Sponsorlu Bağlantı

+ Cevap Ver
10 sonuçtan 1 ile 10 arası

Konu: Kpss A İktisat Deneme Soru ve Cevapları 10Adet İktisat Deneme Soru Cevap

  1. #1
    AdministratoR
    Sponsorlu Bağlantı

    Kpss A İktisat Deneme Soru ve Cevapları 10Adet İktisat Deneme Soru Cevap

    Sponsorlu Bağlantı

    Kpss A İktisat Deneme Soru ve Cevapları 10Adet İktisat Deneme Soru Cevap


    Kpss A İktisat Deneme 1

    1. Bir malın fiyatında artıs, satılan miktarında ise
    azalıs olmus ise, bunun nedeni ne olabilir?
    A) Arzda bir azalıs
    B) Arzda bir artıs
    C) Talepte bir azalıs
    D) Talepte bir artıs
    E) Hem talepte, hem arzda bir artıs.

    2. Asağıdakilerden hangisi talepte bir değismeye
    neden olmaz?
    A) Söz konusu malın fiyatında bir değisme
    B) İkame malların fiyatında bir değisme
    C) Tamamlayıcı malların fiyatında bir değisme
    D) Gelirde bir değisme
    E) Reklam

    3. Sermaye kavramı asağıdakilerden hangisini
    içerir?
    A) Ekmek B) Otobüs C) Kağıt para
    D) Döviz E) Kredi kartı

    4. Bir malın talep esnekliğinin e= –1.5 olduğu
    varsayılırsa, bu malın fiyatı %30 azalacak olursa,
    talep edilen miktardaki yüzde değisme ne olur?
    A) %45 artar
    B) %45 azalır
    C) %20 artar
    D) %20 azalır
    E) Hiçbir değisme olmaz.

    5. Bir firmanın ekonomik karı;
    A) Firmanın toplam hasılatına esittir
    B) Toplam hasılattan açık maliyetler çıktıktan sonra
    geriye kalan kısımdır.
    C) Toplam hasılattan örtük maliyetler çıktıktan sonra
    geriye kalan kısımdır.
    D) Toplam hasılattan ekonomik maliyet çıktıktan
    sonra geriye kalan kısımdır
    E) Yukarıdakilerin hiçbiri

    6. Tam rekabet piyasasında faaliyet gösteren bir
    firmanın üretimi durdurma noktası
    asağıdakilerden hangisidir?

    A) Fiyatın ortalama toplam maliyete esit olduğu nokta
    B) Fiyatın ortalama sabit maliyete esit olduğu nokta
    C) Fiyatın minimum ortalama değisken maliyete esit
    olduğu nokta
    D) Marjinal maliyetin ortalama toplam maliyete esit
    olduğu nokta
    E) Marjinal hasılatın, fiyata esit olduğu nokta

    7. Dört-firma yoğunlasma oranının %92 olduğu bir
    piyasa, hangi tür piyasadır?
    A) Tam rekabet piyasası
    B) Monopol piyasası
    C) Monopolcü rekabet piyasası
    D) Oligopol piyasası
    E) Faktör piyasası

    8. Tam rekabet piyasasında faaliyet gösteren bir firma
    için, asağıdakilerden hangisi daima doğrudur?
    A) Ortalama toplam maliyet, ortalama toplam hâsılata
    esittir.
    B) Ortalama toplam maliyet, ortalama toplam hâsılattan
    küçüktür.
    C) Ortalama toplam maliyet, ortalama toplam hâsılattan
    büyüktür.
    D) Marjinal hâsılat malın piyasa fiyatının üzerindedir.
    E) Marjinal hâsılat malın piyasa fiyatına esittir.

    9. Ne tür mallarda engel eğrisi negatif eğimlidir?
    A) Đkame mallar
    B) Tamamlayıcı mallar
    C) Üstün mallar
    D) Zayıf üstün mallar
    E) Düsük mallar

    10. Qsx= –50+30P, P:20’den 30’a çıkarsa, üretici rantı
    nasıl değisir?
    A) 200 azalır
    B) 200 artar
    C) 250 artar
    D) 250 azalır
    E) Üretici değil, tüketici rantı değisir.

    11. Benzin ile araba nasıl mallardır?
    A) ikame
    B) Tamamlayıcı
    C) Bağımsız
    D) Lüks
    E) Düsük

    12. Fiyat-tüketim eğrisi pozitif eğimli ise, talebin fiyat
    esnekliği için ne söylenebilir?
    A) 1’den küçüktür.
    B) 1’den büyüktür.
    C) 1’e esittir.
    D) Sıfırdır.
    E) Sonsuzdur.

    13. Bir monopolün karsı karsıya kaldığı talep eğrisi
    P=10–0.1Q ve kısa dönem toplam maliyet fonksiyonu
    STC= 2Q + 0.1Q2 dir.
    Buna göre, monopol dengesinde monopol gücü
    kaçtır?
    A) 20 B) 8 C) 4
    D) 0.33 E) 0.25


    14. Ortalama sabit maliyet eğrisinin minimum noktası
    asağıdakilerden hangisini gösterir?
    A) Kara geçis noktasını
    B) Kapanma noktasını
    C) Sadece değisken maliyetlerin karsılandığı noktayı
    D) Sadece sabit maliyetlerin karsılandığı noktayı
    E) Üretim miktarı arttıkça ortalama sabit maliyet
    azaldığı için birsey söylenemez.


    15. Marshall yaklasımına göre, piyasa dengesinin
    istikrarlı olabilmesi için asağıdakilerden hangisi
    gerekli kosuldur?
    A) Fiyat yükselmesinin talep fazlasını azaltması.
    B) Fiyat yükselmesinin talep fazlasını artırması.
    C) Talep fazlasının sıfır olması.
    D) Arz artısının talep fiyatı fazlasını azaltması.
    E) Arz artısının talep fiyatı fazlasını artırması.


    16. Nominal değeri 100 milyon TL olan Devlet
    Tahvili’nin yıllık birlesik cinsten nominal faizi
    %40’dır. Bu tahvilin satıs fiyatı yaklasık kaç
    TL’dir?

    A) 60 B) 71 C) 43 D) 65 E) 25

    17. Ekonomi tam istihdam durumunda ise;
    A) Sadece Friksiyonel issizlik vardır.
    B) Sadece Konjonktürel Đssizlik vardır.
    C) Ekonomide Đssizlik mevcut değildir.
    D) Friksiyonel + Yapısal Đssizlik mevcuttur.
    E) Sadece Gizli Đssizlik vardır.


    18. Asağıdaki ifadelerden hangisi yanlıstır?
    A) Çarpanın değerini artıran faktörler IS eğrisini daha
    yatık yapar.
    B) Đthalat arttıkça IS diklesir.
    C) Tüketim arttıkça IS yatıklasır
    D) Tasarruf düstükçe IS yatıklasır
    E) Yatırımlar faize duyarsız ise IS yatık olur.

    19. Kapalı bir ekonomide tüketim fonksiyonu;
    C=200+0.5Y ise, kamu harcamaları çarpanının
    değeri kaçtır?
    A) 2 B) 4 C) 0.5 D) 1 E) 1.5


    20. Marjinal tasarruf eğiliminin 0.25 olduğu dısa kapalı
    bir ekonomide, vergiler 50 milyar azaltılıp, kamu
    harcamaları da 50 milyar arttırılırsa, denge milli gelir
    düzeyindeki toplam değisim kaç olur?
    A) 50 milyar artar
    B) 50 milyar azalır
    C) 350 milyar artar
    D) 100 milyar artar
    E) Denge milli gelirde değisme olmaz


    21. Marjinal tüketim eğilimi yüksek ise;
    A) LM eğrisi göreli yatık olur
    B) LM eğrisi göreli dik olur
    C) IS eğrisi göreli yatık olur
    D) IS eğrisi göreli dik olur
    E) IS eğrisinin eğimi sonsuz eğimli olur

    22. Bir ekonomide Safi Milli Hasıla 3500, Dolaylı
    Vergiler 750, Harcanabilir Gelir 2000, Yatırım 1200
    ve Tasarruf 600 ise, Tüketim kaçtır?
    A) 1500 B) 1400 C) 250
    D) 2900 E) 2800


    23. Harcanabilir Gelir (YTL) Tasarruf (YTL)
    0 -20
    200 40
    400 80
    600 120
    Bu bilgilere göre marjinal tüketim eğilimi kaçtır?
    A) 0.75 B) 0.50 C) 0.80
    D) 0.20 E) 0.10



    24. Bir ülkede aktif nüfus 60 milyon, issiz 3 milyon,
    istihdam edilenler 27 milyon, toplam nüfus ise 85
    milyondur. Bu veriler altında; issizlik oranı ve
    isgücüne katılım oranı sırasıyla kaçtır?
    A) %10 ve %40 B) %5 ve %40
    C) %5 ve %35 D) %5 ve %10
    E) %10 ve %50


    25. Tam istihdam üretim düzeyinde, toplam arz toplam
    talepten büyük olduğunda ekonomide hangi durum
    ortaya çıkar?
    A) Deflasyon B) Enflasyon
    C) Devalüasyon D) Stagflasyon
    E) Revalüasyon

    26. Genisletici para ve genisletici maliye politikaları
    aynı anda uygulandığında, faiz oranı, yatırımlar ve
    milli gelir düzeyi nasıl etkilenir?
    Faiz oranı Yatırımlar Milli Gelir
    A) Artar Azalır Belirsiz
    B) Artar Azalır Artar
    C) Artar Belirsiz Artar
    D) Belirsiz Belirsiz Artar
    E) Belirsiz Artar Artar


    27. Bir ülkede 2004 yılına göre 2005 yılında isçi
    ücretleri %50 artmıs; buna karsılık fiyatlar genel
    düzeyi %35 yükselmistir. Bu durumda isçi
    ücretleri reel olarak yüzde kaç değismistir?
    A) %15 B) %7.5 C) %5.3
    D) %12.4 E) %11.1


    28. Ekonomide para miktarının arttırılmasının toplam
    talep (AD) eğrisi üzerindeki etkisi nedir?
    A) AD yatıklasır
    B) AD diklesir
    C) AD sola kayar
    D) AD sağa kayar
    E) AD doğrusu üzerinde denge değisir


    29. Hangisi Klasik İktisatta eksik istihdamın olanaksız
    olduğunu ifade eder?
    A) Miktar Teorisi
    B) Oligopolistik yapı
    C) Say Yasası
    D) Fiyatların Katılığı
    E) Zemberek Dislisi Etkisi


    30. Toplam Arz Eğrisinin (AS) eğimini ne belirler?
    A) Birim maliyetlerin değisme hızı
    B) Talebin fiyat esnekliği
    C) Firmanın üretim kapasitesi
    D) Üretim açığı
    E) Üretim olanakları eğrisi



    31. Klasik yaklasıma göre paranın hangi fonksiyonu
    üzerinde durulmustur?
    A) Değisim aracı olma
    B) Değer biriktirme aracı olma
    C) Gelecek ödemeleri temsil etmesi
    D) Hesap birimi olma
    E) Hepsi


    32. I. Nakit rezervler
    II. Hazinenin ihraç etmis olduğu bozuk paralar
    III. Merkez bankası tarafından özel sektöre açılan
    krediler
    IV. Bankaların ayırdıkları zorunlu karsılıklar
    V. Altın ve döviz varlıkları
    Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri parasal
    tabanın kaynağını göstermektedir?
    A) I,II,V B) III,IV C) II,III,V
    D) I,IV E) III,IV,V


    33. Kaydi para miktarı 25,000YTL, kanuni karsılık oranı
    0,2 ve ilk yatırılan mevduat 5,000 YTL ise geriye
    dönüs oranı kaçtır?
    A) 0,25 B) 0,5 C) 0,75
    D) 1 E) 1,5

    34. İslem ve ihtiyaç güdüleriyle tutulan para talebi
    asağıdakilerden hangisinin fonksiyonudur?
    A) Para talebi
    B) Para arzı
    C) Piyasa faiz haddi
    D) Likidite
    E) Nominal milli gelir


    35. Asağıdakilerden hangisi bir malın neden kıymetli
    olduğu sorusuna marjinal fayda yaklasımı ile
    yaklasan marjinalist iktisatçılar arasında değildir?
    A) C. Menger B) T. Veblen C) L. Walras
    D) A. Marshall E) Gossen


    36. Monetarizmin kurucusu asağıdaki iktisatçılardan
    hangisidir?
    A) M. Friedman B) Karl Bruner
    C) Adam Smith D) J.B. Say
    E) J. S. Mill


    37. Teklif eğrisi neden geriye doğru bükümlüdür?
    A) İhracatın ithalatı karsılama oranının düsmesi
    B) İthalatla ihracatın aynı oranda değismesi
    C) Azalan marjinal fayda ilkesi
    D) Teknolojik yenilikler
    E) İhracat kotaları

    38. Kumas Sarap
    Đngiltere 60 70
    Portekiz 30 35
    Karsılastırmalı üstünlükler teorisine göre iki ülke
    arasındaki dıs ticaret nasıl gerçeklesir?
    A) İngiltere kumasta uzmanlasmalı
    B) Portekiz sarapta uzmanlasmalı
    C) İngiltere hem sarapta hem kumasta uzmanlasmalı
    D) Dıs ticaret olmaz
    E) İngiltere kumasta Portekiz sarapta uzmanlasmalı


    39. 2005 yılında Türkiye IMF ile kaçıncı stand-by
    anlasmasını uygulamıstır?
    A) 19 B) 18 C) 17 D) 16 E) 15


    40. 2001 krizinden sonra Türkiye hangi kur sistemini
    uygulamaya baslamıstır?
    A) Sürünen pariteler
    B) Sabit kur
    C) Esnek kur
    D) Bant sistemi
    E) Yönetimli dalgalanma




    KPSS Deneme – 1
    İKTİSAT
    1 A 21 D
    2 A 22 B
    3 B 23 C
    4 A 24 E
    5 D 25 A
    6 C 26 D
    7 D 27 E
    8 E 28 D
    9 E 29 C
    10 C 30 A
    11 B 31 A
    12 A 32 C
    13 E 33 D
    14 E 34 E
    15 D 35 B
    16 B 36 A
    17 D 37 C
    18 E 38 D
    19 A 39 A
    20 C 40 C







  2. #2
    AdministratoR

    Cevap: Kpss A İktisat Deneme Soru ve Cevapları 10Adet İktisat Deneme Soru Cevap

    Kpss A İktisat Deneme 2


    1. Üretim sürecinde emek ve sermaye miktarının
    %15 oranında arttırıldığında, üretim miktarı
    %10 artıyorsa, asağıdakilerden hangisi
    doğrudur?
    A) Azalan verimler yasası geçerlidir.
    B) Artan verimler yasası geçerlidir
    C) Ölçeğe göre artan getiri vardır
    D) Ölçeğe göre azalan getiri vardır
    E) Hem ölçeğe göre azalan getiri, hem de azalan
    verimler yasası geçerlidir.


    2. Tam rekabet piyasasında fiyatın sabit olmasından
    dolayı asağıdakilerden hangisi meydana
    gelir?
    A) MC=MR B) P=AR=TVC
    C) P=MR=AR D) MC=MR=TR
    E) TC=TR=AR


    3. Dirsekli talep teorisi, asağıdakilerden hangisini
    açıklar?
    A) Oligopollerin niçin grup olarak hareket ettiğini
    B) Oligopolistlerin homojen mal üretmesi gerektiğini
    C) Firmaların kartel olusturması gerektiğini
    D) Firmaların niçin fiyatlarını düsürdüğünü
    E) Oligopol piyasasındaki artan fiyatlar için fiyat
    katılığını açıklar


    4. Monopolcü bir firmanın talep eğrisinin Ed=1
    noktası için asağıdakilerden hangisi doğrudur?
    A) Marjinal gelir sıfırdır.
    B) Marjinal gelir 1’e esittir
    C) Marjinal gelir 0 ile 1 arasındadır
    D) Marjinal maliyet negatiftir
    E) Marjinal gelir artma eğilimindedir.


    5. Asağıdakilerden hangisi üretim olanakları
    eğrisinin sola kaymasına yol açar?
    A) Aktif isgücünün artması
    B) Beseri sermayenin azalması
    C) Tüketici talebinin önemli ölçüde azalması
    D) İssizlik oranının azalması
    E) İsgücüne katılım oranının azalması

    6. Bir malın fiyatı 20 YTL den 30 YTL’ye yükseldiğinde,
    talep edilen miktar 55’ten 45’e
    düsüyorsa, bu malın talebinin orta nokta
    yay esnekliği kaçtır?
    A) 1 B) 0 C) 0.5 D) 2 E) 0.4


    7. Asağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
    A) Doğrusal bir talep eğrisinin her noktasında
    esneklik aynıdır.
    B) Doğrusal bir talep eğrisinin her noktasında
    eğim farklıdır.
    C) Doğrusal bir arz eğrisi orjinden geçiyor ise,
    arz esnekliği her noktada 0’dır.
    D) Doğrusal bir arz eğrisi dikey ekseni kesiyor
    ise, arz esnekliği her noktada 1’den küçüktür.
    E) Doğrusal bir arz eğrisi dikey ekseni kesiyor
    ise, arz esnekliği her noktada 1’den büyüktür.

    8. Piyasa döneminde arzın fiyat esnekliği kaçtır?
    A) 1 B) 0
    C) 1’den küçük D) 0 ile 1 arasında
    E) Sonsuz


    9. Toplam fayda azalarak arttığı bir durumda,
    marjinal fayda nasıldır?
    A) Marjinal fayda azalmaktadır.
    B) Marjinal fayda artmaktadır.
    C) Marjinal fayda 0’dır
    D) Marjinal fayda negatiftir
    E) Marjinal fayda toplam faydaya esittir


    10. Qs= –50+3Px Qd=150–2Px ise, üretici rantı
    kaçtır?
    A) 450 B) 627 C) 210 D) 816 E) 977


    11. Lider ve takipçi 2 firmanın bulunduğu ve
    lider firma fiyat belirleyici, takipçi firmanın
    ise fiyatı kabul edici olduğu oligopol piyasası
    modeli hangisidir?
    A) Stackelberg modeli
    B) Bertrand modeli
    C) Edgeworth modeli
    D) Chamberlin modeli
    E) Cournot modeli



    12. Giffen malı ile ilgili asağıdakilerden hangisi
    doğrudur?
    A) Sadece düsük bir maldır
    B) Hem talebin fiyat esnekliği pozitif, hem de
    normal bir maldır
    C) Hem talebin fiyat esnekliği pozitif, hem de
    lüks bir maldır
    D) Hem arzın fiyat esnekliği pozitif, hem de
    düsük bir maldır
    E) Hem talebin fiyat esnekliği pozitif, hem de
    düsük bir maldır


    13. İlave bir birim tüketim sonucunda, toplam
    fayda da meydana gelen değisiklik,
    A) Ölçek ekonomisidir
    B) Ortalama faydayı verir
    C) Engel kanunu olarak bilinir.
    D) 1. Gossen yasası olarak bilinir
    E) Talebin fiyat esnekliğinin tanımıdır

    14. Toplam talep eğrisinin klasik aralıkta kayması
    sonucu asağıdakilerden hangisi ortaya
    çıkar?
    A) Fiyatlar artarken üretim düser
    B) Yalnızca fiyatlar artar
    C) Yalnızca üretim artar
    D) Fiyatlar düserken reel milli ha-sıla artar.
    E) Fiyatlar artarken reel milli ha-sıla da artar

    15. Bir ekonominin sahip olduğu tüm üretim
    faktörlerinin tam istihdam edilmesi durumunda
    üreteceği çıktıya ne ad verilir?
    A) Fiili GSMH
    B) Reel GSMH
    C) Nominal GSMH
    D) Potansiyel GSMH
    E) GSMH açığı

    16. Asağıdakilerden hangisi toplam talep eğrisinin
    sağa kaymasına neden olmaz?
    A) Reel gelirde artıs
    B) Enflasyon oranının yükseleceği beklentisi
    C) Yeni ve gelismis teknolojiler
    D) Yabancı paraların TL cinsinden değerinin
    azalması
    E) Kurumlar vergisinin düsürülmesi

    17. Klasik aralıkta toplam arz eğrisinin biçimi
    nasıldır?
    A) Merdiven biçiminde
    B) Düsey
    C) Yatay
    D) Negatif eğimli
    E) Pozitif eğimli


    18. Ekonomi tam istihdam durumunda ise;
    A) Sadece Friksiyonel issizlik vardır.
    B) Sadece Konjonktürel Đssizlik vardır.
    C) Ekonomide Đssizlik mevcut değildir.
    D) Friksiyonel + Yapısal Đssizlik mevcuttur.
    E) Sadece Gizli İssizlik vardır.


    19. Bir ekonomide otonom tüketim 40 marjinal
    tüketim eğilimi 0,80 ve harcanabilir gelir 200
    olduğunda ekonomideki toplam tasarruf
    miktarı ne kadardır?
    A) 75 B) 100 C) 0 D) 40 E) 80


    20. Sermaye/Hasıla oranı nedir?
    A) Sermayenin verimliliğidir.
    B) Çarpan katsayısını verir.
    C) Bir birim sermayenin ne kadar gelir yarattığını
    ifade eder
    D) Bir birim katma değer(gelir) yaratmak için
    gereken sermaye miktarını ifade eder
    E) Ülkenin sermaye miktarı arttıkça gelire bağlı
    olarak issizliğin artacağını ifade eder.


    21. Ad valorem (oransal) vergilerin olduğu dısa
    açık bir ekonomide yatırım çarpanı asağıdakilerden
    hangisidir?
    A)1\ 1− c(1− t) +m
    B) –1\ 1− c(1− t) +m
    C)1\ 1− c − e
    D)-c \ 1- c
    E)1\ 1− c


    22. Bir yatırımcının Devlet Tahvilinden 6 aylık
    dönem zarfında %38 kazandığını ve bu dönem
    boyunca enflasyon oranının %20 gerçeklestiğini
    düsünün. Yatırımcının 6 ay boyunca
    elde ettiği reel faiz oranı ve bu faiz
    oranının yıllık bilesik cinsten % değeri kaçtır?
    A) 15, 25 B) 18, 40 C) 18, 32
    D) 18, 25 E) 15, 32


    23. Asağıdaki istikrar politikalarından hangisi
    genel olarak durgunluğa resesyona yol açabilmektedir?
    A) Ortodoks istikrar politikası
    B) Heteredoks istikrar politikası
    C) Monetarist istikrar politikası
    D) Keynesyen istikrar politikası
    E) IMF istikrar politikası

    24. L = 0,2Y – 0,4r M = 800, P = 5 ise, LM denklemi
    asağıdakilerden hangisidir?
    A) (80+0.2r)/0.1
    B) (160+0.4r)/0.1
    C) (800-0.4r)/2
    D) (200+0.4r)/8
    E) Hiçbiri


    25. Asağıdaki grafikle ilgili olarak hangi bilgi
    yanlıstır?
    A) 1. Bölgede I < S, L < M
    B) 2. Bölgede I < S, L > M
    C) 3. Bölgede I > S, L < M
    D) 4. Bölgede I > S, L < M
    E) Para ve mal piyasasının aynı anda dengede
    olduğu nokta C noktasıdır.

    26. Konjoktür devresinin genisleme evresinde
    asağıdakilerden hangisi görülmez?
    A) Gelirdeki artıs çarpan ve hızlandıran aracılığıyla
    talebi artırır.
    B) Stoklar azaldığı için stokları arttırıcı yatırımlar
    yapılır
    C) Fiyatların artacağı beklentisi stoklamayı arttırır
    D) Hükümet, kamu harcamalarını kısar, vergi
    ya da faiz oranlarını yükseltir
    E) Toplam talepte baslangıçta meydana gelen
    artıs gelir ve çarpan etkisi yaratır.


    27. 14. Ekonomide toplam talep arttığında yükselen
    fiyat ve ücretlerin, toplam talep düstüğünde
    eski düzeyine dönmemesine ne
    denir?
    A) Tasarruf paradoksu
    B) Reel Balans etkisi
    C) Zemberek Dislisi etkisi
    D) Senyoraj
    E) Havelmoo Kuralı

    28. Asağıdaki ifadelerden hangisi yanlıstır?
    A) Çarpanın değerini artıran faktörler IS eğrisini
    daha yatık yapar.
    B) Đthalat arttıkça IS yatıklasır
    C) Tüketim arttıkça IS yatıklasır
    D) Tasarruf düstükçe IS yatıklasır
    E) Yatırımlar faize duyarsız ise IS dik olur.


    29. T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan
    yeni para arzı sunumuna göre M3 para arzı
    tanımı içerisinde yer almaktadır?
    A) Mevduat bankalarındaki resmi mevduat
    B) B tipi likit fon
    C) Merkez bankasındaki diğer mevduat
    D) Yurtiçi yerlesiklerin döviz tevdiat hesapları
    (DTH)
    E) Merkez bankasındaki diğer mevduat


    30. Asağıdakilerden hangisi Türkiye ekonomisinde
    ters para ikamesine (deolarizasyona) yol
    açan nedenler arasında yer almaz?
    A) Vadeli Đslemler ve Opsiyon borsasının faaliyete
    geçmesi
    B) Dalgalı kur rejimi
    C) Enflasyon hedeflemesi rejimi
    D) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun
    faaliyete geçmesi
    E) 2005 yılında gerçeklestirilen para reformu


    31. İmkansız Üçleme hipotezi için asağıdakilerden
    hangisi söylenemez?
    A) Finansal piyasalar artan bir sekilde uluslararası
    hale geliyorsa ülke ya döviz kurunda
    istikrardan vazgeçecek ya da bağımsız bir
    para politikası uygulama imkanından vazgeçecektir.
    B) Artan sermaye hareketliliği varsayımı altında,
    ülke sabit kur rejimi altında bağımsız
    bir para politikası uygulayamamaktadır.
    C) Esnek kur rejimi altında ülke bağımsız para
    politikası (enflasyon hedeflemesi) uygulayabilir.
    D) Enflasyon hedeflemesi rejimi artan sermaye
    hareketliliği veri iken para kurulu ile birlikte
    uygulanabilir.
    E) Artan finansal entegrasyon ülkeleri sermaye
    kontrolü seçeneğinden uzaklastırarak
    üçgenin alt bölgesine itmektedir.

    32. Asağıdaki durumların hangisinde LM eğrisi
    yukarıya sola doğru kayacaktır?
    A) Merkez bankası açık piyasa islemleri yoluyla
    tahvil satın aldığında
    B) Fiyatlar genel düzeyinde düsüs olduğunda
    C) Merkez Bankası kredi tavanını serbest bıraktığında
    D) Merkez Bankası Reeskont oranını düsürdüğünde
    E) Merkez Bankası Kanuni Karsılık Oranını
    arttırdığında



    35. Nurkse’nın “büyümenin motoru” olarak
    nitelendirdiği sektör asağıdakilerden hangisidir?
    A) Tarım
    B) Sanayi
    C) Uluslararası ticaret
    D) Enerji
    E) Hizmetler


    36. Histeriz hipotezi asağıdaki iktisatçılardan
    hangisine aittir?
    A) Blanchard-Summers
    B) Summers-Mankiw
    C) Keynes-Hansen
    D) Friedman-Brunner
    E) Lucas-Wallace

    37. Asağıdakilerden hangisi ekonomik birlesmelere
    bir örnektir?
    A) UNCTAD B) OECD C) GATT
    D) FAO E) EFTA

    38. Ticari amaç gütmeyen uluslararası kuruluslara
    ödenen aidatlar ödemeler bilançosunun
    hangi alt hesap grubunda yer alır?
    A) Mal ticareti hesabı
    B) Resmi rezervler hesabı
    C) Tek yanlı transferler hesabı
    D) Uluslararası hizmetler hesabı
    E) Sermaye hesabı

    39. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 1996
    yılında gerçeklesen ekonomik birlesme asağıdakilerden
    hangisine örnektir?
    A) Serbest ticaret bölgesi
    B) Ekonomik birlik
    C) Ortak Pazar
    D) Gümrük birliği
    E) Tercihli ticaret anlasması

    40. Türkiye’de dolaysız yabancı sermaye yatırımları
    yapanlar arasında en yüksek paya sahip
    olan ülke grubu asağıdakilerden hangisidir?
    A) İslam ülkeleri B) AB
    C) EFTA D) NAFTA
    E) OPEC



    Deneme 2
    1 D 21 A
    2 C 22 E
    3 E 23 A
    4 A 24 A
    5 B 25 C
    6 C 26 D
    7 E 27 C
    8 B 28 B
    9 A 29 B
    10 D 30 D
    11 A 31 D
    12 E 32 E
    13 D 33 C
    14 A 34 E
    15 D 35 C
    16 D 36 A
    17 B 37 E
    18 D 38 C
    19 C 39 D
    20 D 40 B


  3. #3
    AdministratoR

    Cevap: Kpss A İktisat Deneme Soru ve Cevapları 10Adet İktisat Deneme Soru Cevap

    Kpss A İktisat Deneme 3

    1. Üretim sürecinde emek ve sermaye miktarının
    %15 oranında arttırıldığında, üretim miktarı
    %20 artıyorsa, asağıdakilerden hangisi
    doğrudur?
    A) Azalan verimler yasası geçerlidir.
    B) Artan verimler yasası geçerlidir.
    C) Ölçeğe göre artan getiri vardır.
    D) Ölçeğe göre azalan getiri vardır.
    E) Hem ölçeğe göre azalan getiri, hem de azalan
    verimler yasası geçerlidir.

    2. Endüstrinin uzun dönem arz eğrisi yukarı
    doğru eğimli ise, endüstri için asağıdakilerden
    hangisi doğrudur?
    A) Negatif maliyetler vardır.
    B) Artan maliyetler vardır.
    C) Azalan maliyetler vardır.
    D) Sabit maliyetler vardır.
    E) Yüksek genel giderler vardır.

    3. Fiyat-tüketim eğrisi negatif eğimli ise, talebin
    fiyat esnekliği için ne söylenebilir?
    A) 1’den küçüktür.
    B) 1’den büyüktür.
    C) 1’e esittir.
    D) Sıfırdır.
    E) Sonsuzdur.

    4. Asağıdaki ifadelerden hangisi yanlıstır?
    A) Telafi edilmis talep eğrisi yatıklastıkça ikame
    etkisi artar.
    B) Telafi edilmis talep eğrisi sadece ikame etkisini
    gösterir.
    C) Telafi edilmis talep eğrisi tanım gereği daima
    negatif eğimlidir.
    D) İkame ve gelir etkisini ortaya atan Slutsky;
    geometrik çözümü yapan ise Hicks’tir.
    E) Alısılmıs (Marshall’cı) talep eğrisi, telafi edilmis
    talep eğrisine kıyasla daha dik olur.

    5. Asağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
    A) Üstün malda hem gelir, hem de ikame etkisi
    negatiftir.
    B) Düsük malda hem gelir, hem de ikame etkisi
    pozitiftir.
    C) Düsük malda ikame etkisi pozitif, gelir etkisi
    negatiftir.
    D) Üstün malda gelir etkisi pozitif, ikame etkisi
    negatiftir.
    E) Üstün mallarda sadece gelir etkisi vardır,
    ikame etkisinden söz edilemez.

    6. Kısmi denge analizi kime aittir?
    A) W. S. Jevons
    B) L. Walras
    C) J. M. Keynes
    D) A. Marshall
    E) M. Friedman

    7. Ordinal fayda yaklasımına göre tüketici
    dengesi asağıdakilerin hangisinde olusur?
    A) Es-fayda eğrisinin es-maliyet doğrusunu
    kestiği noktada
    B) Es-fayda eğrisinin üretim olanakları eğrisini
    kestiği noktada
    C) Es-fayda eğrisinin bütçe doğrusunu kestiği
    noktada
    D) Es-ürün eğrisinin bütçe doğrusunu kestiği
    noktada
    E) Es-ürün eğrisinin es-maliyet doğrusunu
    kestiği noktada

    8. Monopolcü rekabet piyasasında firmanın
    uzun dönem iktisadi karı;
    A) Artar
    B) Negatif olur
    C) Aynı kalır
    D) Asırı kar elde eder
    E) Sıfır olur

    9. Monopolcu bir firmanın talep eğrisinin Ed>1
    (talep esnekliği>1) olduğu noktalar için asağıdakilerden
    hangisi doğrudur?
    A) Marjinal gelir sıfırdır.
    B) Marjinal gelir 1’e esittir
    C) Toplam gelir azalmaktadır
    D) Marjinal maliyet negatiftir
    E) Toplam gelir azalarak artmaktadır.

    10. Bir malın fiyatı 20 YTL’den 40 YTL’ye yükseldiğinde,
    talep edilen miktar 60’tan 30’a
    düsüyorsa, bu malın talebinin orta nokta
    yay esnekliği kaçtır?
    A) 1 B) 0 C) 0.5 D) 2 E) 0.4



    11. Asağıdaki bilgilerden hangisi yanlıstır?
    A) Negatif eğimli bir talep doğrusunun her noktasında
    esneklik farklıdır.
    B) Negatif eğimli bir talep doğrusunun her noktasında
    eğim aynıdır.
    C) Doğrusal bir arz eğrisi orijinden geçiyor ise,
    arz esnekliği her noktada 1’e esittir.
    D) Doğrusal bir arz eğrisi yatay ekseni kesiyor
    ise, arz esnekliği her noktada 1’den küçüktür.
    E) Doğrusal bir arz eğrisi dikey ekseni kesiyor
    ise, arz esnekliği her noktada 1’den küçüktür.

    12. Arz, talepten daha fazla artar ise, asağıdaki
    durumlardan hangisi ortaya çıkar?
    A) Denge fiyatı yükselir, denge miktarı düser.
    B) Dengi fiyatı düser, denge miktarı sabit kalır.
    C) Denge fiyatı ve miktarı düser.
    D) Denge fiyatı düser, denge miktarı artar.
    E) Denge fiyatı ve miktarı yükselir.

    13. Oje ile aseton nasıl maldır?
    A) Bağımsız mal
    B) Tamamlayıcı mal
    C) Lüks mal
    D) İkame mal
    E) Sonsuz mal

    14. Toplam ürünün (TP) artarak artması durumu
    için asağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
    A) Marjinal ürün (MP) azalır, ortalama ürün
    (AP) artar.
    B) Hem marjinal ürün (MP), hem de ortalama
    ürün (AP) azalır.
    C) Hem marjinal ürün (MP), hem de ortalama
    ürün (AP) artar.
    D) AP>MP olur
    E) AP<MP

    15. Bir ekonomide stagflasyon olgusu nasıl
    ortaya çıkar?
    A) Toplam talep eğrisi sağa kayar.
    B) Toplam talep eğrisi sola kayar.
    C) Toplam arz ve toplam talep eğrisi sağa kayar.
    D) Toplam arz eğrisi sola kayar.
    E) Toplam arz eğrisi ve toplam talep eğrisi bu
    durumdan etkilenmez.

    16. Asağıdakilerden hangisi çıktı bosluğunu
    gösterir?
    A) Toplam talepteki değismelere bağlı olarak
    değisen reel üretim
    B) Düsen fiyatlar ve artan üretim
    C) Artan fiyatlar ve istikrarlı üretim
    D) Artan verimlilik
    E) İssizlikte artıs, enflasyonda ise azalma

    17. Asağıdaki durumların hangisinde toplam
    arz eğrisi yatay olur?
    A) Para talebi faiz oranlarındaki değismelere
    sonsuz duyarsızsa
    B) Ücretler tam esnekse
    C) Ekonomi likidite tuzağında ise
    D) Para aldanması varsa
    E) Yüksek issizlik olduğu halde ücretler değismiyorsa

    18. Yatırımların faize karsı duyarlılığının yüksek
    olması asağıdakilerden hangisine neden olur?
    A) LM eğrisinin göreli olarak dik olmasına
    B) IS eğrisinin göreli olarak dik olmasına
    C) LM eğrisinin göreli olarak yatık olmasına
    D) IS eğrisinin göreli olarak yatık olmasına
    E) Hiçbiri

    19. Bir yatırımdan ömür boyu beklenen geliri
    arz fiyatına esitleyen iskonto oranına ne denir?
    A) Marjinal yatırım eğilim
    B) Ortalama yatırım eğilimi
    C) Otonom yatırım
    D) Sermayenin marjinal etkinliği
    E) Çarpan

    20. Para talebinin faiz haddine tam duyarlı olduğu
    durumda, hükümet harcamalarındaki
    bir artıs sonucunda para talebi, tahvil talebi
    ve faiz oranı nasıl değisir?
    Para talebi Tahvil talebi Faiz oranı
    A) Azalır Azalır Düser
    B) Azalır Değismez Düser
    C) Artar Değismez Değismez
    D) Artar Artar Değismez
    E) Artar Azalır Düser


    21. Yeni Keynesyen teoriye göre, asağıdakilerden
    hangisi nominal fiyat ve ücret katılıklarına
    yol açmaz?
    A) Katalog maliyetleri
    B) Etkin ücret uygulaması
    C) Uzun dönemli sözlesmeler
    D) Zımni sözlesmeler
    E) Fiyatların müzayede süreciyle belirlenmesi

    22. Keynesyen iktisatçılara göre, nominal ücretlerin
    ve fiyatların karsılıklı etkilesiminden
    ortaya çıkan süreç nasıldır?
    A) Enflasyon yaratıcıdır
    B) Enflasyonu önleyicidir
    C) Tam rekabetçidir
    D) Devlet tarafından belirlenir
    E) Ekonomik büyümenin motorudur

    23. Uzun dönemde açıkların borçla finansmanının
    para basımıyla finansmana göre daha
    enflasyonist olduğunu ileri süren yaklasım
    asağıdakilerden hangisidir?

    A) Açık finansman politikası
    B) Senyoraj gelirleri politikası
    C) Oliviera-Tanzi etkisi
    D) Hos olmayan Monetarist aritmetik
    E) Ricardocu denklik


    24. Asağıdakilerden hangisi IS eğrisinin sağa
    ya da sola kaymasına neden olur?
    A) Kamu harcamalarının artması
    B) Doğal issizlik oranın yükselmesi
    C) Kapasite kullanım oranın artması
    D) Para arzının artması
    E) Para arzının azalması

    25. LM eğrisinin hangi bölgesinde para politikası
    etkilidir?
    A) Klasik aralık
    B) Ara aralık
    C) Keynesyen aralık
    D) Klasik ve ara aralık
    E) Keynesyen ve ara aralık


    26. Eπt beklenen enflasyon, πt gerçeklesen enflasyon,
    Yt gerçeklesen üretim, Yt* doğal veya
    potansiyel üretim, zt isgücünün üretkenlik (verimlilik)
    artısı, ve , λ α β katsayılardır ve λ >0, 0
    < α ≤ 1 , ve 0 < β <1 geçerlidir.
    Buna göre, asağıdaki denklemlerden hangisi
    bekleyisleri içeren Philips eğrisini gösterir?
    A) πt =λ (Yt -Y *) − α Eπ t+ β zt
    B) πt =λ (Yt -Y *) − α Eπ t- β zt
    C) πt =-λ (Yt -Y *) − α Eπ t- β zt
    D) πt =-λ (Yt -Y *) + α Eπ t- β zt
    E) πt =λ (Yt -Y * ) + α Eπ t+ β zt


    27. Toplam arz eğrisinin yatay olmasını sağlayan
    nedenler asağıdakilerin hangisinde verilmistir?
    A) Doğal issizlik oranının yüksek olusu
    B) Likidite tuzağında faiz oranlarının düsük
    kalması ve böylece sermayenin marjinal etkinliğinin
    yüksek olusu
    C) Devresel (konjonktürel) dalgalanmalar ve
    yasanan durgunluk (resesyon)
    D) Eksik rekabet, sabit marjinal maliyetler ve
    nominal ücretlerde katılık
    E) Efektif talebin yetersizliği ve belirsizlik

    28. Bir ekonominin makroekonomik performansı
    değerlendirilirken kullanılan üç temel ölçüt
    asağıdakilerin hangisinde birlikte verilmistir?
    A) Karlılık, üretim ve piyasa büyüklüğü
    B) Büyüme, issizlik ve enflasyon
    C) Enflasyon, nüfus artısı ve ihracat
    D) Beklenen gelir, yoksulluk sınırı ve kisi basına
    gelir
    E) Borsa endeksi, döviz kuru ve hazine bonosu

    29. Nakit mevduatın vadesiz mevduata oranı
    0.03, atıl rezervlerin vadesiz mevduata oranı
    0.27 ve ticari bankaların gerçek rezerv miktarı
    15,000 YTL artarsa, bankacılık sisteminde
    vadesiz mevduat ne kadar artar?
    A) 450 B) 4050 C) 45,000
    D) 62,500 E) 135,000

    30. Asağıdakilerden hangisi T.C.Merkez Bankası
    bilançosunun temel aktif hesaplarından
    değildir?
    A) Altın
    B) Döviz borçluları
    C) Madeni para
    D) Dahildeki muhabirler
    E) Dolasımdaki banknotlar

    31. Para arzının artmasının sonuçları arasında
    asağıdakilerden hangisi yer almaz?
    A) Đstihdam hacmi azalır
    B) Gelir düzeyi artar
    C) Faiz oranları düser
    D) Kredi faiz oranları düser
    E) Yatırımlar artar

    32. Türkiye’de organize olmus para piyasaları
    hangi tarihte faaliyete geçmistir?
    A) 1987 B) 1998 C) 1990
    D) 1994 E) 1997

    33. İslem ve ihtiyaç güdüleriyle tutulan para
    talebi asağıdakilerden hangisinin fonksiyonudur?
    A) Para talebi
    B) Para arzı
    C) Piyasa faiz haddi
    D) Likidite
    E) Nominal milli gelir

    34. Asağıdakilerden hangisi Hazine'nin konsolide
    bütçe açıklarını finanse etmek için basvurduğu
    bir yöntemdir?
    A) Açık piyasa islemleri
    B) Repo ihaleleri
    C) Tahvil ihracı
    D) Reverse repo ihaleleri
    E) Emisyon
    35. Avrupa Topluluğu’nun kurulmasına öncülük
    eden Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu ilk
    olarak hangi iki ülkenin bir araya gelmesiyle
    olusturulmustur?
    A) İngiltere-Almanya
    B) Fransa-İngiltere
    C) Almanya-Fransa
    D) Hollanda-İngiltere
    E) Belçika-Hollanda

    36. Ülkede faaliyet gösteren yabancı sermayeli
    sirketlerin yurt dısına transfer ettikleri karlar,
    ödemeler bilançosunun hangi hesabı altında
    yer alır?
    A) Uluslararası hizmetler
    B) Sermaye hareketleri
    C) İstatistiki farklar
    D) Mal ticareti
    E) Karsılıksız transferler


    37. Singer-Prebisch tezine göre asağıdakilerden
    hangisi ticaret hadlerinin azgelismis ülkeler
    aleyhine dönmesinin nedenlerinden
    biri değildir?
    A) Gıda maddeleri talebinin azalması
    B) Doğal hammaddelerin yerine yapay olanların
    geçmesi
    C) Teknolojik yenilikler sonucu arzın artması
    D) Gelismis ülkelerde tarım sektörünü koruyucu
    önlemlerin azalması
    E) Sendikaların bulunmaması

    38. İktisadın pozitif bir bilim niteliği kazanması
    hangi yüzyıldan itibaren olmustur?
    A) 17.yy’ın birinci yarısı
    B) 16 yy’ın ikinci yarısı
    C) 16.yy’ın birinci yarısı
    D) 18 yy’ın ikinci yarısı
    E) 15.yy’ın ikinci yarısı

    39. Türkiye asağıdaki örgütlerden hangisine
    üye değildir?
    A) Avrupa Birliği
    B) IMF
    C) Dünya Bankası
    D) OECD
    E) IFC

    40. ABD’de konut kredilerinde (mortgage) yasanan
    krizin Türkiye ekonomisine olumsuz
    etki yaratma olasılığı Türkiye ekonomisinin
    hangi noktada riskli olmasından kaynaklanmaktadır?
    A) Büyüme oranlarının yüksek olması
    B) Cari açığın yüksek olması
    C) Faiz oranlarının düsük olması
    D) Kamu harcamalarının yeterince artırılamaması
    E) İhracatın ithalatı karsılama oranının sürekli
    yükselmesi



    1 C 21 E
    2 B 22 A
    3 B 23 D
    4 E 24 A
    5 A 25 A
    6 D 26 B
    7 C 27 D
    8 E 28 B
    9 E 29 B
    10 A 30 E
    11 E 31 A
    12 D 32 A
    13 B 33 E
    14 C 34 C
    15 D 35 C
    16 A 36 A
    17 E 37 D
    18 D 38 D
    19 D 39 A
    20 C 40 B

  4. #4
    AdministratoR

    Standart Cevap: Kpss A İktisat Deneme Soru ve Cevapları 10Adet İktisat Deneme Soru Cevap

    Kpss A İktisat Deneme 4


    1. Piyasa dönemi olarak nitelenen kosullarda arzın
    fiyat esnekliği ile ilgili asağıdakilerden hangisi
    doğrudur?
    A) Sıfırdır.
    B) Bire esittir.
    C) Birden küçüktür.
    D) Sonsuzdur.
    E) Birden büyüktür.
    2. Bir mala ait marjinal fayda eğrisi yataya çok yakın
    ise bu malın talebinin fiyat esnekliği nasıldır?
    A) Sıfırdır.
    B) Birden küçüktür.
    C) Birdir.
    D) Yüksektir.
    E) 0 ile 1 arasındadır.
    3. Tekelci bir firmanın marjinal maliyet eğrisi
    MC=2Q, ortalama hasılat eğrisi 30 – (Q/2) ve
    marjinal hasılat eğrisi 30-Q seklinde ise firmanın
    sabit maliyeti asağıdakilerden hangisidir?
    A) 0
    B) Q
    C) 10,000/Q
    D) 30
    E) 10,000
    4. Tipik bir es ürün eğrisi üzerinde asağıya
    doğru hareket edildiğinde, es ürün eğrisi
    nasıl değisir?
    A) Dik hale gelir.
    B) Yatık hale gelir.
    C) Dikey eksene yaklasır.
    D) Orijinden geçer.
    E) Yönü değisir.
    5. Monopolcü bir firmanın ürettiği mala olan
    talebin esnekliği -3 olarak tahmin edilmektedir.
    Malın birim fiyatı 15’tir. Firmanın marjinal
    maliyet fonksiyonu MC=2+4Q ise firmanın
    kar maksimizasyonu sağladığı üretim
    düzeyi kaç birimdir?
    A) 5 B) 4 C) 3 D) 2 E) 1
    6. Rekabetçi bir endüstride önemli ölçüde
    iktisadi kar olusuyorsa, asağıdakilerden
    hangisi ortaya çıkar?
    A) Üretim ve ürün fiyatı yükselir, iktisadi kar
    yok olma eğilimine girer.
    B) Üretim ve ürün fiyatı düser, iktisadi kar artar.
    C) Üretim ve ürün fiyatı düser, iktisadi kar yok
    olma eğilimine girer.
    D) Üretim yükselir, ürün fiyatı düser ve iktisadi
    kar yok olma eğilimine girer.
    E) Üretim düser, ürün fiyatı yükselir ve iktisadi
    kar yok olma eğilimine girer.
    7. Rekabetçi bir endüstri önemli ölçüde zarar
    ediyorsa, asağıdakilerden hangisi ortaya çıkar?
    A) Üretim ve ürün fiyatı yükselir, zarar yok olma
    eğilime girer.
    B) Üretim ve ürün fiyatı düser, zarar artar.
    C) Üretim ve ürün fiyatı düser, zarar yok olma
    eğilimine girer.
    D) Üretim yükselir, ürün fiyatı düser ve zarar
    yok olma eğilimine girer.
    E) Üretim düser, ürün fiyatı yükselir zarar yok
    olma eğilimine girer.
    8. Üretim fonksiyonu f (x,y) olan X 0.70 y -0.30
    olan firma için hangi tür getiri geçerlidir?
    A) Ölçeğe göre azalan getiri ve x faktörü için
    azalan marjinal getiri
    B) Ölçeğe göre artan getiri ve x faktörü için
    azalan marjinal getiri
    C) Ölçeğe göre azalan getiri ve x faktörü için
    artan marjinal getiri
    D) Ölçeğe göre sabit getiri
    E) Ölçeğe göre artan getiri
    KPSS-2008/4
    Diğer Sayfaya Geçiniz
    8
    9. Asağıdakilerden hangisi farksızlık eğrilerinin
    “Dısbükey” olmalarının sebebidir?
    A) Marjinal ikame oranı
    B) Artan marjinal ikame oranı
    C) Azalan marjinal ikame oranı
    D) Değisen marjinal ikame oranı
    E) Azalan marjinal teknik ikame oranı
    10. Đki mallı bir modelde, X malının fiyatı % 50
    düserken, Y malının fiyatı sabit kalıyorsa,
    asağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
    A) Bütçe doğrusu paralel olarak sola kayar.
    B) Bütçe doğrusu paralel olarak sağa kayar.
    C) Farksızlık eğrileri paralel olarak sağa kayar.
    D) Farksızlık eğrileri paralel olarak sola kayar.
    E) Bütçe doğrusunun eğimi değisir.
    11. Talep denklemi QD =10-2P ise, piyasa fiyatının
    3YTL’den 2 YTL’ye düsmesi sonucu toplam
    tüketici fazlası nasıl değisir?
    A) 6 YTL artar
    B) 5 YTL artar
    C) 4 YTL artar
    D) 3 YTL azalır.
    E) 4 YTL azalır.
    12. Talep eğrisi P= 50-Q ise, marjinal hasılat
    eğrisi asağıdakilerden hangisidir?
    A) 25-Q B) 50-2Q C) 50-Q
    D) 50-1/2Q E) 25-2Q
    13. 7 birim değisken girdi kullanılması sonucu
    toplam ürün miktarı 38 birimdir. Değisken girdi
    miktarının 12’ye çıkması sonucunda toplam
    ürün 88 birim olmaktadır. Bu durumda marjinal
    ürün kaçtır?
    A) 5 B) 10 C) 0.8 D) 9 E) 8
    14. Keynesyen iktisat dikkate alındığında asağıdaki
    ifadelerden hangisi yanlıstır?
    A) Keynesyen modellerde ekonomi temelde istikrarsızdır.
    B) Para arzındaki değismeler faizi etkiler ve bu
    da yatırım düzeyini ve milli gelir düzeyini
    etkiler.
    C) Paranın dolasım hızı istikrarlıdır.
    D) Planlanan yatırımlar planlanan tasarruflara
    esit olmayabilir.
    E) IS eğrisi klasik iktisada kıyasla göreli daha
    diktir.
    15. Paranın içsel olması neyi ifade eder?
    A) Para arzının kamu otoritelerince belirlendiğini.
    B) Kamu otoritelerinin para arzını belirlerken
    para talebindeki değisimleri dikkate aldığını.
    C) Kamu otoritelerinin para arzını belirlerken
    senyoraj gelirini dikkate aldığını.
    D) Para arzının büyüme oranı (reel gsmh artısı)
    ölçüsünde arttırıldığını.
    E) Para arzı artıs oranının Merkez Bankası tarafından
    değil de, Hazine tarafından belirlendiğini.
    16. Bir ekonomide yer alan iktisadi birimlerin
    zevk ve tercihlerinde büyük ölçüde bir değisme
    olduğu ve böyle bir gelismenin de
    belirli sektörlerde üretim düsmelerine ve issizliğe
    yol açtığı varsayılırsa, ortaya çıkan
    issizlik türü asağıdakilerden hangisidir?
    A) Yapısal issizlik
    B) Friksiyonel issizlik
    C) Konjonktürel issizlik
    D) Teknolojik issizlik
    E) Gizli issizlik
    17. Harcanabilir gelir (YTL) Tüketim (YTL)
    200 150
    500 375
    Yukarıdaki bilgilere göre marjinal tüketim
    eğilimi kaçtır?
    A) 0.5 B) 0,2 C) 0,75
    D) 0,25 E) 0.8
    KPSS-2008/4
    Diğer Sayfaya Geçiniz
    9
    18. Marjinal tüketim eğilimi 0.75 olan bir ekonomide
    vergiler ve kamu harcamaları 10
    milyon YTL artırılırsa denge milli gelir seviyesinde
    nasıl bir değisim olur?
    A) Denge milli gelir seviyesi değismez
    B) 10 milyon YTL artar
    C) 20 milyon YTL artar
    D) 50 milyon YTL artar
    E) 7.5 milyon YTL artar
    19. Bütçe dengesi, BD; konsolide bütçe içinde
    toplam faiz ödemeleri, TFÖ; faiz dısı bütçe
    dengesi FDBD olarak ifade edilirse, asağıdaki
    esitliklerden hangisi her zaman doğrudur?
    A) BD=FDBD+TFÖ
    B) BD=FDBD–TFÖ
    C) BD=FDBD
    D) BD=TFÖ
    E) BD=–FDBD
    20. Asağıdakilerden hangisi toplam talepte bir
    azalısa (toplam talep eğrisinin sola kaymasına)
    neden olur?
    A) Vergilerin azaltılması
    B) İhracata konu olan ülkelerin gelirlerinde
    önemli artıslar olması
    C) Firmaların kar beklentilerinde olusan bir artıs
    D) Kamunun yatırım ve harcamalarında ciddi
    düsüsler
    E) Ara malı ve girdi fiyatlarında meydana gelen
    artıslar
    21. Asağıdaki bilgilerden hangisi yanlıstır?
    A) Monetaristlerde para talebinin gelir esnekliği
    1’den büyüktür.
    B) Klasiklerde yatırım faizin bir fonksiyonudur.
    C) Keynesyenlerde yatırım; faizin, sermayenin
    marjinal etkinliğinin ve yatırımlardan sağlanacak
    kar beklentilerinin bir fonksiyonudur.
    D) Yeni Keynesyen ve Yeni klasik iktisatçılarda
    rasyonel beklentiler görüsü kabul edilir.
    E) Keynesyenlerde Toplam Arz(AS) ve LM eğrisi
    her zaman yataydır.
    22. Bir ülkede aktif nüfus 60 milyon, issiz 3
    milyon, istihdam edilenler 27 milyon, toplam
    nüfus ise 85 milyondur. Bu veriler altında;
    issizlik oranı ve isgücüne katılım oranı sırasıyla
    kaçtır?
    A) %10 ve %40
    B) %5 ve %40
    C) %5 ve %35
    D) %5 ve %10
    E) %10 ve %50
    23. Genisletici para ve genisletici maliye politikaları
    aynı anda uygulandığında, faiz oranı,
    yatırımlar ve milli gelir düzeyi nasıl etkilenir?
    Faiz oranı Yatırımlar Milli Gelir
    A) Artar Azalır Belirsiz
    B) Artar Azalır Artar
    C) Artar Belirsiz Artar
    D) Belirsiz Belirsiz Artar
    E) Belirsiz Artar Artar
    24. Artan para arzının enflasyonist beklentilere
    yol açarak orta ve uzun vadede nominal faiz
    oranlarını yükseltmesine ne ad verilir?
    A) Likidite etkisi
    B) Senyoraj etkisi
    C) Enflasyon vergisi
    D) Metzler paradoksu
    E) Gibson paradoksu
    25. Marjinal tasarruf eğilimi 0.25 olan dısa kapalı
    bir ekonomide transfer harcamaları çarpanı
    kaçtır?
    A) 0.5 B) 1 C) 2 D) 3 E) 4


    26. Keynesyen iktisatta, maliye politikasının
    para politikasından daha etkin olmasının
    sebebi nedir?
    A) Para talebinin faize duyarlılığının düsük, yatırımların
    faize duyarlılığının yüksek olması
    nedeniyle
    B) Para talebinin faize duyarlılığının düsük, yatırımların
    faize duyarlılığının 0 olması nedeniyle
    C) Para talebinin faize duyarlılığının yüksek,
    yatırımların faize duyarlılığının düsük olması
    nedeniyle
    D) Hem para talebinin, hem de yatırımların faize
    duyarlılığının yüksek olması nedeniyle
    E) Hem para talebinin, hem de yatırımların faize
    duyarlılığının düsük olması nedeniyle
    27. Đslem ve ihtiyaç güdüleriyle tutulan para
    talebi asağıdakilerden hangisinin fonksiyonudur?
    A) Para talebi
    B) Para arzı
    C) Piyasa faiz haddi
    D) Likidite
    E) Nominal milli gelir
    28. Bir para birimi paranın üstlendiği tüm fonksiyonları
    tam anlamıyla yerine getiriyorsa
    bu paraya ne denir?
    A) Sağlam para
    B) Kaydi para
    C) Banka parası
    D) Mevduat parası
    E) Temsili para
    29. Para miktarının ölçülmesinde hangi varlıkların
    para arzına dahil edileceğine karar verilirken
    iktisat teorisi kullanan en eski ve en
    çok kullanılan yaklasım hangisidir?
    A) Chicago yaklasımı
    B) Gurley-Shaw yaklasımı
    C) Klasik yaklasım
    D) Yeni Neo-Klasik sentez
    E) Krediyi içeren “genis görüs”
    30. Gurley ve Shaw yaklasımına göre asağıdaki
    parasal büyüklüklerden hangisi
    ağırlıklandırılmıs bir büyüklük olarak hesaplanması
    durumunda en yüksek ikame derecesine
    sahiptir?
    A) Devlet tahvili
    B) Vadeli mevduat
    C) Nakit
    D) Hazine bonosu
    E) Hisse senedi
    31. Fiyatlar genel düzeyinde nispeten yavas
    fakat sürekli biçimde kendini gösteren enflasyon
    türü asağıdakilerden hangisidir?
    A) Yapısal enflasyon
    B) Maliyet enflasyonu
    C) Talep enflasyonu
    D) Sürünen enflasyon
    E) Đthal enflasyon
    32. Asağıdakilerden hangisi anti-enflasyonist
    politikalardan biri değildir?
    A) Fazla bütçe yapılması
    B) Disponibilite oranının düsürülmesi
    C) Taksitli satısların zorlastırılması
    D) Selektif kredi kontrolüne gidilmesi
    E) Mevduat faiz oranlarının yükseltilmesi
    33. “Ters para ikamesi kavramı” asağıdakilerden
    hangisiyle açıklanabilir?
    A) Halkın portföyünde yerli paraya oranla yabancı
    para miktarını arttırması
    B) Para arzının daralması
    C) Halkın portföyünde yerli paraya oranla yabancı
    para miktarının azalması
    D) Para arzının genislemesi
    E) Paranın değerinin hızla düsmesi

    34. Asağıdakilerden hangisi, vadeli mevduat
    tercih oranını etkilemez?
    A) Alternatif tasarruf araçlarının getirileri
    B) Finansal sisteme duyulan güven
    C) Vadeli mevduat faiz oranı
    D) Yasal olmayan faaliyetler ve kayıt dısı ekonomi
    E) Vadeli mevduat faiz gelirlerinden alınan
    vergi oranı
    35. Her birey kendi çıkarı pesinde kosarsa toplumsal
    refah maksimum olur görüsü asağıdaki
    iktisatçılardan hangisine ait olabilir?
    A) J.M.Keynes B) T.Veblen
    C) L.Walras D) A.Smith
    E) Gossen
    36. Mal para sisteminde bir ekonomide 50 tane
    mal var ise ekonomide kaç tane fiyat olusur?
    A) 50 B) 49 C) 1.225
    D) 2.450 E) 100
    37. Genis yurt içi piyasaya sahip ülkeler artan
    verim kosullarına tabi malların ihracında
    uzmanlasırlar görüsü asağıdaki dıs ticaret
    teorilerinden hangisine dayanır?
    A) Ölçek ekonomileri hipotezi
    B) Nitelikli isgücü hipotezi
    C) Dinamik teknoloji açığı hipotezi
    D) Faktör donatımı teoremi
    E) Tercihlerde benzerlik hipotezi
    38. Bretton Woods sistemi ile ilgili asağıdakilerden
    hangisi yanlıstır?
    A) Bu sistemde ABD doları anahtar para konumundaydı
    B) Ülkelerin %10’dan daha fazla devalüasyon
    yapması için IMF’den izin alması gerekiyordu
    C) Ulusal paraların dolar karsısındaki dalgalanma
    marjı, %2.25’di
    D) Sistem 1971 Smithsonian anlasması ile fiilen
    ortadan kalkmıstır
    E) Sistem baslarken 1 ons altın 35 dolara sabitlenmisti
    39. ABD’de konut kredilerinde (mortgage) yasanan
    krizin Türkiye ekonomisine olumsuz
    etki yaratma olasılığı Türkiye ekonomisinin
    hangi noktada riskli olmasından kaynaklanmaktadır?
    A) Büyüme oranlarının yüksek olması
    B) Cari açığın yüksek olması
    C) Faiz oranlarının düsük olması
    D) Kamu harcamalarının yeterince artırılamaması
    E) İhracatın ithalatı karsılama oranının sürekli
    yükselmesi
    40. Türkiye’de 90’lı yıllardan beri yasanan krizlere
    baktığımızda asağıdakilerden hangisi
    krizlerin bir nedeni olarak gösterilemez?
    A) İssizlik oranı ile büyüme oranı arasındaki
    ters yönlü iliski
    B) Hızla artan ithalat, yavas artan ihracat
    C) Sürdürülemez cari islemler açıkları
    D) Bankaların yüksek açık pozisyonları
    E) TL’nin değerinde hızlı artıs



    İktisat Deneme 4 Cevap Anahtarı
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
    A D A B B D C C C E
    11121314151617181920
    B B B C B A C B B D
    21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
    E E D E D C E A C C
    31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
    D B C D D C A C B A

  5. #5
    AdministratoR

    Cevap: Kpss A İktisat Deneme Soru ve Cevapları 10Adet İktisat Deneme Soru Cevap

    Kpss A İktisat Deneme 5


    1. Ayakkabının fiyatı 100 YTL’den 220 YTL’ye
    çıktığında tüketici bu mala olan 300 birimden
    100 birime indirmistir.
    A ve B noktaları arasındaki orta nokta yay
    elastikiyeti asağıdakilerden hangisidir?
    A) 1,33 B) 2,03 C) 0,30
    D) 2,55 E) 1,05
    2.Yukarıdaki sekle göre çapraz talep elastikiyeti
    kaçtır?
    A) 1 B) 1,33 C) 2
    D) 0 E) 2,66
    3. Tekelci bir firma ilk 20 birimi 20 YTL, sonraki
    30 birimi ise 15 YTL’den satarsa, ne tür
    bir fiyat farklılastırması yapmıs olur?
    A) Tam
    B) Kısmi
    C) Birinci dereceden
    D) Đkinci dereceden
    E) Üçüncü dereceden
    4. Biri büyük diğeri de küçük firmanın bulunduğu;
    büyük firmanın kendi kosullarına göre
    üretim düzeyini belirlediği, küçük firmanın
    ise büyük firmadan arta kalan talep için
    kendi kosullarına göre üretim ve satıs hacmini
    gerçeklestirdiği düopol modeli asağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Stackelberg modeli
    B) Bertrand modeli
    C) Edgeworth modeli
    D) Chamberlin modeli
    E) Cournot modeli
    5. X malının talep denklemi P=25–0.4Q; arz
    denklemi P=5+0.1Q ise, X malının denge fiyatı
    kaçtır?
    A) 5 B) 9 C) 12
    D) 20 E) 40
    6. Asağıdaki iktisatçılardan hangisi genel
    denge kuramcısıdır?
    A) Quensay
    B) Walras
    C) Pareto
    D) Leontief ve Edgeworth
    E) Hepsi
    7. Faktör piyasalarında tek alıcı olan, ancak
    malını tam rekabet piyasasında sattığı varsayılan
    monopsoncu bir firmanın malına
    olan talep eğrisi hakkında ne söylenebilir?
    A) Negatif eğimlidir.
    B) Pozitif eğimlidir.
    C) Yatay eksene paraleldir.
    D) Dikey eksene paraleldir
    E) Ortalama maliyet (AC) eğrisinin üstündedir.
    KPSS-2008/5
    Diğer Sayfaya Geçiniz
    8
    8. Umut, fiyatı 5 YTL olan X malından 50 birim ve
    fiyatı 10 YTL olan Y malından 80 birim tüketmektedir.
    X malının fiyatı 8 YTL’ye ve Y malının fiyatı
    da 15 YTL’ye çıkarsa, aynı miktarda X ve Y
    malı satın alabilmesi için Umut’un geliri kaç
    YTL artmalıdır?
    A) 450 B) 500 C) 550
    D) 635 E) 850
    9. Arz ve talep eğrilerinin eğimleri esit ise,
    asağıdaki durumların hangisinde miktar düzeyindeki
    değisim belirsizdir?
    A) Talep ve arz artar ise
    B) Talep ve arz azalır ise
    C) Talep azalır, arz artar ise
    D) Talep azalısı, arz artısından fazla olur ise
    E) Talep azalısı, arz artısından az olur ise
    10. Bir tüketici gelirinin tamamını çay ve poğaçaya
    harcamaktadır.
    Çayın marjinal faydası (MU)= 10
    Poğaçanın marjinal faydası (MU)= 15
    Çayın fiyatı= 30
    Poğaçanın fiyatı= 30
    Buna göre, tüketici dengesine ulasabilmesi
    için çay ve poğaçadan ne kadar tüketmelidir?
    A) Daha fazla poğaça, aynı miktarda çay
    B) Daha fazla çay, aynı miktarda poğaça
    C) Aynı miktarda çay ve poğaça
    D) Daha fazla çay ve poğaça
    E) Daha az çay ve poğaça
    11. Asağıdakilerden hangisi es-ürün eğrilerinin
    özellikleri arasında yer almaz?
    A) Birbirlerini ve eksenleri kesmezler.
    B) Genellikle orijine göre dıs bükeylerdir.
    C) Orijinden uzaklastıkça daha yüksek üretim
    miktarını temsil ederler.
    D) Negatif eğimlidirler.
    E) Es-ürün eğrisi üzerinde, sol yukarıdan sağ
    asağıya inildikçe daha düsük üretim düzeyini
    temsil ederler.
    12. Q= (aK + bL), a, b>0, (K sermaye, L: Emek)
    biçiminde tanımlanan üretim fonksiyonu
    için asağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
    A) Faktörler birbirlerini sonsuz kere ikame
    edebilirler.
    B) Faktörler arasında artan oranda ikame vardır.
    C) Teknik ikame esnekliği 0’dır.
    D) Teknik ikame esnekliği 1’e esittir.
    E) Hangi faktör kıt ise, üretimi o faktör belirler.
    13 Đktisadi analizlerde, diğer bütün değiskenlerin
    veri kabul edilmeyip, değisebileceği varsayımına
    ne ad verilir?
    A) Mutadis mutandis
    B) Tam istihdam varsayımı
    C) Değisken varsayım
    D) Ceteris paribus
    E) Laissez–faire
    14. Toplam talep eğrisinin klasik aralıkta kayması
    sonucu asağıdakilerden hangisi ortaya
    çıkar?
    A) Fiyatlar artarken üretim düser
    B) Yalnızca fiyatlar artar
    C) Yalnızca üretim artar
    D) Fiyatlar düserken reel milli hasıla artar.
    E) Fiyatlar artarken reel milli hasıla da artar
    15. Asağıdakilerden hangisi kisi basına düsen
    GSMH’yi Euro cinsinden ifade eder?
    A) Kisi basına düsen GSMH(YTL cinsinden) /
    Euro’nun YTL fiyatı
    B) Reel GSMH(YTL cinsinden) / Euro’nun YTL
    fiyatı
    C) Nominal GSYĐH (YTL cinsinden) / Euro’nun
    YTL fiyatı
    D) Nominal GSMH (YTL cinsinden) / Euro’nun
    YTL fiyatı
    E) Kisi basına düsen reel GSMH(YTL cinsinden)
    / Euro’nun Dolar fiyatı
    KPSS-2008/5
    Diğer Sayfaya Geçiniz
    9
    16. “Fiyat ve faizlerdeki yükselis sonucunda reel
    servetleri azalan bireylerin tüketimlerini kısarak
    tahvil satın alma yoluna gitmesi” iktisat literatüründe
    ne olarak anılmaktadır?
    A) Pigou etkisi B) Dıslama etkisi
    C) Lucas kritiği D) Taylor kuralı
    E) Metzler etkisi
    17. Bir ekonomide SMH=1000, dolaylı vergiler=
    10, dağıtılmayan sirket karları=5, sosyal
    prim ödenekleri= 3, transfer harcamaları 12,
    amortismanlar=15 ve dolaysız vergiler=20
    birim ise, harcanabilir gelir düzeyi kaçtır?
    A) 974 B) 990 C) 994
    D) 1015 E) 875
    18. Hangi durumda dıslama etkisinden söz
    edilemez?
    A) IS eğrisi düsey ise
    B) IS eğrisi negatif eğimli ise
    C) LM eğrisi düsey ise
    D) LM eğrisi yatay ise
    E) LM eğrisi pozitif eğimli ise
    19. Asağıdaki ifadelerden hangisi yanlıstır?
    A) Çarpanın değeri ne kadar yüksek ise, Toplam
    Talep eğrisi o kadar yatık olur
    B) Yatırımların faize duyarlılığı ne kadar yüksek
    ise, Toplam talep eğrisi o kadar yatık
    olur
    C) Para talebinin faize duyarlılığı ne kadar
    yüksek ise, Toplam talep eğrisi o kadar dik
    olur
    D) Para talebinin gelire duyarlılığı ne kadar
    yüksek ise, Toplam talep eğrisi o kadar dik
    olur
    E) Hızlandıran katsayısının değeri ne kadar
    yüksek ise, Toplam talep eğrisi o kadar yatık
    olur
    20. Yatırımı faiz haddi ile değil de, hasıla-gelir
    düzeyiyle iliskilendiren yaklasım nedir?
    A) Sermayenin marjinal etkenliği
    B) Çarpan
    C) Hızlandıran
    D) Çoğaltan
    E) IS-LM analizi
    21. Mutlak gelir (Keynes) ve Nispi gelir
    (Duesenberry) hipotezlerine iliskin asağıdaki
    bilgilerden hangisi yanlıstır?
    A) Keynes gibi Duesenberry de gelirin istikrarsız,
    tüketimin istikrarlı olduğunu savunur
    B) Mutlak gelir hipotezinde, bireylerin tüketim
    kararları birbirinden bağımsızdır
    C) Nispi gelir hipotezinde, bireylerin tüketim
    kararları birbirinden bağımsız değildir
    D) Mutlak gelir hipotezine göre, gelir arttığında
    ortalama tüketim eğilimi düser, Nispi gelir
    hipotezine göre ise insanlar gelirleri azaldığında
    tüketimlerini azaltamamaktadırlar
    E) Keynes ve Duesenberry’ye göre, bugünkü
    tüketim sürekli gelirin de bir fonksiyonudur
    22. Asağıdakilerden hangisi Yeni-Keynesyen
    iktisatçılardan biri değildir?
    A) J. Robinson B) S. Fischer
    C) J. Stiglitz D) J. Yelen
    E) A. Blinder
    23. Asağıdakilerden hangisi Maastricht kriterlerine
    iliskin yanlıs bir bilgiyi içerir?
    A) Toplulukta en düsük enflasyona sahip (en
    iyi performans gösteren) üç ülkenin yıllık
    enflasyon oranları ortalaması ile, ilgili üye
    ülke enflasyon oranı arasındaki fark 1,5 puanı
    geçmemelidir.
    B) Üye ülke iç borçlarının GSYĐH’ sına oranı
    %60’ı geçmemelidir.
    C) Üye ülke bütçe açığının GSYĐH’ sına oranı
    %3’ü geçmemelidir
    D) Herhangi bir üye ülkede uygulanan uzun
    vadeli faiz oranları 12 aylık dönem itibariyle,
    fiyat istikrarı alanında en iyi performans
    gösteren 3 ülkenin faiz oranı ortalamasını 2
    puandan fazla asmayacaktır.
    E) Son 2 yıl itibariyle üye ülke parası diğer bir
    üye ülke parası karsısında devalüe edilmis
    olmamalıdır.


    24. Marjinal tüketim eğilimi 0.75 olan bir ekonomide
    vergiler 10 milyon YTL azaltılıp, kamu
    harcamaları 10 milyon YTL artırılırsa
    denge milli gelir seviyesinde nasıl bir değisim
    olur?
    A) 70 milyon YTL artar
    B) 40 milyon YTL artar
    C) 10 milyon YTL artar
    D) Denge milli gelir seviyesi aynı düzeyde kalır
    E) 20 milyon YTL azalır
    25. Enflasyonist beklentilerdeki bir artıs kısa
    dönem Phillips eğrisini nasıl etkiler?
    A) Eğri asağıya doğru kayar
    B) Eğri üzerinde yukarıya doğru bir harekete
    neden olur
    C) Eğri üzerinde asağıya doğru bir harekete
    neden olur
    D) Eğri yukarı doğru kayar
    E) Eğrisi orijine yaklastırır
    26. Para talebinin faiz esnekliğinin sonsuz;
    yatırımların faiz esnekliğinin sıfır olduğu bir
    durumda LM ve IS eğrilerinin sekilleri nasıldır?
    A) LM ve IS eğrisi faiz eksenine paralel
    B) LM eğrisi milli gelir eksenine; IS eğrisi faiz
    eksenine dik
    C) LM ve IS eğrisi mili gelir eksenine dik
    D) LM eğrisi faiz eksenine; IS eğrisi milli gelir
    eksenine dik
    E) LM eğrisi pozitif eğimli, IS eğrisi milli faiz
    eksenine dik
    27. Parayı diğer gelir getiren finansal varlıklardan
    ayıran en önemli özellik asağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Likit olma özelliği
    B) Kolay tasınabilir olması
    C) Değerinin standart olması
    D) Genis ölçüde kabul görmesi
    E) Deforme olmaması
    28. Kaydi para miktarı 25,000YTL, kanuni karsılık
    oranı 0,2 ve ilk yatırılan mevduat 5,000
    YTL ise geriye dönüs oranı kaçtır?
    A) 0,25 B) 0,5 C) 0,75
    D) 1 E) 1,5
    29. Đslem ve ihtiyaç güdüleriyle tutulan para
    talebi asağıdakilerden hangisinin fonksiyonudur?
    A) Para talebi B) Para arzı
    C) Piyasa faiz haddi D) Likidite
    E) Nominal milli gelir
    30. Paranın ne kadar iyi bir değisim aracı olduğu
    asağıdaki faktörlerden hangisine bağlıdır?
    A) Fiyatlar genel seviyesine
    B) Döviz kurunun düzeyine
    C) Alıs verislerde yaygın olarak kullanılmasına
    D) Genis kabul görmesi
    E) Uluslararası düzeyde tam konvertibil olmasına
    31. I. LM eğrisinin faize fazla duyarlı olmaması
    II. IS eğrisinin faize duyarlı olması
    III. Fiyatlar ve ücretlerin esnek olması
    Monetarist iktisatçılara göre yukarıdakilerden
    hangisi nedeniyle serbest piyasa ekonomisi
    kendi içinde istikrarlıdır?
    A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
    D) II ve III E) I, II ve III
    32. Cagan’a göre hiperenflasyondan söz edebilmek
    için fiyat artıslarının yüzde kaç olması
    gerekir?
    A) Yıllık yüzde 200 B) Yıllık yüzde 400
    C) Yıllık yüzde 600 D) Aylık yüzde 50
    E) Aylık yüzde 100


    33. Fiyat düsüsü sonucu reel para artısının
    toplam talep üzerinde neden olduğu doğrudan
    etkiye ne ad verilir?
    A) Keynes etkisi
    B) Reel ankes etkisi
    C) Bekleyis etkisi
    D) Yeniden dağıtım etkisi
    E) Rasyonel bekleyisler etkisi
    34. LM eğrisinin hangi bölgesinde para politikası
    etkilidir?
    A) Klasik aralık
    B) Ara aralık
    C) Keynesyen aralık
    D) Klasik ve ara aralık
    E) Keynesyen ve ara aralık
    35. Đktisat biliminde ilk profesör unvanını alan
    iktisatçı asağıdakilerden hangisidir?
    A) J.M.Keynes B) T. Malthus
    C) L.Walras D) A.Smith
    E) A. Marshall
    36. Asağıdakilerden hangisi Post-Keynesyen
    iktisat görüsüne ait bir önerme değildir?
    A) Para arzı içseldir
    B) Fiyatlar asağı ve yukarı yönde esnektir
    C) Mark-up fiyatlama vardır
    D) Analizlerinde aksak rekabet piyasalarını
    kullanırlar
    E) Ekonomik büyüme ve gelir dağılımı konularına
    öncelik vermislerdir
    37. Asağıdakilerden hangisi Avrupa Kömür ve
    Çelik Topluluğu’nun (AKÇT) imzalanmasında
    taraf olan ülkelerden biri değildir?
    A) Almanya B) Hollanda
    C) Đsviçre D) Fransa
    E) Belçika
    38. Asağıdakilerden hangi opsiyon türünde
    vadesinden önce islem yapılabilir?
    A) Satın alma opsiyonu
    B) Satma opsiyonu
    C) Avrupa opsiyonu
    D) Amerikan opsiyonu
    E) Alım opsiyonu
    39. 12 Eylül 1963 tarihinde yapılan ve Türkiye
    ile AET arasında “ortak üyelik” statüsü kuran
    ve gelecekte tam üyeliği öngören anlasma
    asağıdakilerden hangisidir?
    A) Londra Anlasması
    B) Paris Anlasması
    C) Edirne Anlasması
    D) Kars Anlasması
    E) Ankara Anlasması
    40. Türkiye’de Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu
    hangi yıl kurulmustur?
    A) 1983 B) 1933 C) 1960
    D) 1985 E) 2002



    İktisat Deneme 5 Cevap Anahtarı
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
    A E D D B E C C C A
    11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
    E A A B A E A D E C
    21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
    E A B A D D A D E A
    31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
    D D B A B B C D E A

  6. #6
    AdministratoR

    Cevap: Kpss A İktisat Deneme Soru ve Cevapları 10Adet İktisat Deneme Soru Cevap

    Kpss A İktisat Deneme 6


    1. Q= (aK + bL), a, b>0, (K sermaye, L: Emek)
    biçiminde tanımlanan üretim fonksiyonu için
    asağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
    A) Faktörler arasında artan oranda ikame vardır.
    B) Teknik ikame esnekliği 0’dır.
    C) Teknik ikame esnekliği 1’e esittir.
    D) Hangi faktör kıt ise, üretimi o faktör belirler.
    E) Hiçbiri
    2. Asağıdakilerden hangisi tekelci rekabet
    piyasasının özelliklerinden birisi değildir?
    A) Uzun dönemde sadece normal kar elde edilir.
    B) Yoğun reklâm harcamaları yapılarak, her
    firma kendi talep eğrisini diklestirmeye çalısır.
    C) Makarna, ketçap, sakız ve çikolata piyasası
    bu piyasaya iyi birer örnektir.
    D) Yoğun sermaye malı ve yoğun üretim teknolojisi
    gerektirmeyen malların üretimi ağırlıktadır.
    E) Kısa dönem firma dengesinin grafiksel analizi
    tekel piyasasına benzer.
    3. Bir talep eğrisi üzerindeki her noktanın
    esnekliği 1’e esit ise, asağıdaki ifadelerden
    hangisi doğrudur?
    A) Eğri ikizkenar hiperbol seklindedir.
    B) Eğri pozitif eğimlidir
    C) Eğri negatif eğimli düz bir doğru seklindedir.
    D) Negatif eğimli eğri sadece dikey ekseni
    kesmektedir.
    E) Negatif eğimli eğri sadece yatay ekseni
    kesmektedir.
    4. Es-maliyet doğrusunun eğimi;
    A) Malların fiyatlarının oranına esittir.
    B) Es-ürün eğrisinin her noktasındaki eğimine
    esittir.
    C) Bütçe doğrusunu eğimine esittir.
    D) Üretim faktörleri fiyatlarının oranına esittir.
    E) Üretim olanakları eğrisinin her noktasındaki
    eğimine esittir.
    5.
    Monopolcu bir firmanın yukarıda yer alan
    grafiği dikkate alındığında, asağıdaki alanların
    hangisinin sayısal değeri firmanın toplam
    karını temsil eder?
    A) P1BCP3 B) P2 C P3G C) P3 C FP4
    D) P4FB P1 E) P5AQ30

    7. İsgücü arz eğrisin sekli nasıldır?
    A) Negatif eğimli bir eğri
    B) Pozitif eğimli bir eğri
    C) Dikey eksene paralel bir eğri
    D) Yatay eksene paralel bir eğri
    E) Belli bir noktadan sonra negatif eğim kazanabilen
    pozitif eğimli bir eğri
    8. Orta nokta yay esnekliği yaklasımına göre
    bir malın talebinin fiyat esnekliği -0.88 ise,
    bu malın fiyatı 10’dan 15’e yükseldiğinde,
    talep edilen miktar 50’den kaça düser?
    A) 28 B) 40 C) 45
    D) 25 E) 35
    9. Asağıdakilerden hangisi Tekeli olusturan
    nedenler arasında yer almaz?
    A) Hammadde kaynaklarına sahip olma
    B) Patent hakları
    C) Yasal pazar imtiyazları
    D) Doğal monopoller
    E) Tüketim kalıpları
    10. A malı üreten bir firma için sermayenin ve
    emeğin marjinal ürün değerleri sırasıyla 0.4
    ve 0.8’dir. Sermayenin birim maliyeti 0.2 ise,
    emeğin birim maliyeti kaçtır?
    A) 0.1 B) 10 C) 0.6
    D) 0.4 E) 0.8
    11. Asağıdaki ifadelerden hangisi yanlıstır?
    A) Đkame ve gelir etkisini matematiksel olarak
    analiz eden ilk iktisatçı, 1915 yılındaki makalesiyle
    Slutsky’dir.
    B) Telafi edilmis talep eğrisi tanım gereği daima
    negatif eğimlidir.
    C) Telafi edilmis talep eğrisi diklestikçe ikame
    etkisi artar.
    D) Đkame etkisi Slutsky’de; gelir etkisi ise
    Hicks’te daha büyük çıkar.
    E) Telafi edilmis talep eğrisi sadece ikame etkisini
    gösterir.

    12. Qs=20+2P, P=2 ise, arzın fiyat esnekliği (es)
    yaklasık kaçtır?
    A) 0,12 B) 0,5 C) 1,2
    D) 2 E) 0,16
    13. “Okun Yasası”, asağıda yer alan hangi iki
    makro ekonomik değisken arasındaki iliskiyi
    analiz etmek için öne sürülmüstür?
    A) Enflasyon oranı ile issizlik oranı
    B) Vergi oranı ile vergi hâsılatı
    C) Reel milli gelirdeki artıs ile issizlik oranı
    D) Nüfus ile gelir dağılımı
    E) Azalan marjinal fayda ile tüketilen mal miktarı
    14. Bir ekonomide vergi oranları %30, marjinal
    tüketim eğilimi ise 0.5’tir. Bu ekonomide
    kamunun 650 birimlik yatırım harcaması,
    diğer değiskenler sabit ve bütçe dengede
    iken, kamunun bütçe dengesi üzerinde nasıl
    bir etkiye yol açar?
    A) 1000 birim fazla vermesine yol açar
    B) 300 birim açık vermesine yol açar
    C) 350 birim fazla vermesine yol açar
    D) 350 birim açık vermesine yol açar
    E) 500 birim açık vermesine yol açar


    15. IS eğrisinin göreli daha yatık olduğu durumda;
    A) Marjinal tüketim eğilimi daha düsüktür.
    B) Marjinal vergi oranları daha yüksektir.
    C) Para talebinin faize duyarlılığı düsüktür.
    D) Marjinal ithalat eğilimi daha yüksektir.
    E) Hem marjinal ithalat, hem de marjinal tasarruf
    eğilimi daha düsüktür.
    16. Harcanabilir gelir (YTL) Tüketim (YTL)
    100 500
    2000 1000
    Yukarıdaki bilgilere göre ortalama tasarruf
    eğilimi kaçtır?
    A) 0,2 B) 0,5 C) 0,75
    D) 0,1 E) 0,9
    17. Asağıdaki grafikle ilgili olarak hangi bilgi
    yanlıstır?
    A) 1. Bölgede I < S,L < M
    B) 2. Bölgede I <S, L < M
    C) 3. Bölgede I > S, L > M
    D) 4. Bölgede I > S, L < M
    E) Para ve mal piyasasının aynı anda dengede
    olduğu nokta C noktasıdır.
    18. LM eğrisinin eğimini;
    A) Çarpan katsayısının değeri belirler.
    B) Para talebi ve yatırımın faize duyarlılığı belirler.
    C) Vergi oranlarındaki artıs belirler.
    D) Para arzındaki artıs oranı belirler.
    E) Para talebinin gelire ve faize duyarlılığı belirler.
    19. Asağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
    A) Klasik analize kıyasla Keynesyen analizde
    para talebinin faize duyarlılığı daha yüksektir.
    B) Keynesyen analizde para talebinin faize
    duyarlılığın sıfır olduğu duruma likidite tuzağı
    durumu denir.
    C) Keynesyen analizde faiz oranları para piyasasında;
    klasik analizde ise yatırım tasarruf
    esitliğinin olustuğu mal piyasasında belirlenir.
    D) Klasik analize göre, her talep kendini arzını
    yaratır, yani say yasası geçerlidir.
    E) Keynesyen analizde isgücü arz ve talebi
    reel ücretin bir fonksiyonu olduğu varsayılır.
    20. Dısa kapalı bir ekonomide tüketim fonksiyonu
    C=50+0,75(Y–T) seklinde ise, bu ekonomide
    kamunun yatırım harcamalarında meydana gelen
    bir değisiklik denge milli gelir seviyesini kaç
    kat arttırır/azaltır?
    A) 4 B) 3 C) 2
    D) 0.5 E) 5
    21. Bir ekonomide S=-20+0,3Y ve I=25+0,2Y ise,
    denge milli gelir seviyesi kaçtır?
    A) 100 B) 225 C) 350
    D) 450 E) 475


    22. Asağıdakilerden hangisi toplam talep (AD)
    eğrisinin konumunu değistirir?
    A) Vergilerde meydana gelen artıs
    B) Vergilerde meydana gelen düsüs
    C) Kamu harcamalarının artması
    D) Otonom yatırımların artması
    E) Hepsi

    23. Türkiye ekonomisinde son açıklanan (Aralık
    2007 dönemi itibarıyla) issizlik oranı % 10,6
    gerçeklesmistir. Bu oran içinde istihdam edilenlerin
    sayısı 20 milyon ise, issiz sayısı
    yaklasık kaç milyondur?
    A) 2 milyon
    B) 5.4 milyon
    C) 2.4 milyon
    D) 1.7 milyon
    E) 4.1 milyon
    24. Talep yönlü enflasyon asağıdaki durumların
    hangisinde gerçeklesir?
    A) Üretimde rekabet ihlal edildiğinde
    B) Ters yönlü arz soku olduğunda
    C) Merkez Bankası para arzını kıstığında
    D) Toplam talep toplam arzdan fazla arttığında
    E) Teknolojik gelisme olduğunda
    25. Đslem amaçlı para talebinin de faize duyarlı
    olduğunu savunan görüs asağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Keynes’in likidite tercihi teorisi
    B) Klasik miktar teorisinin Fisher Yaklasımı
    C) Klasik miktar teorisinin Cambridge Yaklasımı
    D) Parasalcı yaklasım
    E) Envanter para talebi kuramı
    26. Asağıdaki ifadelerden hangisi yanlıstır?
    A) Klasik iktisatçılara göre para talebinin faiz
    esnekliği sıfırdır.
    B) Keynes’e göre para talebini etkileyen 3 unsur;
    islem güdüsü, ihtiyat güdüsü ve spekülasyon
    güdüsüdür.
    C) Keynes’e göre para arz ve talebi faiz oranını
    belirler.
    D) Para talebinin faiz esnekliğinin sonsuz olduğu
    duruma, Keynes likidite tuzağı demistir.
    E) Friedman’a göre para talebinin gelir esnekliği
    0 ile 1 arasındadır.
    27. Miktar kuramının Cambridge yaklasımı dikkate
    alındığında; nominal para talebi 10000
    birim, fiyatlar genel düzeyi 50 birim, paranın
    elde tutulma oranı da 0.25 ise, reel gelir düzeyi
    kaçtır?
    A) 800 B) 200 C) 50000
    D) 500 E) 450
    28. Reel parasal tabanın nominal parasal tabanın
    artıs oranı ile çarpımı asağıdakilerden
    hangisine esittir?
    A) Enflasyon vergisine
    B) Para arzına
    C) Senyoraj gelirine
    D) Merkez Bankası Parası’na
    E) Rezerv paraya
    29. Bankaya yatırılan 1000 birimlik mevduat,
    kanuni karsılık oranının %13 olduğu bir ortamda
    hiç banka parası/kaydi para yaratmıyor
    ise, geri dönüs oranı kaçtır?
    A) 1 B) 0 C) 2
    D) 0.5 E) Sonsuz


    30. Para arzının parasal tabana bölümü;
    A) Parasal taban çarpanını verir
    B) Rezerv parayı verir
    C) Enflasyon vergisini verir
    D) Devletin Senyoraj gelirini verir
    E) M3R’yi verir
    31. TCMB 2005 yılından sonraki yeni para arzı
    sunumuna göre, Dolasımdaki para 500; Dolasıma
    çıkan para 100; YTL Vadesiz mevduat
    150; Yabancı Para (YP) Vadesiz Mevduat
    125; Vadeli Mevduat 200; Para piyasası fonları
    (B tipi likit fonlar) 250 birim ise; M1 para
    arzı kaç birimdir?
    A) 750 B) 1075 C) 1325
    D) 875 E) 600
    32. Bir yıldan uzun vadeli olarak ihraç edilen
    Devlet Đç Borçlanma Senetleri’ne ne ad verilir?
    A) Hazine Bonosu
    B) Devlet Tahvili
    C) Finansman Bonosu
    D) Repo
    E) Hisse Senedi
    33. Bir ülkenin ödemeler bilançosu açığı, sabit
    kur sistemi altında nasıl ortadan kaldırılabilir?
    A) Yurtiçi fiyatlarının dünya fiyatlarından daha
    fazla artmasını sağlayarak
    B) Ticaret ve ödemeleri etkili bir biçimde denetleyerek
    C) Döviz kurlarını sık sık ayarlayarak
    D) Dıs borçlara sınırlama getirerek
    E) Sermaye ihracatını tesvik ederek
    34. Dıs ticarete kota uygulaması asağıdaki politika
    araçlarından hangisinin kapsamındadır?
    A) Harcama politikası
    B) Gelir politikası
    C) Vergi politikası
    D) Para politikası
    E) Doğrudan müdahale politikası
    35. Đhracatın ithalatı karsılama oranı asağıdakilerden
    hangisidir?
    A) X/M
    B) Px/Pm
    C) X+M/GSMH
    D) X-M/GSMH
    E) X-M/X+M
    36. Yoksullastıran büyüme asağıdaki iktisatçılardan
    hangisine aittir?
    A) D.Ricardo B) Nurkse C) J.Bhagwati
    D) Galbraith E) Lucas
    37. Oligopol piyasasında yasanan rekabetin,
    teknolojik gelisme ve iktisadi büyümeye
    sağlayacağı katkı ile bireylerin refahında artısa
    yol açacağını ortaya koyan görüs asağıdakilerden
    hangisinde doğru verilmistir?
    A) Oliveria-Tanzi yaklasımı
    B) Marshall-Lerner-Robinson yaklasımı
    C) Stolper-Samuelson yaklasımı
    D) Schumpeter-Galbraith yaklasımı
    E) II. Gossen yaklasımı


    38. Ekonomide zamanla rant ve ücretlerde artıs;
    kar oranlarında düsüs olacağı için ekonominin
    durgunluğa gireceğini söyleyen iktisatçı
    ve teorisi asağıdakilerden hangisinde
    doğru verilmistir?
    A) Emek-değer teorisi-K.Marks
    B) Fayda-değer teorisi-Jevons
    C) Kıyamet günü teorisi-D. Ricardo
    D) Azalan kar oranları teorisi-F. Engels
    E) Nüfus teorisi-T. Malthus
    39. Türkiye ekonomisinde yasanacak olası bir
    ekonomik krizde asağıdakilerden hangisi en
    önemli neden olarak gösterilebilir?
    A) Yurtdısına yapılacak olan kısıtlı bir askeri
    operasyon
    B) ABD’de yasanan mortgage krizinin derinlesmesi
    C) Faiz oranlarının düsük olması
    D) Siyasi bir partinin kapatılması
    E) İhracatın ithalatı karsılama oranının sürekli
    yükselmesi
    40. Türk vatandaslarının Avrupa Birliği ülkelerinde
    serbest dolasım hakkı hangi yıl ve anlasma
    ile sağlanmıstır?
    A) 1972-katma protokol
    B) 1964-Ankara anlasması
    C) 1999-Helsinki anlasması
    D) 1986-Lizbon anlasması
    E) Hiçbiri


    İktisat Deneme 6 Cevap Anahtarı
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
    E B A D A C E E E D
    11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
    C E C D E B B E C A
    21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
    D E C D E E A C B A
    31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
    D B C E A C D C B A

  7. #7
    AdministratoR

    Cevap: Kpss A İktisat Deneme Soru ve Cevapları 10Adet İktisat Deneme Soru Cevap

    Kpss A İktisat Deneme 7


    1. X malı yatay eksende gösterilir iken fiyattüketim
    eğrisi X malı eksenine paralel ise talebin
    fiyat esnekliği hangi değeri alır?
    A) Sonsuz
    B) Bir
    C) 1 'den büyük
    D) Sıfır
    E) 1 'den küçük
    2. X malı yatay eksende gösterilirken gelir
    tüketim eğrisi negatif eğimli ise asağıdakilerden
    hangisi kesin olarak doğrudur?
    A) Normal maldır.
    B) Üstün maldır.
    C) Giffen maldır.
    D) Düsük maldır.
    E) Lüks maldır.
    3. Asağıdakilerden hangisi yanlıstır?
    A) Gelir ve ikame etkisi aynı yönlü olan mallar
    normal mallardır.
    B) Gelir ve ikame etkisi aynı yönlü olan mallar
    üstün mallardır.
    C) Gelir ve ikame etkisi ters yönlü mallar her
    zaman düsük mallardır,
    D) Gelir ve ikame etkisi ters yönlü mallar normal
    mallar olabilir.
    E) Gelir ve ikame etkisi ters yönlü; mallar her
    zaman Giffen mallardır.
    4. Telafi edilmis talep eğrisinin eğimi ile ilgili
    olarak asağıdakilerden hangisi her zaman
    doğrudur?
    A) Norma! mallarda Marshallgil talep eğrisinin
    eğiminden küçüktür,
    B) Normal mallarda Marshallgil talep eğrisinin
    eğiminden büyüktür,
    C) Üstün mallarda Marshallgil talep eğrisinin
    eğiminden büyüktür.
    D) Düsük mallarda Marshallgil talep eğrisinin
    eğiminden büyüktür.
    E) Giffen mallarda pozitiftir.
    5. X malının fiyatı 4 YTL, Y malının fiyatı 2 YTL,
    tüketicinin geliri 96 YTL ve tüketicinin fayda
    fonksiyonu U = 2X1/2 Y1/2 olduğundan malların
    fiyatı % 50 artar ise Y malı tüketimi nasıl
    değisir?
    A) 8 birim azalır.
    B) 6 birim artar.
    C) Değismez.
    D) 4 birim azalır.
    E) 6 birim azalır.
    6. Farksızlık eğrilerinin birbirlerini kesmemelerinin
    sebebi asağıdakilerden hangisidir?
    A) Her bir farksızlık eğrisi farklı fayda seviyesini
    gösterir.
    B) Tüketici tercihleri doymazlık ve geçislik
    özelliklerine sahiptir.
    C) Orijinden uzaklastıkça fayda seviyesi artar.
    D) Farksızlık eğrileri azalan marjinal fayda kanunun
    gereği orijine dısbükeydirler.
    E) Farksızlık eğrileri negatif eğimlidir ve sabit
    bir fayda düzeyini gösterirler.
    7. Engel eğrisi, gelir eksenini kesen pozitif
    eğimli bir doğru olan bir mal ile ilgili asağıdakilerden
    hangisi doğrudur?
    A) Lüks maldır.
    B) Zorunlu maldır.
    C) Fakir maldır.
    D) Giffen malidir.
    E) Bağımsız maldır.
    8. Üretimin ikinci bölgesi asağıdaki ifadelerden
    hangisi tam olarak tanımlanır?
    A) Emeğin marjinal ürünü artmaktadır.
    B) Emeğin ortalama ürünü artmaktadır.
    C) Emeğin marjinal ürünü pozitif ve ortalama
    üründen küçük veya esittir.
    D) Emeğin marjinal ürünü pozitif ve azalmaktadır.
    E) Emeğin ortalama ürünü azalmaktadır.


    9. Üretim fonksiyonu ile ilgili asağıdaki ifadelerden
    hangisi doğrudur?
    A) Üretimin 2. bölgesinin baslangıcı emeğin
    marjinal ürününün azalmaya basladığı noktadır.
    B) Azalan verimler kanunu baslangıç noktası
    ortalama ürünün azalmaya basladığı noktadır.
    C) Üretimin 2. bölgesinde emeğin marjinal
    ürünü ortalama üründen büyüktür.
    D) Azalan verimler kanunu baslangıç noktası
    marjinal ürünün maksimum olduğu noktadır.
    E) Üretimin 3. bölgesinde emeğin ortalama
    ürünü negatiftir.
    10. "Oligopol piyasalarda az sayıda firma vardır ve
    karsılıklı bağımlılık esastır. Firmalar fiyat, üretim
    ve reklam gibi kararları verirken rakiplerinin
    tepkilerini de göz önünde tutarlar."
    Her oyuncunun kendisinin ve rakibinin alternatiflerini
    bildiği, rakiplerinin de en iyi
    stratejiyi seçecekleri varsayımı ile stratejilerini
    belirledikleri oyun asağıdakilerden hangisidir?
    A) Hakim Stratejili Oyun
    B) Stackelberg Dengesi
    C) Maxrhih Stratejisi
    D) Nash Dengesi
    E) Barometrik Liderlik Dengesi
    11. Emek arzının her zaman pozitif eğimli olabilmesi
    için asağıdakilerden hangisi gerekli
    ve yeterlidir?
    A) Bos zamanın düsük ma! olması
    B) Gelir ve ikame etkisinin ters yönlü olması
    C) Belli bir gelir seviyesinden sonra gelir etkisinin
    baskın olması
    D) Emeğin marjinal maliyetinin ortalama maliyetinden
    yüksek olması
    E) Emek piyasasına müdahale olmaması
    12. Asağıdakilerden hangisi bir piyasa basarısızlığı
    değildir?
    A) Đkinci el araba piyasasında alıcıların arabalar
    hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması
    B) Çevreyi kirleten bir sanayi kurulusuna bunun
    için vergi uygulanması
    C) Vergi kaçıran bir kisinin as evinden yararlanması
    D) Bir malin üretiminde kullanılan tüm ham
    madde kaynaklarını kullanma imtiyazına
    sahip firmanın tekel olusturması
    E) Arazisini ağaçlandıran çiftçinin çevreyi korumaya
    katkıda bulunması
    13. Hakim firma fiyat liderliği modeli ile ilgili
    olarak asağıdakilerden hangisi yanlıstır?
    A) Piyasada bir tane büyük, çok sayıda küçük
    firma vardır.
    B) Hakim firma fiyat belli bir sınırı geçince üretim
    yapmaz
    C) Küçük firmalar artık taleple karsı karsıyadır.
    D) Piyasa fiyatı hakim firmanın fiyatıdır.
    E) Artık talep ile piyasa talebinin aynı olduğu
    noktada hakim firma piyasasının tamamını
    üretir.
    14. Asağıdakilerden hangisi GSYĐH'yi ölçerken
    karsılasılan güçlüklerden değildir?
    A) Dıssallıkların varlığı
    B) Çevre kirliliği
    C) Malların kalitelerindeki değisikliklerin fiyatlara
    yansıtılamaması
    D) Kayıt dısı ekonomik faaliyetlerin ölçülememesi
    E) Vergi mükelleflerinin çok sayıda olması
    15. Bir ekonomide Gini katsayısının 1’e yakın
    çıkması asağıdakilerden hangisine isaret
    eder?
    A) Ekonomide gelir dağılımında adaletin bozulduğuna
    B) Milli Gelirin arttığına
    C) Enflasyonun azaldığına
    D) İssizliğin düstüğüne
    E) Kisi basına gelirin yükseldiğine




    16. Asağıdakilerden hangisi "deflasyonist açık"
    tanımıdır?
    A) Tam istihdam geliri ite denge geliri arasındaki
    farktır.
    B) Tam istihdam gelirinin denge gelirinden
    yüksek olduğu durumda, ortaya çıkan enflasyon
    kadardır.
    C) Tam istihdamda dengeyi sağlamak için
    otonom harca mallarda yapılması gereken
    artıs kadardır.
    D) Tam istihdamda 'dengeyi sağlamak için
    uyarılmıs yatırımlarda yapılması gereken
    artıs kadardır.
    E) Denge gelirini tam istihdam gelirine indirebilmek
    için otonom harcamalarda yapılması
    gereken azalma kadardır.
    17. Bir ekonomide otonom harcamalarda meydana
    gelen 1 birimlik artısın kendisinin kaç
    katı gelir artısına yol açtığını gösteren katsayıya
    ne ad verilir?
    A) Marjinal Tüketim eğilimi
    B) Marjinal Tasarruf eğilimi
    C) Büyüme hızı
    D) Hızlandıran katsayısı
    E) Çoğaltan Katsayısı
    18. Phillips eğrisi neyi gösterir?
    A) Enflasyon - büyüme iliskisini
    B) Enflasyon - tüketim Đliskisini
    C) Gelir - Faiz iliskisini
    D) Enflasyon;,-; Đssizlik iliskisini
    E) Büyüme -Đssizlik iliskisini
    19. Yapısal issizlik ile friksiyonel issizlik toplamına
    ne ad verilir?
    A) Teknolojik issizlik
    B) Mevsimsel issizlik
    C) Konjonktüre! Đssizlik
    D) Doğal issizlik
    E) Dönemsel Đssizlik
    20. Asağıdakilerden hangisi toplam talebi kaydırmaz?
    A) Kamu harcamalarındaki değisme
    B) Para arzındaki değisme
    C) Fiyatlardaki değisme
    D) Transferlerdeki değisme
    E) İhracattaki değisme
    21. Klasik sistemde temel makroekonomik
    hedef nedir?
    A) İstikrarlı büyüme
    B) Fiyat istikrarı
    C) Dıs denge
    D) Tam istihdam
    E) Gelir dağılımında adalet
    22. Asağıdakilerden hangisi 1929 Büyük Bunalımı
    ile ilgilidir?
    A) Enflasyon
    B) Stagflasyon
    C) Resesyon
    D) Konsolidasyon
    E) Revalüasyon
    23. Keynes'e göre büyük bunalımın nedeni
    nedir?
    A) Para arzı yetersizliği
    B) Asırı istihdam
    C) Efektif talep yetersizliği
    D) Üretim yetersizliği
    E) Gelir yetersizliği
    24. Keynes tam istihdamda denge fikrine neden
    karsıdır?
    A) Piyasa güçlerinin farklı karar birimlerinin ellerinde
    olusu nedeniyle ekonomide bilgi eksikliği
    vardır. Bu nedenle tam istihdamın
    sağlanması zordur. Sağlansa bile sürdürülebilmesi
    için herhangi bir neden yoktur.
    B) Ekonomideki tam rekabet kosullan bilgi eksikliğine
    yol açmakta ve bu da eksik istihdamda
    dengenin sağlanmasına neden olmaktadır.
    C) Ekonomide miktar kuramı geçersiz olduğu
    için Say Kanunu da geçersizdir. Bu durumda
    eksik istihdam ortaya çıkmaktadır.
    D) Ekonomide isgücü piyasaları örgütlenmistir.
    Asgari ücret uygulaması vardır. Bu nedenle
    iradi issizlik ortaya çıkmaktadır.
    E) Ekonomide denge tam istihdamda sağlanır,
    Keynes buna karsı çıkmaz.
    25. Çoğaltan sürecinin Az Gelismis Ülkelerde
    sağlıklı islemeyisinin nedeni nedir?
    A) Marjinal tüketim eğiliminin yüksek olusu
    B) Sermaye - hasıla katsayısının yüksek olusu
    C) Tasarrufların yüksek olusu
    D) Nitelikli isgücünün eksikliği
    E) Hammadde ve sermaye malı ithalatının düsük
    olması


    26. Yeni Klasik Modele göre beklenen fiyat
    düzeyi gerçeklesen fiyat düzeyine esitse
    asağıdakilerden hangisi ortaya çıkar?
    A) Gerçeklesen üretim, potansiyel üretime
    esittir.
    B) Gerçeklesen üretim, beklenen üretime esittir.
    C) Fiili üretim, doğal üretime esit değildir.
    D) Fiili üretim, potansiyel üretimden büyüktür.
    E) Gerçeklesen üretim, potansiyel üretimden
    küçüktür.
    27. Asağıdakilerden hangisi para ikamesinin
    sonuçlarından biri değildir?
    A) Veri bir yerli para arzı artısının daha yüksek
    enflasyona yol açması
    B) Para politikasının etkinliğinin azalması
    C) Merkez bankasının “son borç verme makamı
    olma” konumunun zayıflaması
    D) Veri bir ulusal gelire karsılık gelen reel
    senyorej gelirinin azalması
    E) Zaman Đçinde yabancı para talebinin azalması
    28. "Uzun dönemde enflasyon oranındaki bir artıs,
    nominal faiz oranının da aynı oranda artmasına
    yol açacaktır." Önermesi asağıdakilerden
    hangisinin sonucudur?
    A) Likidite tercih teorisi
    B) Paranın mübadele denklemi
    C) Uluslararası faiz paritesi
    D) Friedman-Schvvarz etkisi
    E) FĐsher denklemi
    29. Yurtdısı fiyattan % 10 artarsa ve bu dönemde
    TL %10 değer kaybederse, TL cinsinden
    yurtiçi fiyatlar sabitken göreli dıs fiyatlar
    nası) değisir?
    A) % 10 artar
    B) % 20 artar
    C) % Sabit kalır
    D) % 20 azalır
    E) % 10 azalır
    30. Zorunlu rezerv - Mevduat oranı kaç olduğu
    zaman, para çarpanı en yüksek değerine
    (maksimum) ulasır?
    A) ∞ B) 2 C)1 D) 0,5 E) O
    31. "Türkiye'de 2000 yılında uygulanan programdan
    önce de 1990'larda döviz kuru çapası uygulanmıstır".
    cümlesi ile ilgili asağıdaki ifadelerden
    hangisi doğrudur?
    A) Doğrudur, 1994'te 5 Nisan kararlarından
    hemen
    sonra uygulanmıstır.
    B) Doğrudur, 1994 krizinden hemen önce de
    uygulanmıstır.
    C) Doğrudur, 1991 'de Körfez krizinden sonra
    da uygulanmıstır.
    D) Yanlıstır, 1980-1984 döneminde uygulanmıstır.
    E) Yanlıstır, 1980'den sonra ilk kez 2000 yılında
    uygulanmıstır.
    32. Asağıdakilerden hangisi para politikası
    uygulanırken seçilecek ara hedeflerin belirlenmesiyle
    ilgili bir kriter değildir?
    A) Sabit olması
    B) Ölçülebilir olması
    C) Kontrol edilebilir olması
    D) Nihai hedef ile istikrarlı bir iliskisinin olması
    E) Amaç üzerinde ki etkisinin belirlenebilir olması
    33. Türkiye'de enflasyon hedeflemesi rejimi
    çerçevesinde MB'nîn temel politika enstrümanı
    hangisidir?
    A) Döviz kuru
    B) Para büyüklüğü M2
    C) Kredi miktarı
    D) Kısa vadeli faiz oranı
    E) UZÜH vadeli faiz oranı
    34. Asağıdakilerden hangisi Türkiye'de para
    arzının M2Y tanımı içinde yer atmaz?
    A) Mevduat bankalarındaki vadesiz mevduat
    B) Ufaklık paralar
    C) Resmi mevduat hesabı
    D) Döviz tevdiat hesabı
    E) Dolasımdaki para


    35. “Hepimiz uzun dönemde ölmüs olacağız” sözü
    ile ekonomik analizindeki temel vurguyu ortaya
    koyan iktisadi ekol asağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Klasikler
    B) Keynezyen Đktisat
    C) Monetarizm
    D) Neo-Klasikler
    E) Cambridge okulu
    36. Rant benzeri kavramı asağıdaki iktisatçılardan
    hangisine aittir?
    A) D.Ricardo
    B) T.Malthus
    C) A.Smith
    D) A.Marshall
    E) M.Friedman
    37. 1 dolar=2 euro, 1 dolar=1000 TL ve 1 euro:
    400 TL ise euro cinsinden arbitraj kazancınız
    ne kadardır?
    A) Arbitraj kazancı yoktur
    B) 2,5
    C) 0,5
    D) 1,5
    E) 2
    38. “Devalüasyonun massetme üzerinde olumlu
    etki sağlayabilmesi için mal ve hizmet üretimi
    artmalı ve massetme eğilimi düsük olmalıdır”
    seklinde kısaca açıklanabilecek massetme
    yaklasımı asağıdaki iktisatçılardan hangisine
    aittir?
    A) Machlup B) Keynes C) Laursen
    D) Metzler E) Alexandr
    39. Asağıdakilerden hangisi son yıllarda Türkiye’de
    uygulanan esnek kur sisteminin etkin
    çalısmamasına yol açmamıstır?
    A) TCMB’nin temel önceliği enflasyona vermesi
    B) Yüksek reel faizler
    C) Yüksek kamu borcu
    D) Sermaye girislerinin yüksek olması
    E) TCMB’nin döviz alım ihalelerinde bulunması
    40. Asağıdakilerden hangisi 1.1.2000 tarihinde
    uygulanmaya konan Stand-by programının
    temel amaçlarından biri değildir?
    A) Enflasyonu düsürmek
    B) Reel faiz oranlarını düsürmek
    C) İssizlik oranlarını azaltmak
    D) İç borcun çevrilmesini sağlamak
    E) Ekonomideki kaynakların daha etkin dağılımını
    sağlamak



    İktisat Deneme 7 Cevap Anahtarı
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
    B A E E A B A C D D
    11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
    A B C E A C E D D C
    21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
    C C C A D A E E B E
    31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
    E A D C B D C E E C

  8. #8
    AdministratoR

    Standart Cevap: Kpss A İktisat Deneme Soru ve Cevapları 10Adet İktisat Deneme Soru Cevap

    Kpss A İktisat Deneme 8


    1. İki mal arasındaki marjinal ikame oranının
    sabit olması, bu malların ________ mallar
    olduğunu gösterir.
    A) Tam tamamlayıcı
    B) Tam İkame
    C) Bağımsız
    D) Normal
    E) Düsük
    2. Pastorize sütün normal bir mal olduğu varsayımı
    altında, süt fiyatındaki bir düsmenin
    olası nedeni asağıdakilerden hangisidir?
    A) Tüketicilerin ortalama gelirlerindeki bir artıs.
    B) Tamamlayıcı malın fiyatındaki düsme.
    C) Sütün seker hastalığının nedenleri arasında
    olabileceğinin kesfi.
    D) Süt üreticilerinin kuraklık nedeniyle arzı
    azaltması.
    E) Đkamesi olan malın fiyatındaki artıs.
    3. Bir malın satısından elde edilen gelirler,
    asağıdaki durumlardan hangisinde artacaktır?
    A) Mal normal mal iken gelir düstüğünde.
    B) Mal düsük mal iken gelir arttığında.
    C) Talep esnek iken fiyat arttığında.
    D) Talep esnek değilken fiyat arttığında.
    E) Talep birim esnek iken fiyat arttığında.
    4. Asağıdaki ifadelerden hangisi ya da hangilerinde
    es-ürün haritası (pafta) doğru bir sekilde
    tanımlanmaktadır?
    A) Es-ürün haritası, her biri belirli bir üretim
    düzeyini gösteren ve aynı üretim fonksiyonundan
    elde edilen es-ürün eğrileri serisidir.
    B) Es-ürün haritası, aynı üretim fonksiyonundan
    elde edilen ve orijinden uzaklasıldıkça
    daha yüksek üretim düzeyini temsil eden
    es-ürün eğrileri serisidir.
    C) Es-ürün haritası, belirli bir üretim düzeyini
    minimum maliyetle üretebilecek tüm optimal
    girdi bilesimlerini gösterir.
    D) Es-ürün haritası, olası tüm üretim düzeylerinin
    üretilebileceği üretim tekniklerinin gösterimidir.
    E) a ve b.
    5. Kısa ve uzun dönem maliyet eğrileri ile ilgili
    asağıdaki ifadelerden hangisi yanlıstır?
    A) Kısa dönem ortalama maliyet eğrisi asla
    uzun dönem ortalama maliyet eğrisinin altında
    olamaz.
    B) Kısa dönem ortalama maliyet eğrisi her bir
    üretim düzeyinde uzun dönem ortalama
    maliyet eğrisine teğettir.
    C) Uzun dönem ortalama maliyet eğrisi kısa
    dönem ortalama maliyet eğrilerini tamamını
    kapsar.
    D) Hem kısa hem de uzun dönem maliyet eğrileri
    tüm faktörler değisken iken en düsük
    üretim maliyetlerini temsil eder.
    E) Hiçbiri.
    6. Tam rekabet kosulları altında faaliyette
    bulunulan bir piyasada firmaların iktisadi
    kâr elde etmeleri durumunda, asağıdakilerden
    hangisi meydana gelmez?
    A) Firma talep eğrileri yukarı kayacaktır.
    B) Piyasaya yeni firmalar girecektir.
    C) Endüstride faaliyette bulunan temsili bir firmanın
    kârlarında azalma baslayacaktır.
    D) Endüstri arz eğrisi sağa kayacaktır.
    E) Yukarıdakilerin hepsi meydana gelir.
    7. Cari üretim düzeyinde tam rekabetçi bir firmaya
    ait bilgiler su sekildedir: üretim, 4000 birim; piyasa
    fiyatı, 1 YTL; sabit maliyetler, 2000 YTL;
    değisken maliyetler, 1000 YTL; marjinal maliyet,
    1,10 YTL. Bu kosullar altında firmanın
    kârlarını maksimize edebilmesi için;
    A) Üretimini artırmalıdır.
    B) Üretim düzeyini korumalıdır.
    C) Üretimini azaltmalıdır.
    D) Firmayı kapatmalıdır.
    E) Ölçeği büyütmelidir.
    8. Asağıdakilerden hangisi bir fiyat farklılastırma
    örneği değildir?
    A) Bir doktorun hastalarının gelir düzeylerine
    göre farklı ücret uygulaması.
    B) Bir tiyatroda yetiskinler ve 12 yasından küçük
    çocuklar için bilet fiyatlarının farklı olması.
    C) Elektrik sirketinin mesai saati süresince kullanılan
    elektriği daha düsük ücretlendirmesi.
    D) Devlet üniversitelerinin yabancı öğrencilerden
    daha fazla harç ücreti alması.
    E) c ve d

    9. Monopolcü bir firma için marjinal maliyet
    eğrisinin ortalama değisken maliyet eğrisinin
    üstünde kalan kısmı, asağıdakilerden
    hangisini ifade etmez?
    A) Marjinal maliyet eğrisi yukarı doğru eğimlidir.
    B) Ortalama toplam maliyet eğrisini minimum
    noktada keser.
    C) Firmanın kısa dönem arz eğrisini gösterir.
    D) Marjinal maliyet eğrisi firmanın marjinal gelir
    eğrisiyle kesistiği nokta firmanın en iyi fiyat-
    miktar bilesimlerini verir.
    E) Marjinal maliyet eğrisinin yükselen kısmı,
    ilave her birim üretim düzeyi için katlanılacak
    maliyetin artacağını ifade eder.
    10. Asağıdakilerden hangisi oligopolün özellikleri
    arasında yer alırken, monopolcü rekabet
    piyasası özelliklerinden değildir?
    A) Her firma asağı doğru eğimli talep eğrisiyle
    karsı karsıyadır.
    B) Endüstride birden çok firma vardır.
    C) Bir firma tarafından alınan kararlar diğerleri
    üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
    D) Firmalar kârlarını maksimize etmek istemektedir.
    E) Reklam giderleri firmalar açısından önemli
    bir maliyet kaynağıdır.
    11. Dirsekli talep eğrisi modeline göre (Sweezy
    Modeli) asağıdakilerden hangisi söylenebilir?
    A) Denge fiyat ve denge üretim miktarı küçük
    maliyet değismelerine duyarlıdır.
    B) Denge fiyat ve denge üretim miktarı küçük
    maliyet değismelerine duyarsızdır.
    C) Denge fiyat küçük maliyet değismelerine
    duyarlı iken, denge üretim duyarsızdır.
    D) Denge üretim miktarı küçük maliyet değismelerine
    duyarlı iken, denge fiyat duyarsızdır.
    E) Denge fiyat ve denge üretim miktarının duyarlılığı,
    firma sayısına göre değisir.
    12. Asağıdakilerden hangisi oligopolistik piyasa
    yapısının özelliklerinden değildir?
    A) Uzun dönemde sıfır iktisadi kâr elde edilmesi.
    B) Ölçek ekonomileri nedeniyle piyasaya girislerin
    engellenmesi.
    C) Endüstrinin az sayıda firmadan olusması.
    D) Her bir firmanın, diğer firmaların fiyat değismelerine
    tepki göstereceğinin farkında
    olması.
    E) Firmalar arasındaki karsılıklı bağımlılık
    13. Adam Smith’in Ulusların Zenginliği isimli
    eserindeki “görünmez el” kavramı asağıdakilerden
    hangisini ifade etmektedir?
    A) Piyasadaki karar alma mekanizmasında
    hükümetin yokluğunu.
    B) Üreticiler arasındaki fiyatları artırma konusundaki
    gizli anlasmayı.
    C) Gizli düzenleyici aktörlerin varlığını.
    D) Sonsuz sayıdaki üretici ve tüketicilerin merkezi
    olmayan bir biçimde karar almalarıyla
    yaratılan koordinasyonu.
    E) Devletin varlığını.
    14. Tam istihdam düzeyinde dengede bulunan
    bir ekonomide;
    A) İssizlik oranı yüzde sıfırdır.
    B) Yapısal ve friksiyonel issizlik ortadan kaldırılmıstır.
    C) İssizlik oranı doğal orana esittir.
    D) Konjonktürel issizlik yapısal ve friksiyonel
    issizlik toplamlarından daha büyüktür.
    E) İssizlik oranı mevsimsel issizlik oranına
    esittir.
    15. Uzun dönemli Phillips eğrisi,
    A) Tam istihdam gelir düzeyinde dikeydir.
    B) Doğal issizlik oranında dikeydir.
    C) Potansiyel GSYĐH oranında dikeydir.
    D) Kısa dönem Phillips eğrilerinin yatay toplamıdır.
    E) Kısa dönem Phillips eğrilerinin dikey toplamıdır.


    16. Nominal para arzı %10 oranında artırıldığında;
    A) GSYİH, yatırım ve tüketim azalır.
    B) GSYİH, yatırım ve tüketim artar.
    C) Faiz oranları azalır, yatırım ve tüketim harcamaları
    belirlenemez.
    D) GSYİH ve kamu kesimi açıkları artar.
    E) Yukarıdakilerin hiçbirisi.
    17. Kamu kesimi açıklarının bulunduğu bir
    ekonomide, C = C0 + c(Y-T) tüketim fonksiyonu
    geçerli iken, asağıdakilerden hangisi
    bütçe açığının daha da artmasına neden
    olur?
    A) Genisletici para politikası
    B) Đhracat artısı.
    C) Denge GSYİH’daki düsme.
    D) Vergilerdeki azalmalar.
    E) Kamu kesimi satın alımlarındaki azalmalar.
    18. Toplam Talep (AD) eğrisi ______ ve _____
    piyasaları dengesinden elde edilen _____ ve
    ______ bilesimlerini gösterir.
    A) Para, mal, fiyat, gelir
    B) Para, emek, faiz, gelir
    C) Para, mal, faiz, para
    D) Emek, mal, fiyat, ücret
    E) Emek, mal, fiyat, gelir
    19. Asağıdakilerden hangisinde meydana gelen
    değismeler IS eğrisinde bir kaymaya neden
    olur?
    A) Kamu harcamalarındaki değismeler.
    B) Yeni dolaysız vergiler konulması.
    C) Açık piyasa islemleri
    D) Reeskont oranlarındaki değisme.
    E) a ve b.
    20. Bir ekonomiye iliskin veriler asağıdaki gibidir:
    Tüketim Harcamaları 3000
    Kamu Harcamaları 600
    Yatırım Harcamaları 240
    Net Đhracat - 30
    Sermaye Tüketimi (Asınma) 130
    Dolaysız Vergiler 104
    Net Dıs Faktör Gelirleri 0
    Buna göre, bu ekonomide üretilen gayrisafi
    yurtiçi hasıla (GSYİH) ve Net yurtiçi hasıla
    (SMH) kaçtır?
    GSYİH SMH
    A) 3680 3784
    B) 4058 4058
    C) 3810 3680
    D) 3870 3814
    E) 3900 3860
    21. Hanehalkının harcanabilir geliri 10.000
    YTL’den 12.000 YTL’ye arttığında tüketim
    harcamaları 8.000 YTL’den 9.000 YTL’ye
    çıkmıssa;
    A) Hanehalkı hiç tasarruf yapmıyor demektir.
    B) Hane halkı gelirin tamamını tasarruf etmektedir.
    C) Tasarruf fonksiyonunun eğimi 0,5’tir
    D) Tüketim fonksiyonunun eğimi 0,5’tir.
    E) Tüketim fonksiyonunun eğimi 0,2’dir.
    22. Marjinal tüketim eğilimi (MPC);
    A) Tüketimdeki değismenin harcanabilir gelire
    bölümünü esittir.
    B) Tüketimdeki değismenin harcanabilir gelirdeki
    değismeye bölümüne esittir.
    C) Tüketim harcamalarının harcanabilir gelirdeki
    değismeye bölümüdür.
    D) Tüketimdeki değismenin tasarruflara bölümüdür.
    E) Tüketim harcamalarının harcanabilir gelire
    bölümüdür.

    23.Yukarıdaki sekle göre, ekonomi baslangıçta
    A noktasında dengede iken kamu harcamalarındaki
    beklenmedik bir artıs sonucunda
    toplam talep eğrisi AD1 konumundan AD2
    konumuna kaymıssa, bu durumda;
    A) Reel gelir hem kısa hem de uzun dönemde
    Y1 düzeyinin üstünde artacaktır.
    B) Reel gelir kısa dönemde Y1’in üstüne çıkacaktır,
    fakat uzun dönemde Y1’e dönecektir.
    C) Reel gelir uzun dönemde Y1’in üstünde artacaktır.
    D) Reel gelir kısa dönemde sabit kalacaktır.
    E) Reel gelir hem kısa hem de uzun dönemde
    sabit kalacaktı
    24. Paranın Miktar Kuramına göre paranın dolanım
    hızı;
    A) Değisim denklemiyle iliskisizdir.
    B) Durgunluk dönemlerinde düser.
    C) Durgunluk dönemlerinde artar.
    D) Sabittir.
    E) Hem durgunluk hem de genisleme dönemlerinde
    artar.
    25. A ve B gibi iki ülkeli bir modelde A ülkesindeki
    marjinal tüketim eğilimi (MPC) B ülkesindeki
    marjinal tüketim eğiliminden daha büyüktür.
    Her iki ülkede para arzı esit miktarda artırıldığında,
    A ülkesinde;
    A) Hasıla artısı daha fazla olurken, faiz oranlarındaki
    düsme daha az olacaktır.
    B) Hasıla artısı ve faiz oranlarındaki düsme
    daha küçük olacaktır.
    C) Hasıla artısı ve faiz oranlarındaki düsme
    daha büyük olacaktır.
    D) Hasıla artısı daha küçük olurken, faiz oranlarındaki
    düsme daha büyük olacaktır.
    E) Hasıla artısı daha küçük olurken, faiz oranları
    aynı kalır.
    26. Bir ekonomide tüketim harcamaları ve toplam
    harcama fonksiyonları asağıdaki gibidir:
    Tüketim Fonksiyonu : 600 + 0,8Y
    Toplam Harcama Fonksiyonu : 1000 + 0,5Y
    Buna göre bu ekonomideki otonom toplam
    harcama kaçtır?
    A) 1000 B) 600 C) 1600
    D) 10 E) 400
    27. Mal piyasasında yatırım harcamalarının (I)
    faiz oranlarına duyarsız olduğu düsünüldüğünde
    asağıdakilerden hangisi söz konusu
    olur?
    A) IS eğrisi dikeydir, para politikası hasıla artısı
    üzerinde çok etkindir.
    B) IS eğrisi yataydır, para politikası hasıla artısı
    üzerinde çok etkindir.
    C) IS eğrisi dikeydir, IS-LM modeline göre para
    politikasının hasıla üzerinde etkisi yoktur.
    D) IS eğrisi yataydır, IS-LM modeline göre para
    politikası hasıla üzerinde etkili değildir.
    E) IS eğrisi negatif eğimlidir, fakat para politikası
    etkin değildir.
    28. Asağıdaki politikalardan hangisi es anlı
    olarak faiz oranlarında bir artısa ve hasılada
    bir düsmeye neden olur?
    A) Devletin savunma harcamalarındaki artıslar.
    B) Merkez Bankasının açık piyasa islemleriyle
    piyasaya bono satısı.
    C) Merkez Bankasının para arzını genisletmesi.
    D) Hükümetin vergi oranlarını artırması.
    E) b ve d.
    29. Para arzında bir artıs ve hanehalkının güven
    duygusunda bir düsmenin etkileri asağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Faiz oranları üzerindeki belirsizdir, hasıla
    düser.
    B) Faiz oranları azalır, hasıla artar.
    C) Faiz oranları artar, hasıla düser.
    D) Faiz oranları artar, hasıla üzerindeki etki
    belirsizdir.
    E) Faiz oranları azalır, hasıla üzerindeki etki
    belirsizdir.


    30. Ricardo denklik önermesine göre vergilerde
    herhangi bir artıs söz konusu değilken kamu
    harcamaları arttığında,
    A) Nominal faiz oranları artar.
    B) Nominal faiz oranları düser.
    C) Nominal faiz oranları sıfıra düsmek zorundadır.
    D) Nominal faiz oranları değismez.
    E) Nominal faiz oranları negatif olur.
    31. Klasik iktisatçılardan Irving Fisher’e göre
    beklenen enflasyon _______ nominal faiz
    oranları _______.
    A) Arttıkça, yükselir.
    B) Düstükçe, yükselir.
    C) Arttıkça, düser.
    D) Đstikrarlı iken, yükselir.
    E) Đstikrarlı iken, düser.
    32. Para talebiyle ilgili asağıdaki ifadelerden
    hangisi yanlıstır?
    A) Para talebi faiz oranıyla negatif iliskilidir.
    B) Ulusal gelir düzeyi yükseldiğinde, bireylerin
    talep ettikleri para balans miktarı azalır.
    C) Hem ulusal gelir düzeyi hem de faiz oranları
    para talebini etkiler.
    D) Diğer seyler aynı iken, reel faiz oranındaki
    artıs, para talebini azaltır.
    E) Geleceğe iliskin bekleyislerin para talebi
    üzerinde ciddi bir etkisi vardır.
    33. Merkantalistlerin üzerinde önemle durduğu
    konu hangisidir?
    A) Đhracatı artırmak
    B) Đthalatı artırmak
    C) Değerli madenleri ülkeden çıkarmak
    D) Ülkeden değerli madenlerin çıkısını yasaklamak
    E) Đhracatı azaltmak
    34. Ricardo’nun karsılastırmalı üstünlük teorisinin
    dayandığı teori,
    A) Emek değer teorisi
    B) Azalan verimler kanunu
    C) Fırsat maliyetleri teorisi
    D) Talep teorisi
    E) Arz teorisi
    35. Asağıdakilerden hangisi 1970’li yıllarda
    ortaya çıkan stagflasyon sorununa çözüm
    üretmek için analizler üreten okullardan biridir?
    A) Klasikler
    B) Keynezyen Đktisat
    C) Monetarizm
    D) Neo-Klasikler
    E) Arz yönlü iktisat
    36. ”Ölçeğe göre sabit getiri ve tam rekabet
    sartları altında her girdiye marjinal verimine
    esit ödeme yapıldığında tüketici ve üretici
    rantı ortaya çıkmaz” seklinde ifade edilen
    teori asağıdakilerden hangisidir?
    A) King kanunu
    B) Euler teoremi
    C) Galbraith esitliği
    D) Gossen kanunu
    E) Metzler hipotezi
    37. Bir malın ihracatçı ülkenin limanında gemiye
    yüklendiği andaki fiyatına ne denir?
    A) FOR B) CIF C) FOB
    D) CF E) Liman fiyatı
    38. Asağıdakilerden hangisi bir ülkede “reexport”
    u önlemek için uygulanan bir dıs ticaret
    yöntemidir?
    A) Yurtiçi katkı zorunluluğu
    B) Devlet yardımları
    C) Kota
    D) Đthalat teminatları
    E) Damping
    39. Milli korunma kanunu hangi yıl çıkarılmıstır?
    A) 1925 B) 1933 C) 1940
    D) 1954 E) 1963
    40. Türkiye’nin ilk devalüasyonu hangi yıl yapılmıstır?
    A) 1933 B) 1994 C) 1980
    D) 1946 E) 1961






    İktisat Deneme 8 Cevap Anahtarı
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
    B C D E D A C C C C
    11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
    B A D C B C D A E C
    21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
    D B D D A A C B E D
    31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
    A B A A E B C A C D

  9. #9
    AdministratoR

    Cevap: Kpss A İktisat Deneme Soru ve Cevapları 10Adet İktisat Deneme Soru Cevap

    Kpss A İktisat Deneme 9


    1. Tam rekabetçi bir firmanın karsı karsıya
    kaldığı talep eğrisiyle ilgili olarak asağıdakilerden
    hangisi söylenebilir?
    A) Ortalama gelire esittir
    B) Ortalama maliyete esittir.
    C) Toplam gelire esittir.
    D) Toplam maliyete esittir.
    E) Değisken maliyete esittir.
    2. I. Tam rekabet piyasası
    II. Tekelci rekabet piyasası
    III. Monopson. piyasası
    IV. Tekel (Monopol) piyasası
    Yukarıdaki piyasa türlerinden hangisinde
    veya hangilerinde piyasaya giris engellerinden
    söz edilebilir?
    A) Yalnız III B) III ve IV C) II, III ve IV
    D) II ve IV E) II ve III
    3. Tekel piyasasında faaliyet gösteren bir firmanın
    marjinal geliriyle ilgili asağıdakilerden
    hangisi doğrudur?
    A) Marjinal gelir fiyattan büyüktür.
    B) Marjinal gelir fiyata esittir.
    C) Marjinal gelir fiyattan küçüktür
    D) Marjinal gelir, ortalama gelire esittir
    E) Marjinal gelir fiyattan büyük, ortalama gelirden
    küçüktür
    4. Asağıdaki oligopol modellerinin hangisinde
    tüketici refahı en yüksek değerini alır?
    A) Cournot Modeli
    B) Bertrand Modeli
    C) Sweezy Modeli
    D) Marshall Modeli
    E) Stackelberg Modeli
    5. Dirsekli talep modeli ile ilgili asağıdakilerden
    hangisi yanlıstır?
    A) Temel olarak firmaların maliyet artısları
    karsısında neden fiyatları değistiremedikleri
    sorusuyla ilgilenir.
    B) Firmaların, bir fiyat artısı ve azalısı durumunda
    birbirlerini Đzleyeceklerini varsayar.
    C) Denge durumunda marjinal gelir eğrisi belirsizdir.
    D) Duopoldaki bir firma rakibinin davranısına
    göre iki farklı talep eğrisiyle karsı karsıyadır.
    E) Denge durumunda maliyet artıslarına karsın
    uygulanabilecek en iyi politika politikasızlıktır.
    6. Üretim olanakları eğrisi hangi eğriden türetilmistir?
    A) Fiyat-Tüketim Eğrisi
    B) Gelir-Tüketin Eğrisi
    C) Tüketim Sözlesme Eğrisi
    D) Üretim Sözlesme Eğrisi
    E) Marjinal Maliyet Eğrisi
    7. Talep fonksiyonu QD = 200 - 4P biçiminde
    olan bir tüketici için malın fiyatı 40 YTL'den
    10 YTL'ye düsmüstür. Buna göre orta nokta
    yay esnekliği kaçtır?
    A) -0,25 B) -0,33 C) -0,40
    D) -0,50 E) -1
    8. Oligopol piyasasını tekelci rekabet piyasasından
    ayıran temel özellik asağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Üretilen mal heterojendir,
    B) Kısa dönemde asırı kârlar olabilir,
    C) Reklâm harcamaları mevcuttur.
    D) Firmalar stratejik olarak birbirine bağımlıdır.
    E) Fiyat marjinal gelirden büyüktür.

    9. Kısa dönemde tam rekabet piyasasında
    çalısan bir firma için fiyat, ortalama değisken
    maliyete esitse firma nasıl davranmalıdır?
    A) Üretimi kesinlikle durdurmalıdır, çünkü sabit
    maliyetleri karsılamamaktadır
    B) Üretimde bulunmalıdır. Çünkü sabit maliyetlerinin
    bir kısmını karsılamıstır.
    C) Fiyatın yükselmesini beklemezdir.
    D) Üretim yapma konusunda kararsızdır. Çünkü
    yapsa da yapmasa da sabit maliyet yükümlülüğü
    altındadır.
    E) Firma normal kâr (iktisadi kar) elde etmektedir
    10. Asağıdaki hangi durumda talebin tam
    inelastikiyetinden bahsedilebilir?
    A) Arz eğrisinde kaymaların, fiyatta bir değisikliğe
    yol açmadığı durumda
    B) Đlgili malın tam ikamesi mevcutsa
    C) Arz eğrisinde kaymaların, talep edilen miktarda
    bir değisikliğe yol açmadığı durumda
    D) Arz eğrisinde kaymaların, toplam satıs hâsılatında
    değisikliğe yol açamadığı durumda
    E) Malın tüketici bütçesi içerisindeki payının
    göreli olarak büyük olduğu durumda
    11. Asağıdaki iktisatçılardan hangisi kardinalist
    değildir?
    A) Jevons B) Gossen C) VValras
    D) Marshall E) Hicks
    12. Bir malın arz esnekliğiyle ilgili olarak asağıdakilerden
    hangisi söylenebilir?
    A) Kısa dönem ye uzun dönem ayrımı yapılamaz
    B) Piyasa döneminde bire esittir.
    C) Uzun dönemde bire esittir.
    D) Kısa dönemde birden küçüktür.
    E) Kısa dönemde uzun döneme göre daha
    yüksektir.
    13. Bir isletmenin uzun dönem marjinal maliyet
    eğrisiyle ilgili olarak asağıdakilerden hangisi
    doğrudur?
    A) Azalan bölgede pozitif ölçek ekonomileri
    geçerlidir.
    B) Artan bölgede firma optimumdan büyük düzeyde
    üretim yapmaktadır.
    C) Eğrinin minimum noktasında optimum üretim
    düzeyi vardır.
    D) Artan bölgede asırı kapasite kullanımı söz
    konusudur.
    E) Yapılan Đste bilgi birikiminin artması eğrinin
    asağı kaymasına neden olur.
    14. Bütçe açığı hangi yöntemle finanse edilirse
    rezerv para miktarı artmaz?
    A) Merkez Bankasından kısa vadeli avansla
    B) Uzun vadeli dıs borçla
    C) Kısa vadeli dıs borçla
    D) İç borçla
    E) Vergi gelirindeki artısla
    15. Durgun dönem dengesinde para arzındaki
    artıs, hangi durumda enflasyonun artmasına
    neden olmaz?
    A) Para arzının artıs hızı ekonominin büyüme
    hızına esit veya altında olduğu zaman
    B) Para arzının artıs hızı döviz kurundaki artıs
    hızına esit olduğu zaman
    C) Ekonominin büyüme hızı para arzı artıs hızından
    daha düsük olduğu zaman
    D) Ekonominin büyüme hızı faiz oranına esit
    olduğu zaman
    E) Ekonominin büyüme hızı döviz kuru artıs
    hızına esit olduğu zaman
    16. Bir ekonomide ancak, “öngörülemeyen para
    politikaları reel etkiler yaratır.” Önermesi asağıdakilerden
    hangisine aittir?
    A) Keynes iktisat 'teorisi
    B) Keynesyen ve Klasik iktisat teorisi
    C) Post-keynesyen iktisat teorisi
    D) Yeni Klasik iktisat teorisi
    E) Monetarist iktisat teorisi
    17. Klasik ve Neo-klasik iktisat teorilerinin para
    kavramına iliskin görüsleri asağıdakilerden
    hangisiyle geçersiz kılınmıstır?
    A) Keynesyen Đktisadın doğusuyla
    B) Birinci Dünya Savası'nın yarattığı iktisadi
    sorunlarla
    C) 1929 Büyük Đktisadi bunalımıyla
    D) Maliye Politikasının öneminin artmasıyla
    E) Phillips eğrisi analiziyle

    18. Asağıdaki ifadelerden hangisi yanlıstır?
    A) LM eğrisi değisik gelir düzeyindeki para talep
    eğrisi ile, para arzını gösteren bir eğri
    tarafından belirlenir.
    B) LM eğrisi üzerindeki her noktada para talebi
    para arzına esit olmayabilir.
    C) Keynesyen teori ile neo-klasik teori ancak,
    birlikte ele alınırsa faiz oranı belirlenir.
    D) IS-LM analizinin diğer adı Neo-klasik sentezdir.
    E) IS-LM modeli, mal, para, tahvil piyasalarının
    karsılıklı etkilerini gösterir.
    19. En düsük faiz oranında para talebinin sonsuz
    olduğu duruma ne denir?
    A) Para krizi
    B) Para tuzağı
    C) Likidite tuzağı
    D) Ekonomik kriz
    E) Deflasyon
    20. Asağıdakilerden hangisi "Tinbergen Kuralı"
    olarak bilinir?
    A) Para politikasının araçları ile politika amaçları
    arasındaki iliski
    B) Parasal hedefleme stratejileri ile enflasyon
    hedeflemesi arasındaki iliski
    C) Nominal gelir hedeflemesi ile parasal hedefleme
    arasındaki iliski
    D) Parasal hedefleme Đle faiz hedeflemesi arasındaki
    iliski
    E) Döviz kuru hedeflemesinde politika araçlarının
    seçimi
    21. Asağıdakilerden hangisi modern miktar
    teorisinin temel önerilerinden değildir?
    A) Para talebi üzerinde faiz oranlarının önemli
    bir etkisi vardır bu nedenle istikrarlı bir para
    talebi fonksiyonuna ulasılamaz.
    B) Para arzını etkileyen faktörler para talebini
    etkilememektedir.
    C) Paranın dolasım hızı tahmin edilebilir ancak
    kontrol edilemez
    D) Para talebi ile para arzı arasında iliski yoktur.
    E) Para talebi sadece günlük islemler nedeniyle
    değildir. Para talebi birçok değiskene
    bağlıdır.
    22. Asağıdakilerden hangi(leri)si Klasik Teori ile
    ilgilidir?
    I. Kamu harcamalarında meydana gelen artıs
    fiyatları arttırır.
    II. Kamu harcamalarında meydana gelen artıs
    toplam talebi arttırır.
    III. Kamu harcamalarında meydana gelen artıs
    özel kesimin ekonomik faaliyetlerini dıslar.
    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve II E) l ve III
    23. Friedman, para arzı artıs oranının sabit tutulması
    halinde ekonomide belli varsayımlar altında
    fiyat istikrarının sağlanacağına inanmaktadır.
    Bu varsayımlarla ilgili olarak asağıdakilerden
    hangisi yanlıstır?
    A) Nominal para arzı endojen bir değiskendir.
    B) Paranın dolasım hızı istikrarlıdır.
    C) Etkilesimin yönü paradan gelire doğrudur.
    D) Toplam çıktı doğal istihdam düzeyinde
    dengededir.
    E) Yasal destek zorunludur.
    24. Asağıdakilerden hangileri Mundell-Fleming
    Modelinin temel varsayımlarıdır?
    I. Sermaye hareketliliği tamdır.
    II. Yurtiçi ve yurtdısı fiyat düzeyleri veri iken
    BP pozitif eğimlidir.
    III. Yurtiçi faiz haddi yurtdısı faiz haddine esittir.
    A) l B) II C) III
    D) I, II ve III E) l ve III
    25. Parasal modelde genisletici politikanın gelir
    ve istihdam üzerindeki etkilerine iliskin olarak
    asağıdakilerden hangisi söylenebilir?
    A) Etkisi yoktur
    B) Etkisi süreklidir
    C) Etkisi sınırlıdır
    D) Kısa dönemde etkilidir.
    E) Uzun dönemde etkilidir.
    26. Asağıdakilerden hangisi para ikamesinin
    (dolarizasyonun) sonuçlarından biri değildir?
    A) Veri bir yerli para arzı artısının daha yüksek
    enflasyona yol açması
    B) Para politikasının etkinliğinin azalması
    C) Merkez bankasının “son borç verme mercii
    olma” konumunun zayıflaması
    D) Veri bir ulusal gelire karsılık gelen reel
    senyoraj gelirinin azaltması
    E) Zaman Đçinde yabancı para talebinin azalması

    27. “Uzun dönemde enflasyon oranındaki bir artıs,
    nominal faiz oranının da aynı oranda artmasına
    yol açacaktır." Önermesi asağıdakilerden
    hangisinin sonucudur?
    A) Likidite tercih teorisi
    B) Paranın mübadele denklemi
    C) Uluslararası faiz paritesi
    D) Friedman-Schwartz etkisi
    E) Fisher denklemi
    28. Türkiye'de enflasyon hedeflemesi rejimi
    çerçevesinde MB'nın temel politika enstrümanı
    hangisidir?
    A) Döviz kuru
    B) Para büyüklüğü M2
    C) Kredi miktarı
    D) Kısa vadeli faiz oranı
    E) Uzun vadeli faiz oranı
    29. Asağıdakilerden hangisi Türkiye'de para
    arzının M2Y tanımı içinde yer atmaz?
    A) Mevduat bankalarındaki vadesiz mevduat
    B) Ufaklık paralar
    C) Resmi mevduat hesabı
    D) Döviz tevdiat hesabı
    E) Dolasımdaki para
    30. 22 Kasım 2000 tarihinden itibaren Türkiye
    ekonomisinde yasanan krizin baslama nedeni
    asağıdakilerden hangisidir?
    A) Arjantin ekonomisindeki sorunlar
    B) Bankalar arası rekabet
    C) Üretim yetersizliği
    D) Likidite (döviz ve TL) sıkıntıs
    E) Talep yetersizliği
    31. Merkez Bankasının piyasada devlet tahvili
    alıp satmasına ne ad verilir?
    A) Piyasa müdahalesi
    B) Açık piyasa islemleri
    C) Kaydi para yaratma
    D) Spekülasyon
    E) Reeskont islemi
    32. “Kötü para iyi parayı kovar” kime aittir?
    A) Friedman
    B) Duesenberry
    C) Gresham
    D) Keynes
    E) Klasikler
    33. Asağıdakilerden hangisi para çarpanını
    arttırır?
    A) Ekonomideki belirsizlikler
    B) Inter-bank faiz oranında artıs
    C) Reeskont faiz oranındaki artıs
    D) Piyasa faiz oranındaki artıs
    E) Döviz kurundaki artıs
    34. TCMB'nin Yeni Sunum Para Arzı tanımlarına
    göre asağıdakilerden hangisi M3 içerisinde
    yer almaz?
    A) Döviz tevdiat hesapları
    B) Repo
    C) TCMB 'de ki vadeli mevduat
    D) B tipi likit fonlar
    E) Emisyon
    35. Đkinci en iyi teorem asağıdaki iktisatçılardan
    hangilerine aittir?
    A) Scitovsky-Kaldo
    B) Kaldor-Hicks
    C) Hicks-Hansen
    D) Pareto-Pigou
    E) Lipsey-Lancester
    36. Monetarist yaklasıma göre 1929 krizinin en
    temel nedeni asağıdakilerden hangisidir?
    A) Para arzının para talebine göre yetersiz olması
    B) Toplam talep yetersizliği
    C) Kamunun talep politikalarını yanlıs yönetmesi
    D) Kurala göre politikaların uygulanmamamsı
    E) Enflasyonist baskılar

    37. Dıs ticaret engellerinin kaldırıldığı, dısarıya
    ortak gümrük tarifesinin uygulandığı fakat
    faktörlerin serbest dolasamadığı ekonomik
    birlesme türü hangisidir?
    A) Ortak Pazar
    B) Serbest Ticaret Bölgesi
    C) Tercihli Ticaret Anlasması
    D) Ekonomik Birlik
    E) Gümrük Birliği
    38. Yurtdısı yatırım fonlarının Türkiye’ye kayması
    sonucunda hangisi görülür?
    A) Fon sağlayan ülkelerin dıs ticaret hacmi artar.
    B) Türk lirası hızla değer kaybeder.
    C) Türkiye’nin dıs ticareti fazla verir.
    D) Fonu gönderen ülkenin cari islemler açığı
    küçülür.
    E) Türk lirası değer kazanmaya baslar.
    39. Türkiye’de 2000 yılında uygulanan döviz
    kuru sistemi asağıdakilerden hangisidir?
    A) Yönetimli dalgalanma
    B) Bant sistemi
    C) Esnek kur sistemi
    D) Sürünen parite
    E) Çapa
    40. Sümerbank hangi yılda kurulmustur?
    A) 1937 B) 1933 C) 1927
    D) 1956 E) 1917



    İktisat Deneme 9 Cevap Anahtarı
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
    A B C B B D E D D C
    11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
    E D A E A D C B C A
    21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
    A E A A D E E D C D
    31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
    B C D D E A E E D B

  10. #10
    AdministratoR

    Cevap: Kpss A İktisat Deneme Soru ve Cevapları 10Adet İktisat Deneme Soru Cevap

    Kpss A İktisat Deneme 10


    1. Üretim olanakları eğrisinin altında kalan bir
    nokta ile ilgili olarak asağıdaki ifadelerden
    hangisi doğrudur?
    A) Asırı kapasiteyi gösterir.
    B) Fırsat maliyetinin yüksek olduğunu gösterir.
    C) Ulasılamayan bir noktadır.
    D) Etkin olmayan bir noktadır.
    E) Fırsat maliyetinin düsük olduğu bir noktadır.
    2. Asağıdakilerden hangisi talep eğrisi üzerinde
    bir harekete neden olur?
    A) Rakip mal fiyatının artması.
    B) Tamamlayıcı malın fiyatına düsmesi.
    C) Gelirin artması.
    D) Nüfusun artması.
    E) Malın fiyatının değismesi.
    3. Asağıdakilerden hangisi arzı arttırır?
    A) Vergilerin artması
    B) Sübvansiyonların azalması
    C) Firma sayısının azalması
    D) Malın fiyatının düseceği yönünde beklentinin
    olusması
    E) Diğer malın fiyatının artması
    4. Piyasa döneminde arz eğrisi nasıldır?
    A) Yataydır.
    B) Dikeydir.
    C) Pozitif eğimlidir.
    D) Negatif eğimlidir.
    E) Dirseklidir.
    5. Bir malın fiyatı % 1 arttığında o mala olan
    talep % 1,5 azalıyorsa talebin fiyat esnekliği
    nasıldır?
    A) Sıfırdır.
    B) Bire esittir.
    C) Birden küçüktür.
    D) Birden büyüktür.
    E) Sonsuza esittir.
    6. Dikey talep eğrisinin esnekliği nasıldır?
    A) Sıfırdır.
    B) Bire esittir.
    C) Birden büyüktür.
    D) Birden küçüktür.
    E) Sonsuza esittir.
    7. Bir mala ait talep fonksiyonu QD = 50 - 2P
    'dir. Fiyatın 20 YTL olduğu noktada talebin
    fiyat esnekliği kaçtır?
    A) 5 B) 4 C) 3 D) 2 E) 1
    8. Doğrusal bir talep eğrisi üzerindeki herhangi
    bir noktadaki esneklik değeri ile ilgili olarak
    asağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
    A) Doğrusal bir talep eğrisi üzerindeki her noktada
    esneklik aynıdır.
    B) Fiyat yükseldikçe esneklik düsmektedir.
    C) Fiyat düstükçe esneklik artmaktadır.
    D) Talep eğrisinin miktar eksenini kestiği noktadaki
    esneklik değeri sonsuzdur.
    E) Talep eğrisinin orta noktasında esneklik
    değeri birdir.
    9. Asağıdakilerden hangisi tüketici tercihlerinin
    özelliklerinden değildir?
    A) Tercihlerin dısbükeyliği
    B) Tercihlerin doymazlığı.
    C) Tercihlerin giderilmesi.
    D) Tercihlerin tutarlılığı.
    E) Tercihlerin geçiskenliği
    10. Asağıdakilerden hangisi oligopol modeli
    değildir?
    A) Cournot Modeli
    B) Bertrand Modeli
    C) Tam Rekabet
    D) Sweezy Modeli
    E) Stackelberg Modeli
    11. Hangi piyasada fiyat farklılastırması yapılır?
    A) Tam rekabet B) Tekelci rekabet
    C) Tekel D) Oligopol
    E) Duopol


    12. En büyük 4 firma fotokopi kâğıt sektörünün
    % 70 'ini karsılıyorsa bu piyasa türü hangisidir?
    A) Tam rekabet B) Tekel
    C) Tekelci rekabet D) Oligopol
    E) Düopol
    13. Bir ülkenin ekonomik performansı değerlendirilirken
    asağıdakilerden hangisine bakılmalıdır?
    A) Büyüme - faiz - döviz kuru.
    B) Büyüme - enflasyon – issizlik.
    C) Faiz - döviz kuru – enflasyon.
    D) Döviz kuru - büyüme.- enflasyon
    E) İssizlik - döviz kuru –enflasyon
    14. Fiyat istikrarını sağlama görevi hangisi
    kuruma aittir?
    A) Hazine B) DPT
    C) BDDK D) Merkez Bankası
    E) TUIK
    15. Enflasyonu kontrol altına almak için izlenecek
    para politikası asağıdakilerden hangisidir?
    A) Zorunlu karsılık oranlarının azaltılması
    B) Vergi oranlarının yükseltilmesi
    C) Kamu harcamalarının yükseltilmesi
    D) Açık piyasa islemleri yoluyla piyasaya tahvil
    satılması
    E) Disponibilite oranlarının düsürülmesi
    16. Asağıdakilerden hangisi GSYlH'yi ölçerken
    karsılasılan güçlüklerden değildir?
    A) Öz tüketimin varlığı
    B) Dıssallıkları varlığı
    C) Fiyatların yükselmesi
    D) Kayıt dısı ekonomi
    E) Yasal olmayan ekonomik faaliyetler
    17. Bir ekonomide Tüketim = 500, Yatırım = 300,
    Kamu harcamaları = 400, Đhracat = 150 ve Đthalat
    = 300 ise, GSYĐH kaçtır?
    A) 1200 B) 1500 C) 1050
    D) 1000 E) 900
    18. Kullanılabilir gelirden tüketim harcamalarını
    çıkarttığımızda hangisine ulasırız?
    A) Yatırım
    B) Đhracat
    C) Đthalat
    D) Tasarruf
    E) Kamu harcamaları
    19. Artan gelirden ne kadarının tüketime gittiğini
    gösteren katsayıya ne ad verilir?
    A) Ortalama tüketim eğilimi
    B) Çarpan katsayısı
    C) Hızlandıran katsayısı
    D) Marjinal tasarruf eğilimi
    E) Marjinal tüketim eğilimi
    20. Otonom harcamalardaki bir artısın kendisinin
    kaç katı kadar gelir artısına yol açacağını
    gösteren katsayıya ne ad verilir?
    A) Çarpan katsayısı
    B) Tüketim eğilimi
    C) Yatırım eğilimi
    D) Đthalat eğilimi
    E) İhracat eğilimi
    21. 1930'larda gelisen makroekonomik yaklasım
    hangisidir?
    A) Klasik yaklasım
    B) Keynesyen yaklasım
    C) Monetaristler
    D) Yeni Klasik Yaklasımı
    E) Rasyonel Beklentiler Yaklasımı
    22. Merkez bankasının parasal taban hedeflemesi
    yapması durumunda LM eğrisinin sekli
    nasıl olur?
    A) Negatif eğimli
    B) Dikey
    C) Yatay
    D) Yatay, pozitif eğimli ve dikey üç bölgeli
    E) Pozitif eğimli

    23. Klasik modele göre ifade edilecek bir LM
    denklemi asağıdakilerden hangisidir?
    (Y:hasıla; M para arzı; k;para talebinin gelire
    duyarlılığı; i:faiz oranı; h para talebinin faize
    duyarlılığı; P:fiyat düzeyi)
    A) i=1/h(kY-M/P)
    B) P=MV/Y
    C) Y=M/kP
    D) Y=1/k(hĐ+M/P)
    E) i=1/h(ki+M/P)
    24. Asağıdaki varsayımlardan hangisi parasal
    (monetarist) modeli tanımlamaz?
    A) Emek talebi reel ücretin, emek arzı ise beklenen
    reel ücretin fonksiyonudur.
    B) İsçi yanılma modeli, pozitif eğimli uzun dönem
    arz eğrisi tanımlar.
    C) Tüm piyasalarda fiyatlar esnektir.
    D) Adaptif bekleyisler hipotezi geçerlidir.
    E) Firmalar fiyat düzeyi konusunda tam bilgiye
    sahiptir.
    25. Parasal modelde genisletici politikanın gelir
    ve istihdam üzerindeki etkilerine iliskin olarak
    asağıdakilerden hangisi söylenebilir?
    A) Etkisi yoktur.
    B) Etkisi süreklidir.
    C) Etkisi sınırlıdır.
    D) Kısa dönemde etkilidir.
    E) Uzun dönemde etkilidir.
    26. Kısa dönem Phillips eğrisi üzerinde, beklenen
    enflasyon ile ilgili olarak asağıdakilerden
    hangisi doğrudur?
    A) İssizlik oranından bağımsız olarak sabit kalır.
    B) İssizlik azaldıkça artmaktadır.
    C) İssizlik azaldıkça azalmaktadır.
    D) Ekonominin performansına göre artmakta
    veya azalmaktadır.
    E) İssizlik oranından bağımsız olarak azalmakta,
    veya artmaktadır.
    27. Asağıdakilerden hangisi TCMB 'nin Analitik
    Bilançosu'nda ki kalemlerden biri değildir?
    A) Hazine Borçları
    B) Dolasımdaki Para
    C) Fon Hesapları
    D) Kamu Mevduat
    E) TMSF 'na Kullandırılan Krediler
    28. Merkez Bankası 'nın bağımsızlığı ile ilgili
    olarak asağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
    A) MB'nin bağımsızlığının ölçüsü araç bağımsızlığına
    sahip olmasıdır.
    B) MB amaç bağımsızlığına sahip olduğunda
    politikanın sorumluluğunu otorite ile paylasmıs
    olur.
    C) Para politikası belirleyicisi MB ise kisisel
    bağımsızlık sağlanmıstır.
    D) MB baskanı en az 5 yıl görevde kalırsa kisisel
    bağımsızlık sağlanmıstır.
    E) MB bağımsız olamaz. Hükümetin kontrolü
    altında olmalıdır.
    29. Bir ekonomide rezerv para 500 YTL, emisyon
    100 YTL, zorunlu karsılıklar 145 YTL,
    bankaların serbest imkanı 55 YTL, fon hesapları
    150 YTL Banka dısı kesim mevduatı
    50 YTL ve açık piyasa islemleri de 85 YTL
    olduğuna göre, bu ekonomideki Merkez
    Bankası parası ne kadardır?
    A) 600 B) 745 C) 800
    D) 950 E) 585
    30. I. Faiz oranı
    II, Beklenen enflasyon oranı
    III. Toplam servet
    Yukarıdaki faktörlerden hangisi(leri) nakit
    tutma katsayısı ©'nı etkiler?
    A) Yalnız I B) I ve III C) I ve II
    D) II ve III E) I, II ve III
    31. Asağıdakilerden hangisi portföy dengesi
    yaklasımının sonuçlarından değildir?
    A) Faiz oranları, varlıkların nispi arzlarına bağlıdır.
    B) Faiz oranlarındaki değisme, talebin de değismesine
    neden olur.
    C) Bir kıymetin getirisi değisirse, diğer kıymetlerin
    talebi de değisir.
    D) Bütün mali kıymetler birbiriyle tam olarak
    ikame edilebilir.
    E) Herhangi bir varlığa olan talep, o varlığın
    toplam varlıklar içindeki oranı ile ölçülür.

    32. Portföy dengesi yaklasımı ile servet uyumu
    yaklasımının ortak özelliği asağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Para arzındaki değismenin ekonomiye çok
    güçlü bir sekilde etkilemesi
    B) Para talebinin servet stokuna bağlı olması
    C) Para talebinin açıklanmasında: servet, gelir
    ve faizin birlikte ele alınması
    D) Ekonomide para talebinin nispi getiri oranına
    bağlı olması
    E) Para talebi analizinde tek bir faiz oranının
    kullanılması
    33. Asağıdakilerden hangisi para politikası
    uygulanırken seçilecek ara hedeflerin belirlenmesiyle
    ilgili bir kriter değildir?
    A) Sabit olması
    B) Ölçülebilir olması
    C) Kontrol edilebilir olması
    D) Nihai hedef ile istikrarlı bir iliskisinin olması
    E) Amaç üzerinde ki etkisinin belirlenebilir olması
    34. Türkiye'de enflasyon hedeflemesi rejimi
    çerçeve sinde MB'nin temel politika enstrümanı
    hangisidir?
    A) Döviz kuru
    B) Para büyüklüğü M2
    C) Kredi miktarı
    D) Kısa vadeli faiz oranı
    E) Uzun vadeli faiz oranı
    35. Asağıdakilerden hangisi merkantilist görüsü
    savunan iktisatçılardan biri değildir?
    a) Colbert B) Malynes C) Bastiat
    D) Munn E) Miselden
    36. Rantın toprakların verim farkının yanında
    kente yakınlıktan dolayı artabileceğini söyleyen
    iktisatçı asağıdakilerden hangisidir?
    A) Von Thünen B) D. Ricardo C) Galbraith
    D) Gossen E) Metzler
    37. Heckscher-Ohlin’nin Faktör Donatımı teorisine
    göre asağıdakilerden hangisi sermaye/
    emek (C/L) oranının Türkiye’de ABD’den
    daha düsük olmasının ekonomik sonuçlarından
    biri değildir?
    A) Türkiye’nin emek-yoğun mallarda uzmanlasması
    B) ABD’nin sermaye-yoğun mallarda uzmanlasması
    C) ABD’de faiz/ücret oranının yükselmeye
    baslaması
    D) Türkiye’de faiz/ücret oranının düsmeye
    baslaması
    E) ABD’de faiz/ücret oranının değismemesi
    38. Almanya’da yerlesik olan bir Türk isçinin
    Türkiye’ye göndermis olduğu dövizler ödemeler
    bilançosunun hangi hesabına kaydedilir?
    A) Tek yanlı Transferler
    B) Kısa vadeli sermaye
    C) Portföy yatırımları
    D) Bedelsiz ithalat
    E) Sermaye hesabı
    39. Asağıdakilerden hangisi 24 Ocak 1980 kararlarının
    alınmasında etken olmamıstır?
    A) Yüksek oranlı enflasyon
    B) İssizlik
    C) Döviz darboğazı
    D) Petrol sıkıntısı
    E) İç borç stoku
    40. İMKB hangi tarihte faaliyete geçmistir?
    A) 1990 B) 1972 C) 1981
    D) 1974 E) 1986


    İktisat Deneme 10 Cevap Anahtarı
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
    D E D B D A B E C C
    11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
    C D B D D B C D E A
    21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
    B E C B D A B A E C
    31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
    D D A D C A E A E E


    Yukarıda verilen denemelerin hepsi alıntıdır.
    İyi çalışmalar.

  • Bu konuyu beğendiniz mi?

    Kpss A İktisat Deneme Soru ve Cevapları 10Adet İktisat Deneme Soru Cevap

    Güncel Beğeni


    Değerlendirme: Toplam 1 oy almıştır, ortalama Değerlendirmesi 4,00 puandır.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 5
    Son Mesaj: 13.03.11, 21:01
  2. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 13.03.11, 13:54
  3. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 15.11.09, 19:15
  4. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 04.05.09, 13:59
  5. İktisat Nedir? İktisat Hakkında Bilgi İktisat Neye Denir?
    By MaqiwoL in forum Ekonomi & İktisat & Finans
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 21.12.08, 23:14

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Var
  • Mesaj Yazma Yetkiniz Var
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2 ©2011, Crawlability, Inc.