Sponsorlu Bağlantı

7 sonuçtan 1 ile 7 arası

Konu: Kpss Türkçe Kelimede Anlam - Sözcükte Anlam İle İlgili Test

  1. #1
    AdministratoR
    Sponsorlu Bağlantı

    Kpss Türkçe Kelimede Anlam - Sözcükte Anlam İle İlgili Test

    Sponsorlu Bağlantı

    Kpss Türkçe Kelimede Anlam - Sözcükte Anlam İle İlgili Test

    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ayrıntılı olarak” anlamı vardır?

    a) Tayfalar ikide bir gökyüzüne bakıp konuşuyorlardı.

    b) Bene verilen her işi titizlikle yaparım.

    c) Çocuk, bilgisayar oyunlarından çok hoşlanıyordu.

    d) Bu yöreyi her yönüyle tanısam iyi olur.

    e) Ansiklopediyi ara sıra karıştırıp bir şeyler öğreniyorum.



    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, terim değildir?

    a) Rakibini on saniyede tuşladı.

    b) Ömer Seyfettin, şekerden öldü.

    c) Öğretmen bize ilginç sorular yöneltti.

    d) İlk rauntta maçı kazandı.

    e) Bu oyun iki perdeden oluşuyor.



    3. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili söz, anlamca ötekilerden farklıdır?

    a) Çok çalışıyor; ancak istediği sonuca ulaşamıyordu.

    b) Sizi bekleyeceğiz; yalnız çok gecikmeyin.

    c) Günler geçiyor; lakin ondan bir haber gelmiyordu.

    d) Çocukları sevelim; çünkü onlar geleceğimizdir.

    e) İzne ayrıldım; ne var ki tatile gideceğim yeri belirlemedim.



    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “şimdi” sözcüğü, “Annen şimdi gelir, ağlama.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?

    a) Olayın bu boyutta olduğunu şimdi duyuyorum.

    b) Çoban, şimdi ağıla doğru gitti.

    c) Şimdi anlarız olayın iç yüzünü.

    d) Doktor Cemal şimdi çıktı, koşarsanız yetişirsiniz.

    e) O parçayı, radyoda şimdi dinledim.



    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikinci cümle, birinci cümlede kullanılan deyimin anlamını içermez?

    a) Gün boyu çenesini bıçak açmadı.

    İsteği sonucu alamayışına kendisi de çok şaşırmıştı.

    b) Az çene yormadığımı sen de biliyorsun.

    Boşuna konuşup durma, seni dinlemiyor bile.

    c) Bütün gün oturup çene çalmıştı.

    İşi gücü, sabahtan akşama kadar gevezelik etmekti.

    d) Siz merak etmeyin, ben onun çenesini kapatırım.

    Onu susturursak sorun kalmaz sanıyorum.

    e) Herkes çenesini tutsa kimsenin kalbi kırılmaz.

    Akla gelen her şeyi söylemesek çok iyi olur.



    6. Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili ikilemeler, anlamsal kuruluşları bakımından ikişerli gruplandırılırsa hangisi dışarıda kalır?

    a) Stadyumun çevresinde tek tük seyirci göze çarpıyordu.

    b) O, hiçbir insan hakkında ileri geri konuşmaz.

    c) Olanları ezile büzüle anlatıyordu.

    d) Sen hiç hatır gönül bilmezsin.

    e) Çamurlu yolda bata çıka ilerliyorduk.



    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim kullanılmamıştır?

    a) Dava için bilirkişi raporu gerekiyor.

    b) Bu oyun tahminime göre üç perdelikti.

    c) Yapım eki almış sözcüğe gövde denir.

    d) Olayı bir de bu açıdan değerlendirin.

    e) Bu cümle, giriş cümlesi olmaya uygun değildir.



    8. “Orta” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Kışın ortasında tayinimiz Erzurum’a çıkıvermişti.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?

    a) Yolun ortasında kocaman bir kütük duruyordu.

    b) Doktor Ali Bey orta katta oturuyordu.

    c) Adanın ortasına gelince fırtına başlamıştı.

    d) Konuklarımız hafta ortasında gelebilirler.

    e) Bu sehpayı odanın ortasına koyalım.



    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “büyük” sözcüğü, nicelik bildirmemektedir?

    a) Yaşça büyük olanı, şu siyah ceketliymiş.

    b) Otelin havuzunun büyük oluşuna sevindim.

    c) Büyük yolların yapılması kentin trafiğini rahatlatmıştı.

    d) İnsan, büyük amaçlar edinmelidir kendine.

    e) Şu büyük bina, bizim manzarayı öldürdü.



    10. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük, genel anlamlıdır?

    a) Köpek, en sadık hayvandır.

    b) Çocuğu ısıran köpek hala bulunamadı.

    c) Köpeğime “Karabaş” adını koydum.

    d) Zavallı köpek sabaha kadar inledi.

    e) Ne kadar da güzel bir köpekmiş bu.



    CEVAPLAR: 1.d 2.c 3.d 4.d 5.a 6.a 7.d 8.d 9.d 10.a



  2. #2
    AdministratoR

    Standart Cevap: Kpss Türkçe Kelimede Anlam - Sözcükte Anlam İle İlgili Test

    Kpss Türkçe Kelimede Anlam - Sözcükte Anlam İle İlgili Test Devamı

    1. Arabayı yolun ortasına park etmiş.

    2. Elmayı ortasından bölüp yarısını kardeşime verdi.

    3. Evin sahibi kiracıları kışın ortasında sokağa attı.

    4. Tam tarlanın ortasına geldiklerinde ağanın adamlarını gördüler.

    5. Herkesin ortasında beni küçük düşürmeni istemiyorum.

    “orta” sözcüğü, hangilerinde aynı anlamda kullanılmıştır?

    a) 1-4 b) 2-4 c) 1-3 d) 3-5 e) 3-4



    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük gerçek anlamda kullanılmıştır?

    a) Amma da kursağına düşkün adammış ha!

    b) Bu toplantıda da sağlıklı çözüm önerene rastlamadım.

    c) Son olaylar, bizi Irak’la savaşın eşiğine getirdi.

    d) Artık hiçbir şey için olumlu düşünemiyorum.

    e) Olayın düğümünü esrarengiz tanık çözecek gibi.



    3. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?

    a) Bu kısır anlayışı terk etmedikçe onunla anlaşamayız.

    b) Onu yakından tanıyınca ne denli dar düşünceli olduğunu anladım.

    c) Ancak iki adım atabildi, yığıldı kaldı.

    d) Çocukta en derin etkiyi bırakan öğretmenleridir.

    e) İnsan içini inceltmedikçe, dışını inceltemez.



    4. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?

    a) Artık keskin soğuklar da başlamıştı, romatizmadan her yanı ağrıyordu.

    b) Türk şiirinde en kapsamlı yeniliği Orhan Veli kuşağı gerçekleştirdi.

    c) Onun ne dolaplar çevirdiğini hiç kimse anlayamaz.

    d) Sen de tam burun yapacak zamanı buldun ha!

    e) Hazirandı, buğday başakları sararmaya başlamıştı.



    5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?

    a) Onun için kara gün dostudur, derler.

    b) Okul yıllarında ateşli edebiyat söyleşileri yapardık.

    c) Karanlığın yavaş yavaş kaybolduğu saatlerdi; yapayalnızdım.

    d) Önümüzde uzanan yeşillik denizini yara yara ilerliyoruz.

    e) Hayallerinin gerçekleşmesi için hiçbir umut ışığı kalmamıştı.



    6. “Sende kalp denen şeyden eser yok.” cümlesinde “kalp” sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır.

    Aşağıdakilerin hangisinde buna benzer bir kullanım yoktur?

    a) Duyguları ağır basmış; onu affedememişti.

    b) Sonunda sen de benim gibi harcanıp gideceksin.

    c) Verdiği ince karşılık beni de şaşırttı.

    d) Gezi programımızda bu yöreler yoktu.

    e) Aktör dediğin kalıptan kalıba girebilmeli.



    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “tartmak” sözcüğü gerçek anlamında kullanılmıştır?

    a) Atalarımız, iki tart bir söyle, demişler.

    b) Bu olay, onu tartmama yardımcı oldu.

    c) Rakibini iyice tarttıktan sonra yere bırakıverdi.

    d) Domatesi tartmadan, göz kararıyla verdi.

    e) Bence o, seni tartacak adam değil.



    8. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamda kullanılmamıştır?

    a) Takımımız rakibinden gömlek gömlek üstündü.

    b) Irak krizi nedeniyle borsada durgun bir gün yaşandı.

    c) Kendimi yatağa bırakır bırakmaz uyurum.

    d) Bize yaptığı babalığı asla unutmamayız.

    e) Onun geleceği, geçmişi gibi karanlık olacak.



    9. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

    a) Çocukluğu türlü acılar içinde geçmişti.

    b) Yüzyılların eskitemediği eşsiz dizelerdi bunlar.

    c) Her eser ister istemez çağının damgasını taşır.

    d) Belli ki bu çocuk babasının damarına çekecek.

    e) İnançlarından ödün vermeyen bir kişiliğe sahipti.



    10. “Çözülmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmamıştır?

    a) Çıkara dayalı arkadaşlıklar çabucak çözülür.

    b) Kaza yapmış denince elim ayağım çözüldü.

    c) Ekonomik zorluklar karşısında aileler çözülüyor.

    d) Ellerimizi bağlayan ipler zor da olsa, çözüldü.

    e) Birkaç gönül alıcı sözden sonra aranızdaki duvar çözüldü.



    CEVAPLAR: 1.a 2.d 3.c 4.e 5.c 6.d 7.d 8.c 9.e 10.d

  3. #3
    AdministratoR

    Cevap: Kpss Türkçe Kelimede Anlam - Sözcükte Anlam İle İlgili Test

    1. “Yüzmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

    a) Masalar, sandalyeler toz içinde yüzüyordu.

    b) İnsanlar burada sebze artıklarıyla birlikte yüzüyordu.

    c) Sınavı kazanmış mutluluk içinde yüzüyordu.

    d) Eseri yayınlandığında bir rüya aleminde yüzüyordu.

    e) O günlerde amansız bir yoksullukta yüzüyorduk.



    2. “Tutmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmamıştır?

    a) Bu moda tutmadığı için eskiye dönüldü.

    b) Böyle havada beni deniz tutar.

    c) İki erik yedim; midem tuttu yine.

    d) Küçüğü havalara fırlatır, fırlatır, tutardı.

    e) O arkadaşını gözüm tutmadı.



    3. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamda kullanılmamıştır?

    a) Çocuk ailenin aynasıdır, derler.

    b) Korkağın tekidir, onda yürek ne gezer!

    c) Ülkemiz pek çok uygarlığın beşiği sayılır.

    d) Tatlı dilli, sevecen biriydi, Ali usta.

    e) Kırılan camın keskin kenarı elini parçaladı.



    4. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?

    a) Ne istersen yap; ama ailemizin adına leke sürme.

    b) Altın saçları dalgalanıyordu rüzgarda.

    c) Keskin bir yemek kokusu salona kadar uzanmıştı.

    d) Sen de mi iftiraya kurban gittin.

    e) Senin kuyruklu yalanlarına inanmam artık.



    5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamda kullanılmamıştır?

    a) Görünürde birkaç kel tepeden başka bir şey yoktu.

    b) Sazlar şarkıcının sesini boğuyordu.

    c) Elinde ince bir kızılcık sopası vardı.

    d) Günlerdir eve kapanmış; hiç dışarı çıkmıyordu.

    e) Türk lirası dalgalanmaya bırakıldı.



    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “dokunmak” sözcüğü gerçek anlamda kullanılmıştır?

    a) Akşamki yemek mideme dokundu herhalde, midem ağrıyor.

    b) Konunun özüne dokunmadan kısa bir konuşma yaptı.

    c) Ucuna şöyle bir dokundum, elim kesildi.

    d) Sözlerim size dokundu ki böyle tavır koydunuz.

    e) Güneş bana da dokunuyor, hemen kızarıyorum.



    7. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?

    a) Nereden buldun bu gevşek adamı.

    b) Büyükanne yumuşak kalpli bir kadındı.

    c) Bütün anlattıkları masal, inandın mı?

    d) Ona sakın güvenme batakçının biridir.

    e) Hemen adamın çevresinde bir çember oluşturduk.



    8. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

    a) Uzun bir uğraştan sonra sobayı yakabildik.

    b) Bu uğurda ne ocaklar söndü.

    c) Polis ani bir baskınla hırsız yuvasını dağıttı.

    d) Bu küçücük dükkan onun ekmek teknesiydi.

    e) Doktorun verdiği ilaçtan burnuna üç damla koydu.



    9. Aşağıdaki altı çizili söz öbeklerinden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

    a) O maymun iştahlıyla işe mi girişilir.

    b) Bunlar evlat değil, ömür törpüsü.

    c) Sınıfımız fen derslerinde yaprak dökümüne uğradı.

    d) Bu durumdan kurtulmak için zayıf bir umut ışığı bile yoktu.

    e) Bu koşuşturma insanı sinir hastası yapar.



    10. “ileri” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde, “Köşkün biraz gerisinde duruyorduk.” cümlesindeki “geri” sözcüğünün anlamca karşıtıdır?

    a) Babası, ileri düşünceli bir adamdı.

    b) Onu istasyonun ilerisinde gördüm.

    c) İleride, oğluna bir araba alacakmış.

    d) İleri ülkelerde her şey farklı.

    e) Sen biraz daha ileri çık.



    CEVAPLAR: 1.b 2.d 3.e 4.b 5.c 6.c 7.e 8.e 9.e 10.b

  4. #4
    AdministratoR

    Standart Cevap: Kpss Türkçe Kelimede Anlam - Sözcükte Anlam İle İlgili Test

    “bağlı” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde gerçek anlamda kullanılmıştır?

    a) Evine, çocuklarına, dostlarına bağlı bir adamdı.

    b) Hastamızın iyileşmesi ona göstereceğimiz özene bağlıymış.

    c) “Korkmayın köpekler bağlı!” diye bağırdı.

    d) Bence demokrasiye bağlı bir yöneticidir o.

    e) Her şeyiyle ona yürekten bağlıydı.



    2. Deyim aktarması, kavrayışın aralarında karşılaştırma olanağı sağladığı varlıklardan birine ilişkin özelliğin, diğerlerine uygulanmasıdır.

    Buna göre aşağıdakilerden hangisinde deyim aktarması yoktur?

    a) Futbol oynaya oynaya ayakkabılarını burnu aşınmıştı.

    b) Parlak sözlerle süslü konuşmasını biliyordu.

    c) Görüşlerinden bir yılanın deri değiştirmesi gibi kolayca vazgeçebiliyor.

    d) Yontulmamış kişilerden oluşuyordu bu toplum.

    e) Sizi kırmak istemememe karşın önerilerinizi gündeme getirmekten kaçınıyorum.



    3. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?

    a) Arabayı bu kadar yükleyince, hayvan çekemedi tabi.

    b) Kardeşim, bu anlattıklarını kimseye yutturamazsın.

    c) O kendini bizden pek yükseklerde görürdü.

    d) Tokadı yiyince gözünde şimşekler çaktı.

    e) Konuyu şişirme doğru anlat lütfen.



    4. Bir sözcüğün karşıladığı ilk anlamına “temel anlam” denir.

    Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi temel anlamıyla kullanılmıştır?

    a) Her an yeni bir espriye gebe yaramaz yüzleri vardı.

    b) Sait Faik küçük, sıradan insanı anlattı.

    c) Özgürlüğün olmadığı yerde sanat da bodur kalır.

    d) Bu eşsiz filmi ortaya koyanları yürekten kutlamalıyız.

    e) Bir zamanlar oldukça sıcak yürekli bir insandı o.



    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, terim kullanılmamıştır?

    a) İşe yeni başladığı için oldukça heyecanlıydı.

    b) Günlerdir süren grev, yarın sona erecek.

    c) Sözcük türleriyle ilgili çalışmasını tamamladı.

    d) İnsanoğlu uzayın gizemini çözmek istiyor

    e) Hayatını faiz gelirleriyle sürdürmekteymiş.



    6. Bir sözcüğün karşıladığı ilk anlamına “temel anlam” denir.

    “Diş” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde temel (ilk) anlamıyla kullanılmıştır?

    a) Tansiyonu düşene birkaç diş sarımsak önerilir.

    b) Yaşlı adamın azı dişleri bugün çekilecek.

    c) Dişleri aşınmış testereyle bunu nasıl keseceksin?

    d) Kişi kendini toplum denen çarkın dişlerine kaptırmamalı.

    e) Başakların dişleri dolmaya başladı.



    7. Bir sözcüğün karşıladığı ilk anlamına “temel anlam” denir.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “satmak” sözcüğü ilk anlamıyla kullanılmıştır?

    a) Kimi çok pahalı kürkler içinde fiyaka satar.

    b) Kimi kendini bilmez kişi, tafra satar.

    c) Kimi, uzun soğuk kış gecelerinde kibrit satar.

    d) Kimi çok ucuza onurunu da satar.

    e) Kimi de size caka satar.



    8. Aşağıdakilerin hangisinde “romantik ya da realist” sözcüleri bir terim olarak kullanılmamıştır?

    a) Realist sanatçılar arasından kimleri sayabilirsin?

    b) Victor Hugo, romantik akımın en büyük temsilcisidir.

    c) Realist yazarlar, Eksi Yunan sanatını örnek aldılar.

    d) Oldukça romantik duygular içerisindeydi.

    e) Romantik şiirler için bir tanım yapılamaz.



    9. Aşağıda altı çizili sözcüklerin hangisi diğerlerine göre en özel anlamlıdır?

    a) Evren sayısız varlıkla doludur.

    b) Yazık, dağlarda bir tek keklik bile kalmadı!

    c) Ülkemizde büyükbaş hayvan sayısında azalma var.

    d) Uçağın bulunmasında kuşlar insana ilham kaynağı olmuştur.

    e) Her canlı ölür, doğanın yasası bu.



    10. “Onun dünyadan haberi yok.” cümlesindeki “haber” sözcüğünün eş anlamlısını içeren cümle aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Bilimden, sanattan haberi yok.

    b) Haberi alan buraya koşuyor.

    c) Bugün günlük haberleri dinlemedim.

    d) Bu haberi herkese duyurun.

    e) Olanlardan kimsenin haberi yok.



    CEVAPLAR: 1.c 2.c 3.a 4.b 5.a 6.b 7.c 8.d 9.b 10.a

  5. #5
    AdministratoR

    Cevap: Kpss Türkçe Kelimede Anlam - Sözcükte Anlam İle İlgili Test

    1. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangilerine genel – özel anlam ilişkisi yoktur?

    a) Arkadaşlarından Engin’i beğenirim.

    b) Çiçeklerden karanfili severim.

    c) Yırtmaçlı ceketimi temiz kullandığımı anladım.

    d) Yakup Kadri’nin romanlarından Yaban’ı okumayan yoktur.

    e) Günlerden perşembeydi, onu askere uğurladık.



    2. Aşağıdakilerin hangisinde genelden özele doğru bir sıralama yoktur?

    a) Okuduğu şiirler içinde o en çok “Bursa’da Zaman”ı sevdi.

    b) Ödemenin yapılacağı ay, kasım ayı imiş.

    c) Sanat etkinliklerinden en çok resimle ilgilenirdi.

    d) Derslerden en fazla edebiyatı severdi.

    e) Bu bebek diğer insanlardan bir parçadır.



    3. “Kara parçaları kara renkli gösterilmişti.”

    Bu cümledeki “kara” sözcükleri arasındaki anlam ilişkisi, aşağıdaki cümlelerin hangisinde örneklenmemiştir?

    a) Güllerin alev rengi gülen yüzüne ayrı bir hava vermişti.

    b) Bu yaz bütün dostlarıma mektup yazdım.

    c) Çocuğun dişleri testere dişi gibi sivri sivriydi.

    d) Çay kenarında oturup çay sefası yaptık.

    e) Dalların sudaki aksini seyrederken dalmışım.



    4. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamında kullanılmamıştır?

    a) İlk damlalardan sonra yağmur birden coştu.

    b) Bu söze gençlerden biri ince bir karşılık verdi.

    c) Serin ama tatlı bir ilk yaz akşamıydı.

    d) Havalar ısınınca ağaçların tomurcukları patladı.

    e) Gölün kıyılarını yapraksız, bodur ağaçlar kuşatmıştı.



    5. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamında kullanılmıştır?

    a) Ayağında, burnu aşınmış eski bir kundura vardı.

    b) Dikiş makinesinin kolunu koparacakmış gibi çeviriyordu.

    c) Çok uzaklardan atıldığı belli iki el silah sesi duyuldu.

    d) İri, hantal gövdesini zorlukla sürüklüyor gibiydi.

    e) Ninem yorganımıza kırmızı çiçekli bir yüz geçirdi.



    6. Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük, aktarma yoluyla mecaz anlam kazanmaya örnek olamaz?

    a) Sesler döküldü sokaklardan caddelere.

    b) Yumuşak kokusu sinmiştir gecelerime.

    c) Şimdi sönen gözlerime bakıp da ağla.

    d) Ay saçlarını yıkıyordur bu dem gölde.

    e) Sen en güzel çiçeklere gebesin tohumcuk.



    7. “kara” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?

    a) Kara gözlerini bana çevirdi.

    b) Elinde yer yer kara lekeler vardı.

    c) Kara camlı gözlük takmıştı.

    d) Ak alnına kara mı çalacaktı!

    e) Kara boyalı kapılar içime sıkıntı veriyordu.



    8. "Pot kırmak" deyimi aşağıdakilerden hangisi ile eş anlamlıdır?

    A) Baklayı ağzından çıkarmak

    B) Çamur atmak

    C) Çam devirmek

    D) Ok yaydan çıkmak



    9.

    1. Düşüncesini açık bir dille anlattı.

    2. Açık kalan bu yere onu atadılar.

    3. Bu pencere yine açık kalmış.

    4. Bu renk ona göre açık gibi.

    5. Kağıtta açık yer kalmadı ki…

    “açık” sözcüğü kaç ayrı anlamda kullanılmıştır?

    a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5



    10. “Bu şiirlerde de o üstadın gölgesini seziyorum.”

    Cümlesindeki altı çizili sözcüğün cümledeki anlamıyla aşağıdakilerden hangisi ilişkisizdir?

    a) eleştiri

    b) etkisi

    c) izleri

    d) üslubu

    e) sanat anlayışı



    CEVAPLAR: 1.c 2.e 3.c 4.e 5.d 6.e 7.d 8.c 9.d 10.a

  6. #6
    AdministratoR

    Standart Cevap: Kpss Türkçe Kelimede Anlam - Sözcükte Anlam İle İlgili Test

    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt anlamlı sözcükler bir arada verilmemiştir?

    a) O, okulu bitirince ben işe başladım.

    b) Onları yerdikçe, kendisi övülüyordu.

    c) Burada onun üzüldüğünü görüyor umursamıyordu.

    d) Bu tembel adam, nasılsa çalışkan oldu.

    e) Burumu iyi değerlendirip kötüleri cezalandırdı.



    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ağız” sözcüğü, temel (ilk) anlamında kullanılmıştır?

    a) Bu duruşmada da ağız değiştirdi.

    b) Anadolu ağzıyla Rumeli ağzı arasında ses farkı çoktur.

    c) Mağazanın ağzı ormanlık bir yere açılıyordu.

    d) Ağzında dişleri kalmadı hep çektirdi.

    e) Bu iş kesenin ağzını açtı.



    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat, özelliğini belirttiği varlığa küçültme anlamı katmamıştır?

    a) Mavimsi giysi ona yakışmıştı.

    b) Kısacık boyuyla ortalıkta dolaşıyor.

    c) Ona güzelce bir ev aldık.

    d) Biricik kızını çok özlemişti.

    e) Ufacık kedi duvarı bir sıçrayışta aştı.



    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “kadar” sözcüğü “ölçüsünde, derecesinde” anlamına gelmektedir?

    a) Konferansa yüz kadar öğrenci gelmişti.

    b) Dün gece sabaha kadar uyumamış.

    c) On beş yaşına kadar Ankara’da oturmuş.

    d) Bu yaşta onun kadar kuvvetli çocuk görmedim.

    e) Anlatılanlardan ben de filmi görmüş kadar oldum.



    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “için” kelimesi neden – sonuç ilişkisi kurmaktadır?

    a) Üç gün için İstanbul’a gidecekmiş.

    b) Sorun bugün için çözülmüştür.

    c) Saha çamur olduğu için maç ertelenmiş.

    d) Bu gezi için ayrılan para azdır.

    e) Bu armağanı sizin için almıştım.



    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ce” eki, geldiği ada “görelik” anlamı kazandırmıştır?

    a) Bu bilgice bizden daha iyiydi.

    b) Kanımca bu konu açıklama ister.

    c) Buraya gelen yaşça büyük olanıydı.

    d) Senin yanında bunca yılım geçti.

    e) Adamca bir davranıştı, doğrusu.



    7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yansıma sözcüklerle oluşturulmuş ikileme yoktur?

    a) Türlü türlü yemekler sundular.

    b) Vıcık vıcık bir çamur vardı.

    c) Püfür püfür rüzgar esiyordu.

    d) Kütür kütür erikler yedik

    e) Çağıl çağıl sular geçtik.



    8. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

    a) Yazarın eserlerinin, pürüzlü bir anlatımı var.

    b) İyi yazar, okuyucusu ile sıcak bir diyalog kurar.

    c) Bu hikayenin ağır, anlaşılmayan bir konusu var.

    d) Yazar eserde, çevre betimlerine yer vermiş.



    9. “az daha” söz grubu, aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?

    a) Ağaca tırmanırken ayağı kaymış, az daha düşüyormuş.

    b) Peşimden koşan küçük köpek az daha ayağımı ısırıyordu.

    c) Annesi yetişmeseydi küçük çocuk az daha camdan düşecekti.

    d) Okula ulaşmak için az daha yürümemiz gerekiyor.



    10. “susmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?

    a) Saatlerce konuştuktan sonra bir süre sustuk.

    b) Tatlı tatlı öten bülbül biraz sonra susmuştu.

    c) Susarsanız ben de derse başlarım

    d) Parasal nedenlerle bir sanat dergisi daha sustu.



    CEVAPLAR: 1.c 2.d 3.d 4.d 5.c 6.b 7.a 8.d 9.d 10.d

  7. #7
    AdministratoR

    Cevap: Kpss Türkçe Kelimede Anlam - Sözcükte Anlam İle İlgili Test

    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim kullanılmamıştır?

    a) Ressam doğaya bakar ve güzellikleri tuvaline aktarır.

    b) Yazar, romanları ile okuyucusunun gönlünde taht kurdu.

    c) Ocak ayında gerçekleşen Ay tutulmasını izlediniz mi?

    d) Bizler sorumluluklarımızın bilincinde olursak yaşamı kolaylaştırmış oluruz.



    2. “Düşmek” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

    a) Bu mallar elimize çok ucuza düştü, diyebilirim

    b) Eskiden büyüktü, şimdi düştü ve fakirleşti.

    c) Bir anlık dalgınlığından yaralanıp onu da tongaya düşürdük.

    d) Çocuk, vazoyu da düşürüp kırmasın mı?



    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün anlamı diğerlerinden farklıdır?

    a) Bazen şakaları bile kaldıramam.

    b) Kimi zaman ayın hareketlerini izlerdik.

    c) Ara sıra okula gitmediğini babası da biliyordu.

    d) Sık sık güreşlere katılması, kendini yorgun düşürmüştü.



    4. “yanık” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

    a) Sofrada bir dilim yanık ekmek vardır.

    b) Kulağımıza bir ozanın yanık sesi geliyordu.

    c) Ocaktaki odunlar hala yanık durumdaydı.

    d) Burnuma yanık koksusu geliyor, dedi.



    5. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcülerden hangisi “terim” değildir?

    a) Yazının önemli bir bölümünü onun portresine ayırmıştı.

    b) Yeni çıkan kitabımla ilgili eleştirileri okudum.

    c) Olayları hikaye etme, üstün bir yetenek işidir.

    d) Edebiyat sanatı insanlardaki ruh inceliğini ortaya çıkarır.



    6. “ince” kelimesi hangi cümlede gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

    a) Kızlar halı dokurken ince düşüncelere dalmışlardı.

    b) İnce ipek ipliklerle halılar daha güzeldir.

    c) Halı dokumak, herkesin beceremeyeceği ince bir iştir.

    d) Hali satıcısının ince davranışı müşteriyi etkiledi.



    7. “yarın” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı anlamada kullanılmıştır?

    a) Tören yarın erken başlayacak.

    b) Her insan yarını düşünmelidir.

    c) Size yarından önce gelemez.

    d) Seyahatini yarına erteledi.



    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “soğuk” sözcüğü diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?

    a) Terliyken soğuk bir şey içme.

    b) Bu sokağın çeşmelerinden soğuk sular akardı.

    c) Önerilerimizi soğuk karşılayacağını sanmıyordum.

    d) Soğuk sütten yoğurt yapılmaz.



    9. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

    a) Bana karşı davranışları oldukça soğuktu.

    b) Ceyhan’ın tatlı suyu Akdeniz’in tuzlu sularına karışır.

    c) Tatlı bir gülümseme gönül kazandırır.

    d) Yalnız kalınca gurbet acı geldi.



    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özelden genele doğru bir anlatım vardır?

    a) Petrol ürünlerinden benzine zam geldi.

    b) Türk tarihinde, Çanakkale Savaşı’nın yeri önemlidir.

    c) Alfabenin yirmi dördüncü harfi t’dir.

    d) Çocukluk günlerim ömrümün en güzel dönemidir.



    CEVAPLAR: 1.d 2.d 3.d 4.b 5.d 6.b 7.b 8.c 9.b 10.d

  • Konuyu değerlendir: Bu konuyu beğendiniz mi?

    Kpss Türkçe Kelimede Anlam - Sözcükte Anlam İle İlgili Test


    Değerlendirme: Toplam 0 oy almıştır, ortalama Değerlendirmesi puandır.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 07.12.12, 23:53
  2. Sözcükte Anlam İle İlgili Türkçe Test Soruları (40 Soru)
    By LaDyRoSe in forum Edebiyat & Türkçe
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 11.01.12, 22:11
  3. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 30.12.11, 15:27
  4. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 30.12.11, 01:02
  5. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 22.09.09, 21:50

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2 ©2011, Crawlability, Inc.