Sponsorlu Bağlantı

+ Cevap Ver
1 sonuçtan 1 ile 1 arası

Konu: 8.Sınıf Türkçe İsim Tamlamaları Test Soruları 8.Sınıf Türkçe İsim Tamlamaları

  1. #1
    Mavi Admin
    Sponsorlu Bağlantı

    Yeni 8.Sınıf Türkçe İsim Tamlamaları Test Soruları 8.Sınıf Türkçe İsim Tamlamaları

    Sponsorlu Bağlantı

    8.Sınıf Türkçe İsim Tamlamaları Test Soruları 8.Sınıf Türkçe İsim Tamlamaları
    İSİM TAMLAMALARI

    1.”Ada”kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir isim tamlaması oluşturmuştur?
    A) Garson bize iki ada çayı yapar mısın?
    B) Siz hiç ada tavşanı yediniz mi?
    C) Balıkçılar adanın öteki kıyısına geçtiler.
    D) Ada soğanını çok sevdiğini söylüyordu.
    2. Aşağıdaki cümlelerde geçen tamlamaların hangisi farklı bir tamlamadır?
    A) Çocukların oyuncağını ellerinden aldı.
    B) Zeyneplerin okulu buraya oldukça yakındır.
    C) Bunu insanların çoğu bilmez
    D) Nişan günü bu adam nereye gitmiş
    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili isim tamlaması kullanılmıştır?
    A) Vişne suyunu ananesine uzattı.
    B) Cam vazoyu temizlerken kırdı.
    C) Dükkânın kirasını vermiyordu.
    D) Yolcu vapuru limana girdi.
    4.”İsim tamlamasında tamlayan önce, tamlanan sonra gelir.”
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uymayan bir kullanım vardır?
    A) Türkçe kitabını evinde unutmuştu çocuk.
    B) Türkçülüğün Esasları Ziya Gökalp’in bir eserdir.
    C) Türkçe ağzımda annemin sütü gibidir.
    D) Karanlığında yalnızlığımın seni düşündüm.
    5. Tamlayanı sıfat tamlaması olan belirtili isim tamlaması aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tahta kapının boyası oldukça solmuş.
    B) Bu sorunun cevabını bir türlü bulamadık.
    C) Sınıf başkanı yoklama listesini kaybetmiş.
    D) Merdivenleri silen hizmetçi bir miktar para bulmuştu.
    6.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir tamlama kullanılmıştır?
    A) Sarışın adam daha cesaretliydi.
    B) Zor soruları kimse çözemiyor.
    C) Korkusundan küçük çocuk da kaçmış.
    D) Altın madalya almak için çalışıyor.
    7.Aşağıdaki cümlelerde geçen bileşik isimlerden hangisi farklı bir tamlamadır?
    A) Adapazarı güzel bir şehirdir.
    B) Gelecek yaz Kuşadası’na yerleşiyoruz.
    C) Kepçekulak , çam ağacına çıkmış.
    D) Hanımeli sulanmayınca buruşmuş.
    8. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili tamlamaların hangisi ötekilerden farklıdır?
    A) İyi adam her halinden belli olur.
    B) Askerde çelik süngüler dağıtılmış.
    C) Kendine bir mermer köşk yaptırmıştı.
    D) Bu taş köprü iki yüz yıl önce yapılmış.
    9.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması farklıdır?
    A) Yol üzerinde açık bayi varsa alırız.
    B) Futbolcunun şutu kalenin direklerini sarstı.
    C) Yine de suyun tadını hiçbir şey tutmuyor.
    D) Çocuğun paltosu çok eskimişti.
    10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayan ve tamlananı yer değiştirmiş bir belirtili isim tamlaması vardır?
    A) Sonunda kırılmıştı kalbi köşede oturan kızın.
    B) Eski müdür alınmıştı adamın sözlerine.
    C) Onarılmamıştı maalesef masanın ayağı.
    D) Sigardan yanmıştı arabanın döşemeleri.
    11. “Mermer merdiven” tamlamasının özdeşi aşağıdakilerin hangisinde vardır?
    A) Altın saçları güneşte parlıyor.
    B) Altın yüzüklerin hapsi çok güzeldi.
    C) Demir bilekli adam herkesi yendi.
    D) Altın kitaplar serisi ne güzel.
    12.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlamasının tamlayanını niteleyen bir sözcük vardır?
    A) Kitaplığın eski vidalarını arabada unutmuş.
    B) Daktilonun eski şeritlerini neden atıyorsun.
    C) Yeni öğretmenin acemiliği bizi de etkiliyor.
    D) Fencinin soruları oldukça zordu.
    13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlamasının tamlayanını niteleyen bir sözcük vardır?
    A) Evin odalarının birinde saklanıyormuş.
    B) Yeni dükkanın masaları gittikçe arttı.
    C) Arabanın motorunu yıkatmaya gitmiştik.
    D) Kalemin ucu yine bitti, bıktım artık.
    14.Aşağıdakilerin hangisinde belirtisiz isim tamlaması sıfat görevinde kullanılmıştır?
    A) Eski Milli Eğitim binasının önünde beni bekle.
    B) Sağlık ocağı yeni binasına taşındı.
    C) Kestane rengi saçlar sahipti kadın.
    D) Gözlüğünün camını neden silmiyorsun?
    15.Aşağıdakilerin hangisinde isim tamlaması kullanılmamıştır?
    A) Halıda adamın ayak izleri kalmıştı.
    B) Dershanenin kapısı önünde öğrenciler vardı.
    C) Kazadan sonra yolun üzerinde kan lekeleri kaldı.
    D) Martılar, batıya doğru uçuşuyorlardı.
    16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlananı takısız ad tamlaması olan zincirleme ad tamlaması kullanılmıştır?
    A) Çocuğun deri montu gerçekten de güzelmiş.
    B) Taş duvarın üstünden atlayıp kayboldu.
    C) Babamın eski ceketini ona verelim.
    D) Kentin sorunları için çözüm önerileri sundu.
    17.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması kullanılmamıştır?
    A) Kitabın sayfalarını arkadaşının suratına fırlattı.
    B) Ayak ağrılarım bir dinse diyordu.
    C) Yaralı yüreğini dinlemeye karar vermişti.
    D) Çay bardakları temizlenemiyordu susuzluktan.
    18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtisiz isim tamlaması farklı öğedir?
    A) Gün boyu kaldırımlarda yürüdüm.
    B) Her yeri örümcek ağı kaplamıştı.
    C) İnsan emeği kutsaldır.
    D) Öğretmenler günü kutlandı.
    19.”Toprağı bile kurumamıştı merhumun.” cümlesindeki tamlamanın özelliği aşağıdakilerin hangisinde aynıdır?
    A) Gözbebekleri çakmak çakmaktı adamların.
    B) Artık duygularımın çoğunu anlatamıyorum.
    C) Onlar babamın gençliğini bilirlermiş.
    D) Adamı okuma tutkusu sarmıştı bu yaşta.
    20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayan, ile tamlananı yer değiştirmiş bir isim tamlaması vardır?
    A) Burası tellal pazarıdır, eski eşyalar satılır.
    B) Vurdum tellerine seni sazımın.
    C) Büyüyen avucumda ter boncuk boncuk.
    D) Nice canın boğulduğu zindan burası.
    21.Aşağıdakilerin hangisinde”-den” hâl eki ile kurulmuş bir isim tamlaması vardır?
    A) Uzaktan gelmişim,yorgunum hancı.
    B) Damdan düşer gibi lafa girilmez.
    C) Bu soruları hangi kitaptan aldınız?
    D) Şarkılardan birini çok beğendim.
    22.Aşağıdakilerin hangisinde isim tamlamasının tamlayan ve tamlananı zamirdir?
    A) Şunun şurasında ne kaldı tatile.
    B) Burada hangi kapıyı çalsan kapalı.
    C) Kaçının işine son verildi?
    D) Kimin şarkısıydı dinlediğin.
    23.Aşağıdakilerin hangisinde zincirleme isim tamlaması vardır?
    A) Gam günlerinin üstüne akşam gelecek.
    B) Açık denizin yolcusu bu gemi.
    C) Elindeki kalemin rengi nasıl?
    D) Genzimde çam kokusu var.
    24.Aşağıdakilerin hangisine tamlama zıt kelimelerden oluşmuştur?
    A) İlkbaharı geldi Anadolu’nun
    B) Her tarafı yeşillendi Bolu’nun
    C) Zor gelmez yokuşun inişi.
    D) Eğri yollar yaylaların kuşağı

    25. Çekiç sesleri geliyor doklardan
    Güzelim bahar rüzgarında ter kokuları
    İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı
    Yukarıdaki dizelerde kullanılan ad tamlamalarının çeşidi nedir?
    A) Belirtisiz ad tamlaması B) Belirtili ad tamlaması
    C) Zincirleme ad tamlaması D) Takısız ad tamlaması
    26.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması nesne görevindedir?
    A) Önüne adamın ceketini getirdiler.
    B) İşin içyüzü bize ilginç geldi.
    C) Onu burada tutan tarlanın verimidir.
    D) Sınıfın üstünde bir şeyler dolaşıyordu.
    27. “Unkapanı köprüsünden mavnaları seyreder, parklarda avareliklerden hoşlanır, macera filmlerini sever,şehrin geniş caddelerinde dolaşarak vakit geçirirdi.”
    Yukarıdaki cümlede kaç isim tamlaması vardır?
    A) 2 B) 3* C) 4 D) 4

    28. Kıraç mı kıraç toprakların üstüne
    1
    Güneşler açar yağmur kesilince
    Çırçıplak kayada yeşerir incir ağacı
    2 3
    Dağların kuytusunda bir uslu çiçek.
    4 5
    Yukarıdaki altı çizili tamlamalardan hangi ikisi ad tamlaması değildir?
    A) 1.ile 2. B) 2. ile 5.
    C) 3.ile 5. D) 4.ile 5.
    29.”Kültürün sürekliliğini , bir yazboz tahtası olmamasını sağlayan gelenektir.”cümlesindeki altı çizili tamlamaların özdeşi, aşağıdakilerin hangisinde vardır?
    A) Yolcu gemisi iki saat önce limandan çıktı.
    B) Veda partisi, otelin bahçesinde yapıldı.
    C) Tepsiye çarpınca çay bardakları kırıldı.
    D) Tül perdeleri makineye atmadan önce suya ıslat.
    30.Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde “Yalancının evi yanmış, kimse inanmamış.”atasözündekiyle özdeş tamlama yoktur?
    A) Terzi kendi söküğünü dikemez.
    B) Sevenin kuluyum, sevmeyenin sultanı.
    C) Gençliğin kıymeti ihtiyarlıkta bilinir.
    D) Kırlangıcın zararını biberciden sor.
    31.Aşağıdaki cümlelerde geçen tamlamalardan hangisi ötekilerden farklıdır?
    A) Kitaplığın raflarını düzenlemesi gerekiyor.
    B) Bu yolun asfaltı gelecek hafta dökülecek.
    C) Bahçemizdeki iğde ağacı da kurudu.
    D) Kararsızlığın sıkıntısını zaman zaman yaşıyor.
    32. Tanıdığım bir ağaç var
    Etlik bağlarına yakın
    Saadetin adını bile duymamış
    Tanrı’nın işine bakın
    Yukarıdaki dizlerde kaç isim tamlaması vardır?
    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4
    33.Belirtili isim tamlamalarında tamlayanla tamlanan arasına sözcük girebilir.
    Aşağıdakilerin hangisinde böyle bir isim tamlaması yoktur?
    A) Ayten’in yeşil kazağını ben de çok beğendim.
    B) Kesme şeker kutusunu kavanoza boşaltıver.
    C) Sokağımızın bütün gençleri eğlenceye katıldı.
    D) Evimizin kullanışsız bir mutfağı var.
    34. Belirtili isim tamlamalarında tamlayanla tamlanan arasına sözcük girebilir.
    Aşağıdakilerin hangisinde böyle bir isim tamlaması vardır?
    A) Mavi gözlü çocuğun kitabını almıştı.
    B) Korku filmlerinin hiçbirini izleyemezdi.
    C) Köşedeki satıcıların bazıları sergilerini topluyorlardı.
    D) Karşı sokağın ahşap evleri de yıkılacakmış.
    35.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne, belirtisiz isim tamlamasıdır?
    A) Radyo programlarını hiç kaçırmadan dinler.
    B) Burada, akşama dek çocuk sesleri duyulur.
    C) El halılarını özenle silip kaldırdı.
    D) Su şişelerini buzdolabına yerleştiriver.
    36.Aşağıdaki cümlelerin hangisinin nesnesi belirtili isim tamlamasıdır?
    A) Saçının rengini iki ayda bir değiştirir.
    B) Çizgili elbisenin rengi de beyazlaştı.
    C) Çam ağaçları bile bu rüzgâra dayamadı.
    D) Caddenin ortasında insanlar birikmişti.
    37.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlaması yoktur?
    A) Kırmızı minderleri divanın üstüne yerleştir.
    B) Kızın iri gözleri korkudan iyice büyüdü.
    C) Saçlarının parlaklığıyla çok övünür.
    D) Dik yokuştan koşa koşa çıktılar.
    38.
    I. Bütün insanları kardeş biliyorum.
    II. Canımın çekirdeğinde diken
    III. Gözümün bebeğinde sitem
    IV. Gök masmavi bu sabah
    V. Güzel şeyler düşünelim diye
    Yukarıdaki dizelerin hangi ikisinde sıfat tamlaması yoktur?
    A) I. ile II. B) II. İle III.
    C) III. ile IV. D) IV. İle V.
    39. eşil çamlar altında uyuyor şimdi ada
    Ve apaçık gözlerin derin bir rüyada
    Güneşi yudum yudum içtiğim şu lahzada
    Ruhumuz yıkanıyor yanan sonsuz semada
    Yukarıdaki dizlerde kaç sıfat tamlaması vardır?
    A) 2 B) 3 C) 4 D) 5
    40.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı ad tamlaması olan bir sıfat tamlaması kullanılmıştır?
    A)Masanın üstündeki sürahiyi de kırmışsın.
    B)Gökyüzü birden kül rengi bulutlarla kaplandı.
    C)Yıkık bahçe duvarını akşama kadar ördüler.
    D)Bir bardak limonatayı nefes almadan içti.
    41.Aşağıdakilerden hangisinde ikileme niteleme görevinde kullanılmamıştır?
    A)Kasabada küçük küçük kızlar fabrikaya gidiyordu.
    B)Kadın kucak kucak ot taşıyordu hayvanlara
    C)Yarım saattir konuşmadan sessiz sessiz oturuyordu.
    D)Işıl ışıl gözlerle etrafındakilere bakıyordu.
    42.Aşağıdakilerin hangisinde ikilem farklı görevde kullanılmıştır?
    A)Derme çatma bir ev yapıp oturmuşlardı.
    B)Parkta oturanlara baka baka geçti gitti.
    C)Sokağa çıkan kızını bağıra bağıra eve getirdi.
    D)Memleketine ait fıkraları güle güle anlatıyordu.
    43.Aşağıdaki ikilemelerden hangisi “Arkadaşları ile tek tek vedalaştı.”cümlesindekiyle aynı görevde kullanılmıştır?
    A)Misafirlere sıcak sıcak çay ikram etti.
    B)İnsanlar ara sıra kuyruklar meydana getirirler.
    C)Seve seve, kendisine verilen işi yaptı.
    D)Arkadaşlarına uzun uzun mektuplar yazdı.
    44.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok tamlama vardır?
    A)El kapısı hem geç, hem güç açılır.
    B)Deniz suyu ne içilir, ne geçilir.
    C)Keçinin eceli gelince çobanın sopasına sürtünür.
    D)Ağacın meyvesi olunca başını aşağı salar.
    45.Aşağıdakilerin hangisinde zincirleme isim tamlaması vardır?
    A)Yurdumun her şeyi güzeldir:
    B)İzmir’de çekirdeksiz üzüm,
    C)Adana’da kıyma kebabı ,
    D)Konya’nın bulgur pilavı.
    46.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zincirleme ad tamlaması vardır?
    A) Çocuğun yüzü korkudan sapsarı kesilmişti.
    B) Trafik kurallarına her zaman uymalıyız.
    C) Çamaşır makinesinin fişi daha onarılmamıştı.
    D) Yağmur sesi nedense beni çok duygulandırır.
    47. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde takısız ad tamlaması kullanılmıştır?
    A) Babamın verdiği hediyeyi iş yarinde unutmuşum.
    B) Dışarı çıkarken evin kapısını kapamayı unutma
    C) Babam, sınıfımı geçince bana deri mont aldı.
    D) Yeni aldığı pantolonu sökülmüş.
    CEVAP ANAHTARI
    1. c
    2. d
    3. c
    4. d
    5. b
    6. d
    7. c
    8. a
    9. a
    10. a
    11. b
    12. c
    13. b
    14. c
    15. d
    16. a
    17. c
    18. a
    19. a
    20. b
    21. d
    22. a
    23. b
    24. c
    25. a
    26. a
    27. b
    28. b
    29. b
    30. a
    31. c
    32. c
    33. b
    34. d
    35. b
    36. a
    37. c
    38. b
    39. c
    40. b
    41. c
    42. a
    43. c
    44. c
    45. d
    46. c
    47. c
    Eğer bir gün
    dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa,
    Rabb'ine dönüp "benim büyük bir derdim var" deme!

    Derdine dönüp "BENİM ÇOK BÜYÜK BİR RABB'İM VAR!" de!



  • Bu konuyu beğendiniz mi?

    8.Sınıf Türkçe İsim Tamlamaları Test Soruları 8.Sınıf Türkçe İsim Tamlamaları

    Güncel Beğeni


    Değerlendirme: Toplam 1 oy almıştır, ortalama Değerlendirmesi 5,00 puandır.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 27.11.12, 02:31
  2. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 11.01.12, 17:01
  3. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 11.01.12, 15:39
  4. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 11.01.11, 21:03
  5. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 11.01.11, 20:07

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Var
  • Mesaj Yazma Yetkiniz Var
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2 ©2011, Crawlability, Inc.