CEVAP ANAHTARI ( 1 / 25 )
    1 C 11 B 21 B
    2 A 12 A 22 C
    3 A 13 A 23 B
    4 C 14 B 24 D
    5 B 15 D 25 C
    6 C 16 C
    7 C 17 B
    8 D 18 B
    9 C 19 A
    10 A 20 A
    Eğer bir gün
    dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa,
    Rabb'ine dönüp "benim büyük bir derdim var" deme!

    Derdine dönüp "BENİM ÇOK BÜYÜK BİR RABB'İM VAR!" de!



  • Bu konuyu beğendiniz mi?

    6.Sınıf Türkçe Test Soruları ve Cevapları 6. Sınıf Türkçe Test Çalışmaları

    Güncel Beğeni


    Değerlendirme: Toplam 3 oy almıştır, ortalama Değerlendirmesi 4,33 puandır.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Benzer Konular

  1. 7.Sınıf Türkçe Dil Bilgisi Test Soruları
    By Sword_of_HeLL in forum İlköğretim
    Cevaplar: 13
    Son Mesaj: 21.05.14, 21:39
  2. Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 02.02.11, 17:04
  3. 6.Sınıf Türkçe Konu Tarama Test Soruları
    By Sword_of_HeLL in forum İlköğretim
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 18.01.11, 19:31
  4. 6.Sınıf Türkçe Paragraf Konusu Test Soruları
    By Sword_of_HeLL in forum İlköğretim
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 15.01.11, 20:32
  5. 6.Sınıf Türkçe Ses Bilgisi Test Çalışma Soruları
    By Sword_of_HeLL in forum İlköğretim
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 12.01.11, 20:30

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Var
  • Mesaj Yazma Yetkiniz Var
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2 ©2011, Crawlability, Inc.