Sponsorlu Bağlantı

+ Cevap Ver
Sayfa 2/2 İlkİlk 12
6 sonuçtan 6 ile 6 arası

Konu: Kpss Türkçe SES BİLGİSİ İLE İLGİLİ TEST SORULAR CEVAPLARI

  1. #6
    AdministratoR

    Cevap: Kpss Türkçe SES BİLGİSİ İLE İLGİLİ TEST SORULAR CEVAPLARI

    1. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde yardımcı ses yoktur?

    a) Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.

    b) Adamın iyisi iş başında belli olur.

    c) İyi dost kara günde belli olur.

    d) Akılsız başın cezasını ayaklar çeker.



    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sert ünsüz yumuşamasına uğrayan bir kelime yoktur?

    a) Bu işten umudum kesildi.

    b) Soğuğa karşı tedbirli olmalıyız.

    c) Yaz tatilinde oldukça dinlendik.

    d) Kitabımı çantama yerleştirdim.



    3. Cümlelerin hangisinde, ünsüz yumuşamasına uğramış bir kelime yoktur?

    a) Anahtar bulamayınca kilidi kırdılar.

    b) Kardeşim kızamığa yakalandı.

    c) Barışmaları için kardeşim aracı oldu.

    d) Masadaki kitabı bana verir misin?



    4. Aşağıdaki kelimelerden hangisi, küçük sesli uyumu kuralına uyar?

    a) Armut

    b) Toprak

    c) Horoz

    d) Karpuz



    5. Aşağıdakilerin hangisinde büyük sesli uyumu kuralına uymayan bir kelime vardır?

    a) Sabahtan beridir ince bir yağmur

    b) Yağıyor soğuk bir sesle karışık

    c) Kafesler kapanmış, sokaklar çamur

    d) Dışarıda ne bir ses, ne de bir ışık



    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ek alırken sözcüğün ünsüzlerinden biri düşmüştür?

    a) Deprem, hepimizin yüreğini sızlattı.

    b) Küçücük çocuklar anasız babasız kaldı.

    c) Birkaç gündür gözüme uyku girmiyor.

    d) Bazı yöneticilerin ufku dar olur.

    e) Biz acıları bağrımıza bastık.



    7. Aşağıdakilerin hangisinde ünsüz yumuşamasının örneği yoktur?

    a) Dil, her şeyden önce bir iletişim aracıdır.

    b) Son yıllarda okuyucu sayısı iyice azaldı.

    c) O, hayatın tadını çıkarmanın peşindeydi.

    d) Ben de onun ardı sıra evden çıktım.

    e) Bir annenin feryadını duymamak olmaz.



    8. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde ünlü daralması olmamıştır?

    a) İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı.

    b) Sende seyrediyorum denizlerin en mavisini

    c) Seher yeli okşuyor nazik tenimi

    d) Gökyüzü bize mavi mavi gülümsüyordu.

    e) Deli gönül, sana ne diyeyim.



    9. Şiirle uğraşanlar, yazdıklarının sadece iç dökmek, duygularını paylaşmak için değil de sanat eseri olarak okunmasını istiyorlarsa işin emek yanını göz ardı etmemelidir.

    Yukarıdaki cümlede aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?

    a) Ünlü daralması

    b) Ulama

    c) Kaynaştırma ünsüzü

    d) Ünsüz yumuşaması

    e) Ünsüz benzeşmesi



    10. Aşağıdakilerin dizelerin hangisinde “ünsüz yumuşaması”na örnek olabilecek bir sözcük yoktur?

    a) Bakakalırım giden geminin ardından

    b) Sende seyrediyorum denizlerin en mavisini

    c) Gökyüzünün başka rengi de varmış

    d) Şu dağın başında kar ben olaydım

    e) Benim bu derdime derman yok mudur?



    CEVAPLAR: 1.c 2.c 3.c 4.b 5.c 6.b 7.b 8.c 9.e 10.d

    YUKARIDAKİ TÜM TESTLER ALINTIDIR



  • Konuyu değerlendir: Bu konuyu beğendiniz mi?

    Kpss Türkçe SES BİLGİSİ İLE İLGİLİ TEST SORULAR CEVAPLARI


    Değerlendirme: Toplam 0 oy almıştır, ortalama Değerlendirmesi puandır.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 11.01.12, 16:59
  2. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 11.01.12, 15:40
  3. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 30.12.11, 13:41
  4. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 28.12.11, 21:13
  5. Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 24.05.10, 14:33

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Var
  • Mesaj Yazma Yetkiniz Var
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2 ©2011, Crawlability, Inc.