Sponsorlu Bağlantı

Sayfa 1/2 12 SonSon
13 sonuçtan 1 ile 10 arası

Konu: KPDS Test Grammar Soruları KPDS İngilizce Soru Cevap

  1. #1
    Mavi Admin
    Sponsorlu Bağlantı

    Standart KPDS Test Grammar Soruları KPDS İngilizce Soru Cevap

    Sponsorlu Bağlantı

    KPDS Test Grammar Soruları İngilizce

    1-22. sorularda, cümlede boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.

    1) The ________ between Susan and her younger sister is so great that they are often mistaken for twins.
    A) description B) hindsight C) likeness
    D) fluctuation E) relationship

    2) The _______ of Britain in 1066 by the Roman invaders from France marked a major turning point in the country’s history.
    A) discovery B) adventure C) voyage
    D) exploration E) conquest

    3) Although Jennifer has now recovered from her illness, it has really _______ her, and she will have to take things easy for a while.
    A) softened B) reduced C) committed
    D) indicated E) weakened

    4) When it came to light that several of the voters had accepted bribes, the election was ______ invalid.
    A) delivered B) released C) declared
    D) promised E) introduced
    5) The weather is so ______ that I never know whether to take my sunglasses, my umbrella, my thick jumper, or all three!
    A) humid B) variable C) frosty
    D) mild E) bitter

    6) We are lucky that a _______ library comes to our village once a week, so we don’t have to travel far to get something to read.
    A) changeable B) portable C) shifting
    D) mobile E) loose

    7) He _______ told them the wrong bus time because he didn’t want them to go with him.
    A) deliberately B) considerately
    C) thoughtfully D) unconsciously
    E) unintentionally

    8) Because we had spent far too much during our holiday, we had ______ enough to pay our hotel bill.
    A) vitally B) vaguely C) gradually
    D) smoothly E) barely


    9) The policy commentators have recently _______ many suggestions, but a decision is unlikely until after next year's general election. We wait and see.
    A) given out B) fallen through
    C) put forward D) told off
    E) taken up

    10) Mark Thompson was ______ as one of the most outstanding male dancers of the decade in the 19th century.
    A) made up B) laid down
    C) told off D) showed up
    E) picked out

    11) If we keep to our plans for future and don’t go out of business, our company _________ in this field for three decades by 2015.
    A) will have been operating
    B) has been operating
    C) will be operating
    D) will have operated
    E) is going to operate


    12) When he learnt that the plane ______ off for another two hours, he felt frustrated because he ____ late for the opening ceremony of the department store.
    A) hadn’t taken / was going to be
    B) didn’t take / should be
    C) wouldn’t take / might be
    D) hadn’t been taking / will be
    E) hasn’t taken / may be

    13) Sociologists _____ that children _______ with enough education although they cannot agree on what is enough.
    A) have emphasized / could be providing
    B) emphasize / should be provided
    C) are emphasizing / must provide
    D) emphasized / will have provided
    E) will emphasize / have to be provided

    14) There ____ so much debate over the project if only you ____ their demand for a minor modification.
    A) won’t be / would have accepted
    B) isn’t / have accepted
    C) wouldn’t be / could have accepted
    D) might not have been / had accepted
    E) shouldn’t be / accept


    15) I really wish you ____ on my being your partner in this venture. Look how much debt we are both in now.
    A) hadn’t insisted
    B) didn’t insist
    C) shouldn’t have insisted
    D) haven’t insisted
    E) won’t be insisting

    16) We cannot leave home and go shopping _____ the rain keeps falling heavily. Then what will we cook for the guests this evening?
    A) unless B) providing C) after
    D) until E) if so


    17) ____ we or the other team will win the victory in this match is not so important, but I still want you to do your best to win it.
    A) That B) What C) Whether
    D) Why E) How much



    18) _____irrelevant my question may seem to the issue under discussion, you’ll notice its significance if you look from another point of view.
    A) How B) Although C) Because
    D) However E) Provided


    19) The kidnapped person who is back home has announced to the reporters that he ___ not like a captive but like a guest.
    A) is treated B) had treated
    C) treated D) was treated
    E) has been treated


    20) _________ she was held up in heavy traffic unfortunately caused her to miss the job interview.
    A) When B) How C) Whether
    D) Because E) The fact that



    21) Not even once in the last month _____ possible for him to hear from his dearest friend, who happens to be in the conflict area.
    A) has it been B) is it C) it has been
    D) was it E) it could be


    22) I don’t think you have tasted a more delicious cake than the one my mother made, _____?
    A) do you B) have you C) do I
    D) didn’t she E) haven’t you


    23-27. sorularda, aşağıdaki parçada numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.

    The gladiators __(23)___ performed at Etruscan funerals, no doubt with intent to give the dead man armed attendants in the next world; hence the fights were usually to the death. At shows in Rome these __(24)___ became wildly popular and increased in size from three pairs at the first known exhibition in 264 BC to 300 pairs in the time of Julius Caesar. ___(25)___, the shows extended from one day to as ___(26)__ as a hundred, under the emperor Titus; while the emperor Trajan in his triumph had 5,000 pairs of gladiators. Shows were also given in other towns of the Roman Empire, __(27)___ can be seen from the traces of amphitheatres.


    23) A) originally
    B) simultaneously
    C) synthetically
    D) smoothly
    E) rationally


    24) A) rituals
    B) activations
    C) demonstrations
    D) exhibitions
    E) functions


    25) A) Nevertheless
    B) Hence
    C) However
    D) Contrary to
    E) Despite

    26) A) much B) few C) many
    D) more E) little

    27) A) like B) such as C) as
    D) unlike E) much as

    28-32. sorularda, aşağıdaki parçada numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.

    The Las Vegas Police Department __(28)___ a manhunt on Wednesday for singer Alfonso Blake. The 33-year-old artist calls himself "Slinkey" on stage. He is being sought __(29)___ what police tell local media __(30)___ the "execution-style" slaying of two women and the wounding of a third. The incident apparently happened in the desert, just outside the gaming capital. Police went to the scene __(31)___ response to a 911 emergency call. Although Slinkey __(32)___ much national fame, several of his songs have been regional hits. It is thought that the singer was last seen driving a large black sport-utility vehicle.


    28) A) dedicated
    B) chartered
    C) restricted
    D) absorbed
    E) launched


    29) A) in terms of
    B) with regard to
    C) in connection with
    D) in case of
    E) regardless of


    30) A) are B) is C) have
    D) has E) were



    31) A) on B) at C) for
    D) in E) under


    32) A) has not reached
    B) was not reached
    C) had not reached
    D) is not being reached
    E) was not being reached


    33.-42. sorularda, verilen cümleyi uygun şekilde tamamlayan ifadeyi bulunuz.

    33) She couldn’t help asking ___________ .
    A) why was a letter of recommendation required for the job
    B) what would the winner of the race get
    C) why she had to pay so much for a simple repair
    D) that there was going to be another rehearsal
    E) as if she couldn’t hear what was said


    34) _____________, a dry-cleaner’s is the most reasonable choice to get rid of it.
    A) When you spilt some wine on your table-cloth
    B) Unless you think you can remove a stain with ordinary detergents
    C) What you must do in case of a difficult stain
    D) Although some other jobs provide more financial satisfaction
    E) Even if there were various ways to clean a dirty dress



    35) As soon as the archeologist brought the glass bottle from the dark tomb into daylight, _____.
    A) he couldn’t believe how beautifully patterned it was
    B) his colleagues have congratulated him on such a find
    C) he must pour the liquid in it into another container
    D) it will attract many curious visitors
    E) it started to crumble into dust with no apparent reason


    36) A fierce debate over nuclear power has been going on for a very long time ____________.
    A) but the issue has come to the fore especially since the Chernobyl disaster
    B) if only more secure energy resources such as solar energy could be used instead
    C) when a new nuclear plant is put into operation
    D) because it will provide enough to meet most of a country’s need
    E) even if nuclear power were to bring a lot of risks with it



    37) _____________ wasn’t appropriate for a child of his age.
    A) Whatever you will purchase for him as a present
    B) The fact that there was a wide range of toys on display in the shop window
    C) Whether the film had anything to watch
    D) Since the language used in the book was mostly slang
    E) What the shop assistant recommended to us




    38) However damaging cigarette may be for them, _____________.
    A) cigarette addicts cannot give up smoking easily
    B) governments require the manufacturers to put a warning on the packets
    C) various ways of therapy including acupuncture are used to make people quit it
    D) manufacturers try to expand their market through promotions
    E) some people suffer from its smoke as passive smokers


    39) ______________, nor does it seem possible to eliminate them as long as humans survive.
    A) Traditional ways of life have almost no influence in modern societies
    B) Human survival requires a strong defense mechanism
    C) Wars have hardly been prevented ever since the first days of human existence
    D) Mass media have helped people gain consciousness of environmental destruction
    E) It is very easy to destroy what has been established



    40) __________ how much time the expedition will take unless anything unexpected causes a delay.
    A) The travel agent may give us a small brochure
    B) Nobody will change their decision to participate in it
    C) The guide avoided telling us the exact duration
    D) We would like you to give us an estimate about
    E) Weather conditions affect explorers


    41) The others in the committee were already discussing the agenda ____________.
    A) as he arrived there ten minutes late
    B) since they may not reach an agreement
    C) that the chairman had a lot of confidence in them
    D) if they should increase the number of their branches
    E) although all the working conditions were nearly perfect


    42) A complete understanding of a poem is only possible _____________.
    A) if you cannot make sense at first reading
    B) how the endings of its lines match each other
    C) after every line is read and evaluated in connection to the former lines
    D) whether its writer used figures of speech
    E) until more is learned about its style


    43.-46. sorularda, verilen cümlenin hangi sorunun cevabı olduğunu bulunuz.

    43) “I’m not sure, but it may have to do with women.”
    A) Do you know what gynophobia means?
    B) Why do women spend time doing make-up?
    C) Do you happen to know which is cleverer, a man or women?
    D) Why are there so many perfumes with different scents?
    E) Why do children take after their parents?


    44) “Yes you should, if you don’t want to have decayed teeth.”
    A) Which brand of toothpaste works better to clean teeth?
    B) Is it really necessary for me to brush my teeth every time I eat something?
    C) Do you really think that I should clean my teeth at least three times a day?
    D) Why am I not allowed to eat chocolate?
    E) How often should I brush my teeth?




    45) “Maybe for me, but we had better ask mum about it first.”
    A) Do you happen to be waiting for a call?
    B) What are you waiting for here?
    C) Who will you choose for the party as your companion?
    D) Why is she writing that letter?
    E) I don’t know who this sweater is for, do you?


    46) “Yes, just opposite the public park over there.”
    A) How can I get to the nearest subway station?
    B) Can you tell me who governs this town?
    C) Are you really against the construction of that skyscraper?
    D) Are there any post offices hereabouts?
    E) Where can I post this letter?


    47.-50. sorularda, verilen İngilizce cümleye anlamca en yakın Türkçe cümleyi bulunuz.


    47) Economic growth, which is a necessary condition for economic development, is not a sufficient condition on its own to ensure an increase in economic welfare.
    A) Ekonomik gelişme için gerekli olan büyüme, ekonomik refahın artışını kendi başına yeterli koşul değildir.
    B) Ekonomik büyüme ekonomik gelişme için gerekli bir koşuldur ama ekonomik refahın artışını sağlamada tek başına yeterli bir koşul olamaz.
    C) Ekonomik gelişme için gerekli koşul olan ekonomik büyüme, ekonomik refahın artışını sağlamada tek başına yeterli bir koşul değildir.
    D) Ekonomik gelişme için gerekli olan ekonomik büyüme, ekonomik refahın artışında rahatlamayı sağlamak için tek başına yeterli değildir.
    E) Ekonomik gelişme için gerekli olan ekonomik büyüme ekonomik refahın ilerlemesinde tek başına yeterli bir koşul olmayabilir.

    48) Each novel and each story is an attempt to establish a new world but none of them can reflect the reality in the streets, in house or in our soul completely.
    A) Her öykü, her roman yeni bir dünya yaratmak için oluşturulur ama hiçbiri sokaktaki, evdeki, içimizdeki gerçeği eskizsiz yaratamaz.
    B) Her öyküde, her romanda yeni bir dünya kurulur ama hiçbiri sokaktaki, evdeki, içimizdeki gerçeği eskizsiz yansıtamamaktadır.
    C) Yeni bir dünya kurma girişimi her romancının her öykücünün istediğidir ama hiçbiri sokaktaki, evdeki ruhumuzdaki gerçeği eksiksiz yansıtamamaktadır.
    D) Her roman ve her öykü yeni bir dünya kurma girişimidir ama hiçbiri sokaktaki, evdeki veya içimizdeki gerçeği tam olarak yansıtamaz.
    E) Hiçbirimiz evimizdeki, sokağımızdaki ve içimizdeki gerçekleri ne romanlara ne de öykülere tam olarak yansıtamayız.


    49) What we really expect to find in a work of art is a certain personal element and distinctive sensibility.
    A) Bir sanat eserinin niteliğinin olması için kendine özgü bir duyarlılık ve kişisel nitelik gereklidir.
    B) Bir sanat eserinde ne istediğimizi kişisel niteliğe ve kendine özgü duyarlılığa bakarak buluruz.
    C) Kişisel nitelik ve sınırsız duyarlılık bizim sanat eserinde bulmayı umduğumuz elementlerdir.
    D) Bir sanat eserinin ancak kişisel nitelikler ve kendine duyarlılık varsa umduğumuzu bulabiliriz.
    E) Bir sanat eserinde bulmayı gerçekten beklediğimiz şey, belli bir kişisel nitelik ve kendine özgü duyarlılıktır.


    50) Women who smoke in pregnancy are more likely to lose their babies or have babies with lower body weight.
    A) Hamilelik esnasında sigara içen kadınların bebeklerini kaybetmeleri ya da daha az ağırlıkta bebeklere sahip olmaları daha olasıdır.
    B) Hamilelik esnasında sigara içilmesinden dolayı kadınların bebeklerini kaybetmeleri ya da daha az ağırlıkta bebeklere sahip olmaları muhtemeldir.
    C) Hamilelik esnasında sigara içen kadınların bebeklerini kaybetmeleri ya da vücutlarında kilo düşüşleri daha olasıdır.
    D) Sigara, kadınlarda hamilelik esnasında bebeklerini kaybetmelerine ve vücutlarında kilo kaybına neden olur.
    E) Hamilelik döneminde sigara içen kadınların hem çocuklarını kaybetmeleri hem de daha az ağırlıkta bebeklere sahip olmaları olasıdır.

    51.-54. sorularda, verilen Türkçe cümleye anlamca en yakın İngilizce cümleyi bulunuz.

    51) Günümüzde sorun çözebilen ve eleştirel düşünceye sahip olan insanların diğerlerine kıyasla topluma daha çok katkıda bulunabildiği herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir.
    A) Nowadays, everybody accepts the reality that the people who can resolve the problems and have critical thought can contribute more to the society than the others.
    B) Nowadays, it is a reality accepted by everybody that the people who can resolve the problems and have critical thought can contribute more to the society than the others.
    C) Nowadays, the people who can resolve the problems and have critical thought can contribute more to the society than the others and this is the reality accepted by everybody.
    D) Nowadays, it is a reality accepted by everybody that the people who contribute much to the society can resolve the problems and have critical thought.
    E) Nowadays, the people who can resolve the problems and have critical thought are expected to contribute more to the society than the others.



    52) Aile çocuğun tüm gelişiminde etkili olduğu kadar ona ilk gelişim ve deneyim fırsatlarını hazırlaması açısından da etkili olan bir kurumdur.
    A) Family is an institution which is influential in terms of preparing the opportunities of primary development and experience for the child as much as in his whole development.
    B) Family is an institution which affects the whole development of the child as much as his preparations of the opportunities for the primary development and experience.
    C) Family is an institution where the child gets his primary education in terms of preparing his opportunities for the development and experience.
    D) Family as an institution can affect the child in terms of preparing the opportunities of primary development and experience as much as in his whole development.
    E) Family which is influential in terms of preparing the opportunities of primary development for the child as much as in his whole development is an important institution.


    53) Kendinizi ne kadar akıllı veya bilgili olarak görürseniz görün, geçmiş hayatınıza kısaca bakacak olursanız, yaptığınız şeylerin büyük bir bölümü aslında duygularınız tarafından belirlenmiştir.
    A) It isn’t important whether you are clever or knowledgeable because what really shapes the high proportion of what you did in the past is your emotions.
    B) When you have a brief look at your past life, you come to realise that it is not important whether you are clever or knowledgeable in the things you did.
    C) However much you see yourself as clever or knowledgeable, if you have a brief look at your past life, a high proportion of what you did was indeed determined by your emotions.
    D) However clever or knowledgeable you are, if you have a brief look at your past life, your emotions indeed determined the things you did.
    E) No matter how clever or knowledgeable you are, if you have a brief look at your past life, the whole proportion of what you did is indeed determined by your emotions.



    54) Çoğu fiziksel değişimler bütün duygular içerisinde aynı olduğu için yalan tespit makineleri sizin kendinizi suçlu veya sinirli hissediyor olduğunuzu söyleyemez.
    A) Because it is difficult to distinguish most physical changes from one another, lie-detectors machines are unable to identify your guiltiness or anger.
    B) It is because of the likeness of every physical change that lie-detector machines fail to detect the guilty person.
    C) The physical changes offer great likeness across all emotions; for that reason, it is quite difficult to find out the guilty person.
    D) The reason why lie-detector machines are incapable of finding out whether you are feeling guilty or angry is that all the physical changes are different from one another.
    E) Since most physical changes are the same across all emotions, lie-detector machines cannot tell whether you are feeling guilty or angry.



    55-57. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    Mohandas Gandhi was born in the western part of British-ruled India on October 2, 1869. A timid child, he was married at thirteen to a girl of the same age, Kasturbai. Following the death of his father, Gandhi's family sent him to England in 1888 to study law. There, he became interested in the philosophy of nonviolence, as expressed in Jesus Christ's Sermon on the Mount in the Christian Bible. He returned to India in 1891, having graduated from the university, but found little success in his attempts to practice law. Seeking a change of scenery, he accepted a position in South Africa for a year, where he assisted on a lawsuit. Last but not least, he became involved in efforts to end discrimination against the Indian minority there, who were oppressed both by the British and by the Boers.


    55) One can understand from the passage that Mohandas Gandhi ___________.
    A) was very willing to get married to Kasturbai
    B) had to get married to the girl who was much older than he was
    C) is known for his major occupation as a lawyer
    D) was very hesitant about getting married at the age of thirteen
    E) couldn’t be beside her father on his death


    56) One point made in the passage is that Jesus Christ's Sermon on the Mount in the Christian Bible ____.
    A) gave way to the discussion over the subject of discrimination
    B) is one of the masterpieces of Gandhi during his education in England
    C) concerns the possible ways to diminish or eliminate the amount of violence
    D) is the main source of inspiration for Gandhi to start rebellion against discrimination
    E) only tells of the way how people were leading their lives in South Africa


    57) It is clear in the passage that after Gandhi’s study in England, _________.
    A) he gave more importance to the protection of the Indians’ human right than law
    B) he both continued his job as a lawyer and started to become against the discrimination
    C) lots of people from India gathered in order to stop the discrimination
    D) he couldn’t bring himself to stay in England any more because of the attacks made by British
    E) both the British and the Boers led a revolt against the low population of Indian community






    58-60. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    Most of the greatest English writers were not born in London but almost all of them went to live there, which is not surprising, considering that it has been the capital since 1066. Shakespeare, for example, who came from Stratford-upon-Avon, worked at the Globe Theatre, on the south bank of the Thames. Dickens, whose name is identified with London, was born in Portsmouth and did not come to live in London until he was 12. Perhaps the most typical case is that of Dr Johnson, who went to London to make his fortune at 28 after failing as a schoolmaster in the Midlands, and whose best pupil, David Garrick, accompanied him and became the greatest actor of his time.


    58) One can conclude that there are a great many English writers who chose to live in London, _______.
    A) it is therefore thought that all the greatest writers were actually born in London
    B) and for that reason they preferred to publish their works in London
    C) because London was a source of inspiration for the writers
    D) but there are also a few English writers whose birthplace is London
    E) and that surprises everybody when they learn that none of these writers were born in London



    59) As the writer of the paragraph points out in the passage, although Charles Dickens came to live in London at the age of 12, __________.
    A) he didn’t stay there for quite a long time
    B) he found the city rather unpromising for him
    C) people know that his birthplace was in Portsmouth
    D) he used to prefer his hometown as the place for writing his works
    E) he is associated with the city of London



    60) This passage is mainly concerned with ______.
    A) the right places where the greatest English writers were actually born
    B) the idea that all the greatest English writers were not from London
    C) the English writers’ trials to make a great deal of fortune
    D) the comparison and contrast among the greatest English writers
    E) the reason why the greatest English writers decided to lead their lives in their own hometowns




    61-63. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    A postcard sent from southern Sweden in 1982 arrived at its destination in the centre of the country last month, more than 21 years later, a Swedish daily reported on Monday. But the intended recipients of the correspondence died years ago, and their daughter – who sent them the postcard 21 years ago – received the delivery in her mailbox on December 19. The newspaper calculated that the postcard took 7,814 days to travel 830km, averaging a speed of 9m per day. The postage stamp – which cost 1.65 kronor compared to today's 5.50 kronor – featured a young King Carl Gustaf XVI. The monarch is now a graying 57-year-old.

    61) We learn from the passage that the sender of the post card __________.
    A) already knew that Swedish postal service didn’t operate efficiently
    B) sent the post card on an occasion special to her relatives
    C) was then a teenager and hadn’t yet finished collage
    D) happened to be its receiver
    E) were anxious about what had happened to the post card



    62) What may be surprising for any reader of this passage is _____________.
    A) that the postal service wrongly delivered the post card to its sender
    B) that a post card took so incredibly long to arrive at its destination
    C) how the young king of that time has grown so old in a short time
    D) the malfunctioning of all Swedish public services
    E) why this news attracted so much attention from newspapers


    63) The passage says that at the time the postcard was posted, ____________.
    A) the daughter was studying in a town 830 km away from her family
    B) Sweden used to be ruled under monarchy
    C) the stamp for the post card had a royal image on it
    D) environmental conditions were so harsh as to prevent some services
    E) the mentioned family consisted of three members



    64-66. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    The brilliance of ancient Egypt, as revealed by excavations in the 1800s, filled the Egyptian Museum at its opening on November 15, 1902. Since then, legendary archaeologists have uncovered many times more riches—grand statues, mysterious mummies, and Tutankhamun's gold. Much of this made its way to museum galleries, but much also vanished into the obscurity of dim storerooms before ever being studied or displayed. In fact, it is believed by experts in archeology that there are more items both in number and in value than those on display.


    64) From the passage we learn that __________.
    A) the glory of ancient Egypt came into light with the excavations conducted in the 19th century
    B) no civilization of that time was equal to that of Egypt in brilliance
    C) the Egyptian museum was opened in the 1800s to display ancient riches
    D) Egyptians take care of their cultural heritage properly
    E) the first finds of archeologists weren’t put in museum, but stored in dim places


    65) According to some specialists in archeology, what we now have in museums from ancient Egyptian civilization _________.
    A) shows that the ancient Egyptians made statues for all of their ruler
    B) is properly maintained and preserved to prevent any loss of value
    C) is small in number and in value compared with the items lost in obscurity of storerooms
    D) can give us accurate knowledge about the ancient way of life among ordinary Egyptians
    E) many archeologists have become legendary thanks to their excavations


    66) The passage implies that our knowledge of ancient Egypt ____________.
    A) depends solely on the items which fill the Egyptian Museum
    B) simply consists of what the lives of the rulers were like
    C) is mainly based on the historical pieces discovered in 1800s
    D) reveals that ancient Egypt had a strong ruling class
    E) will certainly increase if all the items kept in storerooms are studied


    67-69. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    Hundreds of laid-off workers from the state-owned aircraft manufacturer, Dirgantara Indonesia (DI), frustrated by officials who ignored protests over their dismissal, plan to take their complaints to primates at Jakarta's zoo, a demonstrator said Monday. "It is useless to meet and negotiate with people who do not possess a conscience and logic. It will be much better for us to meet with monkeys and apes," coordinator of the protest, Toto Siswantoro, told the Detikcom online news service. Thousands of DI workers have staged protests in Jakarta in the past few months to protest the company's mass lay-off plan as part of efforts to revive the ailing business. "It is clear that these monkeys and apes will not be able to give us a solution but at least they can make us happy and can listen to our aspirations," Siswantoro said.

    67) The passage reveals that officials of Indonesia government ___________.
    A) didn’t take the protests of the dismissed workers seriously
    B) try to take hold of the aircraft manufacturing company
    C) feel frustrated by the constant protests of the workers
    D) recommend the workers to visit a zoo so as to feel relieved
    E) are merciless while dealing with the angry workers

    68) It is said in the passage that the mentioned company ____________.
    A) is partly owned by workers, partly by the state
    B) is the most profitable company of Indonesia
    C) would certainly go bankrupt if no more workers were made redundant
    D) is trying to recover itself from deterioration in business by dismissing many of the workers
    E) both meets the domestic demand for aircraft and exports them abroad


    69) According to the demonstrator who spoke to the Detikcom, ___________.
    A) the laid-off workers have become tired of negotiating officials who have no logic
    B) a visit to the Jakarta zoo will not bring a solution but happiness to the demonstrators
    C) monkeys and apes are the best companions for those who are in distress
    D) the company will continue its lay-off plan for a few more years
    E) the company ignored its commitments to the workers



    70-72. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    That language is highly complex is shown by the fact that up to now it has not proved possible to translate mechanically from one language to another, with really satisfactory results. The best programmed computer still cannot consistently translate from, say German into English. The fault lies not in the computer but in the failure to provide it with sufficiently accurate instructions, because we are still unable to handle this vastly complex system. It’s been calculated that if the brain used any of the known methods of computing language, it could take several minutes to produce or to understand a single short sentence.



    70) As far as we understand from the passage. ___________.
    A) mechanical translation from one language to another is possible but not satisfactory
    B) well-programmed computers can provide us with exact translations
    C) it is totally impossible to translate from one language to another
    D) since language is so complex, for translation from one language to another, computers are necessary
    E) it is not possible to translate easily from German to English
    Eğer bir gün
    dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa,
    Rabb'ine dönüp "benim büyük bir derdim var" deme!

    Derdine dönüp "BENİM ÇOK BÜYÜK BİR RABB'İM VAR!" de!



  2. #2
    Mavi Admin

    Cevap: KPDS Test KPDS Testleri KPDS Test Soruları KPDS Test Grammar Soruları KPDS İng



    71) According to the passage, computing language ___________.
    A) differs in grammatical structure
    B) has a one to one correlation between sound and meaning
    C) takes only several minutes to learn
    D) is a lot slower than producing language through the brain
    E) enables us to understand faster and better


    72) The writer states that computers produce unsatisfactory results because ___________.
    A) we can not understand its complex system
    B) we fail to provide them with the right instructions
    C) they are inadequate to the translation
    D) they break down
    E) we can not use them anyhow


    73-75. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    A device has been developed that enables babies who are born blind to perceive the world through echoes from an ultrasonic scanner. The battery-operated scanner sends out a pulse of ultra-sound through a case attached to the forehead. Through earplugs, the baby is able to hear echoes in stereo, which tell him what lies in front. By moving his head, he can detect sounds from different parts of the room. The closer the object is, the lower the pitch of the sound. The bigger it is, the louder the sound. The child can also establish whether the object is hard or soft: a hard object will give a clear sound and a soft one will give fuzzy sound with overtones. Normal voice can be heard by the baby while he is wearing the device.




    73) According to the passage, the newly-developed device ___________.
    A) enables babies to react to echoes
    B) helps babies born blind to see
    C) enables people to perceive the world better
    D) helps blind babies perceive the world
    E) is used to listen to a baby’s pulse


    74) Babies born blind can understand what is in front by___________.
    A) developing different techniques to perceive the objects scattered in the room
    B) listening to echoes of the pulses of ultra-sound that the scanner sends out
    C) means of hard and soft objects
    D) sending out a pulse of ultra-sound
    E) touching the objects with their hands

    75) According to the passage, when a baby detects a clear and loud sound, it means___________.
    A) there is a big and hard object in front of him
    B) his device is running out of batteries
    C) he is feeling a soft object
    D) he is wearing the earplug device
    E) there is nothing in his way

    76.-80. sorularda, verilen cümleye anlamca en yakın olan cümleyi bulunuz.

    76) I had been informed about the deadline of the assignment, but I ignored it.

    A) Although my friends reminded me of the last date for the submission of the homework, I forgot to hand in on time.
    B) I didn’t care about handing in the homework on time even though I was made aware of its last date.
    C) Only when my classmates reminded me of the last date for the submission of the homework did I remember to hand in.
    D) It didn’t occur to me that I had to hand in the homework in time.
    E) One of my friends told me that the hand-in of the homework was already due, so I was late.


    77) After extensive research into the topic, I will set to work on the article.

    A) It is impossible to prepare an article in a healthy way without making advance study on the topic.
    B) In order to prepare a healthy article, one should make enough study on the subject.
    C) I will have to start to prepare the article before I have enough documents about the topic.
    D) When I feel you have supplied documents about the topic, I will begin to prepare the article.
    E) I will get to prepare the article once I have researched comprehensively on the topic.


    78) Television has brought about a revolution in people’s leisure activities.

    A) People now lead their lives differently because of television.
    B) Television has made people’s leisure activities richer.
    C) What people do in their free time has changed completely by means of television.
    D) Several changes have occurred in people’s ways of life due to television.
    E) If television hadn’t been invented, people would now be bored with doing the same things in their free time.


    79) Her experiences have made her sensitive to other people’s troubles.

    A) Because of her bitter experiences in the past, she now has no understanding of other people.
    B) If she hadn’t experienced troubles before, she might now be indifferent to those with troubles.
    C) She is experienced in dealing with troubles and thus wants to help others.
    D) Her sensitivity to the troubles of other people is well appreciated.
    E) She wishes she could be more sensitive to those who are experiencing troubles.


    80) I see no reason why you shouldn’t come to my party, do you?

    A) In my opinion, there is nothing which will prevent you from attending my party, is there?
    B) Whatever your reason, I won’t forgive you if you don’t come to my party.
    C) Can you tell me why you don’t want to come to my party?
    D) Is there anything you could do to organize my party?
    E) You must explain me your reasons for not coming to my party, if there are any.
    81.-85. sorularda, boş bırakılan yere parçanın anlam bütünlüğünü sağlamak için getirilebilecek cümleyi bulunuz.



    81) In 1904 representatives from seven European football associations organized a governing body for the sport, called FIFA. At that first meeting, FIFA planned to organize a world championship, but 26 years passed before conditions were suitable. ___________ . In addition, professional leagues had evolved so that the Olympic Games no longer represented the highest level of competition in the world.

    A) The World Cup proved so popular that 36 nations entered the 1938 tournament
    B) The teams must participate in elimination games within their own continent before qualifying
    C) Among other considerations, FIFA determined that the level of play was sufficient outside of Europe to support a world championship
    D) By this time, the major European countries had to become interested—except for the United Kingdom and America
    E) FIFA held the 1994 World Cup in the United States, hoping to increase the popularity of football in the one major country




    82) ____________. Although it was not originally intended as such, it is easy to see why it should have acquired this reputation. In order to explain this, Bunyan himself, in 1684 remarked with pride that the very children that do walk the street loved to read his book.

    A) By the early nineteenth century, “The Pilgrim’s Progress” had become established as a classic book for both adults
    B) “The Pilgrim’s Progress” was one of the reasons why Bunyan was looked down on by the arbiters of polite taste
    C) No other work in English as much as “The Pilgrim’s Progress” has been so widely read for a long period
    D) “The Pilgrim’s Progress” reached across cultural boundaries; its heroes are ordinary people striving to hold on to their beliefs
    E) “The Pilgrim’s Progress” has been thought of as a book particularly attractive to and suitable for children


    83) As many as one thousand years ago in the Southwest, the Hopi and Zuni Indians of North America were building homes with adobe – sun-baked brick plastered with mud. ________. Some were four storeys high and contained quarters for perhaps a thousand people, along with storerooms for grain and other goods. These buildings were usually put up against cliffs, both to make construction easier and for defence against enemies. They were really villages in themselves.

    A) Their homes looked remarkably like today’s apartment houses
    B) The people who lived in this area raised corn, beans, and squash
    C) They made excellent pottery and wove marvellous baskets, some so fine that they could hold water
    D) The Southwest has always been a dry country, where water is scarce
    E) Because it was so rare, yet so important, water played a major role in their religion



    84) The tulip is a flower that originally grew in Turkey. In the 17th century it became very popular in Holland. _________. They sold them to the Dutch at very high prices.

    A) There are about 80 species of tulip that are native to Asia and the Mediterranean region, but thousands of varieties are now widely cultivated as garden flowers
    B) Tulip-growing eventually became established as an important Dutch industry, and tulip bulbs are still a major export of the Netherlands
    C) The garden tulip was introduced into western Europe from Constantinople in the 16th century and soon achieved great popularity
    D) Some Dutch merchants became very rich by importing tulips
    E) Interest in tulip-growing increased, especially in Holland, where it developed by 1634 into a craze called tulipomania



    85) In lectures and recordings, the teacher is able to set out his material as he thinks best, but usually the audience reception is passive since there is not much opportunity for a two-way communication of ideas. ________. This inhibits thinking about the material.

    A) But they are rather detached for young learners and seem to evoke better results with older students.
    B) Furthermore, in lectures, much of the students' energies may be taken up with note writing
    C) Recordings enable one to store lecture material and to use it on occasions when a teacher is not available
    D) Language laboratories are study rooms, enabling students to hear pronunciations of foreign languages
    E) On the other hand, the learning can be converted into a stimulating form of problem solving


    86.-90. sorularda, verilen duruma uygun düşen cümleyi bulunuz.

    86) On a day when your family is talking about the decision whether to move to city or stay in your town, your father becomes very indecisive about the situation, so before making up his mind, he asks for your suggestion, since you are reluctant to leave your town, you want to influence him:

    A) It will be a major opportunity to lead our lives in the city for our education.
    B) Do I have to say my idea about this issue right now?
    C) We shouldn’t leave our town because I am sure we’ll have a hard time with all the acquaintances left behind.
    D) Why do you want to move to city, my dad?
    E) However much I object to this idea, if we have to go, we will.


    87) One of your close friends comes to your meeting in a very unusual outfit. You think that this way of wearing doesn’t suit him and you will have great difficulty in going on sightseeing together. In order not to live such a shame, you invent a lie and say:

    A) Ah! I’ve just remembered that I gave a promise to my elder brother to give him a lift to the airport, I am sorry.
    B) If you go on dressing up in that way, I’ll never go out with you again.
    C) Don’t you have another type of outfit that suits you better than this?
    D) In my opinion, you should have consulted with someone about your clothes before you went out.
    E) Where have you bought such strange clothes?



    88) One day your elder brother urgently needs a car and he thinks that asking his father to lend him the car would be impolite and he cannot decide what to do. You think this is foolish of him to think like that and you decide to tell him plainly:

    A) What a ridiculous way of thinking you have. We’re talking about our father not someone else!
    B) You’re right my dear. The last time you borrowed the car, you gave it back very lately.
    C) Have you ever tried to ask this question to our father, maybe he’ll be glad to give it to you.
    D) In that case, I think you should ask for our mother’s help to ask him this question.
    E) If I were you, I wouldn’t even try to ask my father to lend the car.


    89) Since you have some problems with your car, you decide to take your car to the service, but the repair costs more than you’ve expected. For that reason, you cannot pay it all. You express your sorry about this condition and suggest:

    A) There must be something wrong with this bill, because I’d calculated less than this before coming here.
    B) Does this bill include the entire repairing because it is too expensive?
    C) I won’t pay that bill and I will take my car to another service.
    D) I don’t have that much money on me at the moment. May I pay the rest of the cost later?
    E) The last time I brought my car to this service, the cost was lesser than this is.



    90) Together with your children, you and your wife are watching a soup opera on television considering that it is convenient to watch with your children. At first everything is very normal but suddenly the scene changes into violence and fighting. So as to protect your children from this, you immediately warn your wife:

    A) Why have you changed the channel just in the middle of its most exciting place?
    B) What an interesting film it is! It didn’t seem to include these scenes in the beginning.
    C) Be quick to find another programme that will draw the children’s attention!
    D) How awful that film is! We spent several hours watching it in vain.
    E) Just close your eyes, guys. This soup opera is rather harmful to you.


    91.-95. sorularda, karşılıklı konuşmanın boş bırakılan kısmını tamamlayabilecek ifadeyi bulunuz.


    91) Julia : What was the result of the investigation about Johnson?
    Robert : We’re gradually coming to a decision over him.
    Julia : _______________?
    Robert : Well, he more or less confessed that he’d done it.

    A) He didn’t object to the accusation, did he
    B) When will you finish the investigation about him
    C) Did he admit that he’d murdered his boss
    D) What is your own comment on the incident
    E) What do the police officers say about him


    Eğer bir gün
    dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa,
    Rabb'ine dönüp "benim büyük bir derdim var" deme!

    Derdine dönüp "BENİM ÇOK BÜYÜK BİR RABB'İM VAR!" de!

  3. #3
    Mavi Admin

    Cevap: KPDS Test KPDS Testleri KPDS Test Soruları KPDS Test Grammar Soruları KPDS İng


    92) Joanna : I’m exhausted! I thought, as a student, weekends would be all wild parties and things – not slaving away with a vacuum cleaner and a washing-up sponge!
    Ray : __________________.
    Joanna : But it’s my turn, because Alison did it last week.

    A) Nobody is forcing you to do it, Joanna. You have got your student freedom, you know
    B) You should have chosen a place close to your hometown
    C) So this means changing your home mate soon because he is not helpful enough
    D) So am I, but you know this is our duty as is studying
    E) Of course you will be, because your housemate won’t be at home when you want to do



    93) Mark : Spencer, It’s high time we left for the film.
    Spencer : For what?
    Mark : ___________?
    Spencer : Ah! Of course not. How could I do? I just couldn’t hear what you said.

    A) Why don’t you hurry up? We have only a few minutes left for the film, don’t we
    B) Does it mean that you forgot to buy the ticket for the cinema
    C) Did you forget again that we will go to the cinema together again
    D) We are going to the film today, aren’t we
    E) You won’t tell me that you don’t remember our plan for today, will you




    94) Interviewer : First of all, what can you say to prove that you are eligible for this job?
    Applicant : _________________. My record speaks for itself.
    Interviewer : Let me see. Well, these documents confirm you and you seemed to be suitable for this job.

    A) I wonder how much is paid to those at the top positions
    B) You can speak with anybody from my previous work place
    C) I don’t have anything to prove
    D) Besides, I am excellent at using computer
    E) I happened to see your ad in a newspaper


    95) Gary : This article says that pesticides can kill wildlife and pollute the atmosphere.
    Stuart : So they can, and more than that. _______
    Gary : Then we cannot be certain about how healthy agricultural crops are.
    Stuart : Unfortunately so.

    A) Governments should put a ban on the production of such substances.
    B) They also contribute to the genetic differentiation in animals.
    C) I can lend you a book on the issue.
    D) We even use such substances in our homes.
    E) The particles which don’t wash away while washing fruits cause serious health hazards.

    96.-100. sorularda, cümleler sırasıyla okunduğunda parçanın anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulunuz.


    96) (I) “Save The Children” is one of the several independent organizations that seek to provide both disaster and long-term aid to disadvantaged children throughout the world. (II) The original organization was founded in Great Britain in 1919 to provide relief to famine-stricken children in Europe after World War I. (III) To Save the Children organizations rely mostly on private charitable donations for their funding. (IV) The agency subsequently broadened its concern to the needs of children worldwide. (V) Similar agencies sprang up in other countries, notably in the United States in 1932 with the creation of the Save the Children Federation.

    A) I B) II C) III D) IV E) V


    97) (I) Some children's games have been played for centuries. (II) A few children's games became more structured and often lost their entertainment value. (III) Jacks, or knucklebones, for instance, existed on the island of Crete in 1600 BC. (IV) The game involves tossing and then catching five or more jackstones and was played in ancient Greece. (V) However, as social attitudes changed, some games became less popular in some places and in others it eventually disappeared.

    A) I B) II C) III D) IV E) V




    98) (I) In general, the risk of death at any given age is less for females than for males. (II) Yet the risk of death for both sexes is high immediately after birth. (III) It is diminishing during childhood and reaching a minimum at 10 to 12 years of age. (IV) The risk then rises again, until at late ages it surpasses that of the first year of life. (V) There are some developed countries in which the life expectancy is known to be over 74 years of age.

    A) I B) II C) III D) IV E) V
    99) (I) In truth, Charlie Chaplin did not always portray a tramp. (II) Throughout his career, Chaplin's off-screen activities stirred up controversy. (III) In 1918 he married 16-year-old Mildred Harris, and in 1924 he wed another teenager, Lita Grey. (IV) Both marriages ended in divorce. (V) In the end, in 1943 he was the target of a paternity suit.

    A) I B) II C) III D) IV E) V




    100) (I) Plot is the structure of interrelated actions, consciously selected and arranged by the author. (II) In addition, plot involves a considerably higher level of narrative organization than normally occurs in a story or fable. (III) More explicably, a story is a narrative of events arranged in their time-sequence whereas a plot organizes the events according to a sense of causality. (IV) In the 20th century there have been many attempts to redefine plot as movement (V) The mild difference can be easily sensed when one is reading a fictional novel.

    A) I B) II C) III D) IV E) V





    CEVAP ANAHTARI


    KPDS DENEME TESTİ 4

    1
    C
    51
    B
    2
    E
    52
    A
    3
    E
    53
    C
    4
    C
    54
    E
    5
    B
    55
    C
    6
    D
    56
    C
    7
    A
    57
    A
    8
    E
    58
    D
    9
    C
    59
    E
    10
    E
    60
    B
    11
    A
    61
    D
    12
    C
    62
    B
    13
    B
    63
    C
    14
    D
    64
    A
    15
    A
    65
    C
    16
    B
    66
    E
    17
    C
    67
    A
    18
    D
    68
    D
    19
    D
    69
    B
    20
    E
    70
    A
    21
    A
    71
    D
    22
    B
    72
    B
    23
    A
    73
    D
    24
    D
    74
    B
    25
    B
    75
    A
    26
    C
    76
    B
    27
    C
    77
    E
    28
    E
    78
    C
    29
    C
    79
    B
    30
    B
    80
    A
    31
    D
    81
    C
    32
    A
    82
    E
    33
    C
    83
    A
    34
    B
    84
    D
    35
    E
    85
    B
    36
    A
    86
    C
    37
    E
    87
    A
    38
    A
    88
    A
    39
    C
    89
    D
    40
    D
    90
    C
    41
    A
    91
    C
    42
    C
    92
    A
    43
    A
    93
    E
    44
    C
    94
    C
    45
    E
    95
    E
    46
    D
    96
    C
    47
    C
    97
    B
    48
    D
    98
    E
    49
    E
    99
    A
    50
    A
    100
    D



    Eğer bir gün
    dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa,
    Rabb'ine dönüp "benim büyük bir derdim var" deme!

    Derdine dönüp "BENİM ÇOK BÜYÜK BİR RABB'İM VAR!" de!

  4. #4
    Mavi Admin

    Cevap: KPDS Test KPDS Testleri KPDS Test Soruları KPDS Test Grammar Soruları KPDS İng

    1-22. sorularda, cümlede boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.

    1) I don’t think he will ___me from now on because I have revealed his secret and thus disappointed him.

    A) bring up B) count on C)ask after
    D) deal with E) get on


    2) It is really difficult to ___ him out especially when an important exam is approaching. I cannot help thinking that he isn’t the person I already know.

    A) ask B) take C) figure
    D) check E) leave

    3) This boy dropped school and has just started working here as a(n) ____. We will teach him what we know in time.

    A) expert B) tutor C) counselor
    D) apprentice E) guide


    4) Poetry is a form of literary expression in verse whereas other literary work is expressed in____.

    A) prose B) trait C) motion
    D) combination E) origin

    5) Although the patient came to the hospital screaming that his leg was broken or something like that, it was understood after a brief examination that there was only a(n) ______ injury.

    A) enormous B) tough C) huge
    D) remarkable E) minor

    6) Our father is so busy with the commercial activity of his company that he can drive us out of the city to the wild nature only ____.

    A) often B) occasionally
    C) permanently D) frequently
    E) decently

    7) A not so cold winter and a rainy summer has caused a(n) ___ of fresh fruit and vegetables in the local market, and the prices have dropped nearly by half for this reason.

    A) scarcity B) famine C) rarity
    D) abundance E) elimination
    8) We are so sorry for the fact that we _____ disturb you twice in the last several minutes, but we still don’t know what to do with these orders.

    A) have had to B) must C) should
    D) needed to E) would rather


    9) Aggression or violence ______ in any way even if it is towards a person who has done something irreparable.

    A) couldn’t be justifying
    B) may not justify
    C) cannot be justified
    D) mustn’t justify
    E) wouldn’t be justified


    10) Some of you ______ the first version of the Titanic before, but I still recommend that you should watch the latest version.

    A) had watched
    B) may have watched
    C) should be watching
    D) used to watch
    E) could watch

    11) He _______ not to get onto the stage tomorrow if an apology _____ for the disgrace which took place during the premier.

    A) threatened / won’t be pronounced
    B) will threaten / won’t pronounce
    C) would threaten / hasn’t pronounced
    D) is threatening / won’t be pronounced
    E) has threatened / isn’t pronounced

    12) Most often the difference between the owner and workers of this factory _______, as the owner himself wears a working suit and works along with them.

    A) wasn’t noticed B) hasn’t noticed
    C) won’t notice D) isn’t going to notice
    E) isn’t noticed

    13) When those waiting outside ______ that the exam results ______ in a five minutes or so, they cheered up.

    A) heard / were going to be announced
    B) hear / will be announcing
    C) have heard / would announce
    D) had heard / would have announced
    E) will hear / have been announced
    14) A great many people who ______ in technology claim that people ______ their bills through television by the beginning of the next decade.

    A) are believing / will have paid
    B) will believe / are going to pay
    C) have believed / will pay
    D) believe / will be paying
    E) believe / would have been paying

    15) At least one of us ______ him to settle the matter, but he was determined to deal with it independently.

    A) helped
    B) would have helped
    C) might be helping
    D) would like to help
    E) had better help



    16) ______ everything goes as planned, the construction work will not take any longer than two months.

    A) Providing B) Even if C) Unless
    D) Only if E) Suppose that



    17) You ______ your car now if you _____ your car in a garage instead of leaving it outside in such freezing weather.

    A) will start / will park
    B) can start / parked
    C) could start / hadn’t parked
    D) are starting / have parked
    E) could have started / have parked



    18) Thank you very much for helping me organize this concert, or else I ______ never manage to do all these.

    A) can B) will C) may
    D) should E) could


    19) Although she repeated several times that she wasn’t opposed ______ our scheme, I wasn’t convinced _____ what she said.

    A) of / on B) to / for C) in / of
    D) with / them E) to / of
    20) She is claimed _____ her role magnificently, but I didn’t like it.

    A) to be playing
    B) to have played
    C) to play
    D) to have been played
    E) that she played


    21) The human body is ___ of billions of tiny cells and this is why everybody is amazed ___ the coordination of these cells.

    A) made/about B) scared/on
    C) deprived/to D) composed/ at
    E) tired/with


    22) America and its allied forces started their invasion of Iraq almost nine months ago, but they have failed to establish order and peace there ____.

    A) before B) yet C) since
    D) already E) any longer



    23-27. sorularda, aşağıdaki parçada numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.

    _23_ definition, successful industrialization _24_ to a rise of national income per capita. It also brings about changes in the _25_ of income, in living and working conditions, and in social conduct and convention. The Industrial Revolution in Great Britain and elsewhere _26_ caused a fall in workers' purchasing power or to deterioration in their living conditions. But _27_ then, things have improved a great deal.


    23) A) In B) By C) As D) For E) With


    24) A) causes B) yields C) leads
    D) helps E) brings

    25) A) evaluation B) elimination
    C) destruction D) abundance
    E) distribution

    26) A) initially B) extremely
    C) properly D) adequately
    E) consistently

    27) A) by B) after C) since
    D) before E) throughout

    28-32. sorularda, aşağıdaki parçada numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.

    In addition to the influences of heredity, what happens to a developing child has a greater or _28_ effect depending on when it happens. Many psychologists believe that critical periods exist in personality development. These are periods _29_ an individual is more _30_ to a particular type of environmental event. During one period, for example, language ability changes most rapidly; during _31_, the capacity for guilt is most _32_ to be developing.


    28) A) lesser B) larger C) bigger
    D) fewer E) wider

    29) A) that B) which C) where
    D) why E) when

    30) A) stable B) dominant C) noted
    D) sensitive E) accustomed


    31) A) the other B) another C) others
    D) the others E) one another


    32) A) lovely B) probably C) likely
    D) highly E) willingly


    33.-40. sorularda, verilen cümleyi uygun şekilde tamamlayan ifadeyi bulunuz.


    33) As long as historical events are recorded correctly without any prejudices or distortions, ____.
    A) later generations can have an accurate knowledge and understanding of history
    B) history books contain accounts of not only wars but also of social structures
    C) history lessons have always been boring for me
    D) it is almost impossible to distinguish between right and wrong
    E) history is made up of both great and ordinary events


    34) We had better try new ways of advertising our products ___________.
    A) after we improved their quality
    B) if we would like to expand our share in the market
    C) unless our workers give up their threat to go on a strike
    D) as soon as the new production unit was put into operation
    E) even if we manufactured higher quality items


    35) _________ you left the hostility behind and united your powers towards a common goal.
    A) As soon as a cooperation is established
    B) After you adopt a reasonable approach
    C) The first time you are introduced
    D) If I were in your shoes
    E) It is certainly high time

    36) __________the experiment wouldn’t have resulted in failure.

    A) Had you followed the steps which had been instructed to you
    B) Although the chemist had made every arrangement properly
    C) After the supervisor puts all the substances into the tube
    D) Until the required conditions are made available
    E) By the time the liquid in the tube started boiling


    37) Suppose you were demanded to sign such a document, _______?
    A) why didn’t you read it thoroughly
    B) how can we reach a consensus
    C) would you have accepted such a demand
    D) would you agree or refuse to sign it
    E) will it be possible for you to consent to it



    38) _________________ even if you have visited those places several times up to now.
    A) Italy is said to possess a great number of historical buildings
    B) Mr. Larson wants you to join them during their visit to the pyramids as well
    C) Every time you come back from a visit to a historical place
    D) The Himalayas seem quite fascinating but also rather challenging to me
    E) Many city-planners insist that because of historical buildings, inner city roads can’t be enlarged



    39) When the heavy rain began to fall down a few minutes before the concert, _______.
    A) the organization committee had taken the necessary precautions
    B) the members of the music group have agreed to postpone the concert
    C) almost none of the audience was prepared for it
    D) most listeners will try to protect themselves from getting wet
    E) there were hardly any tickets left for the next concert


    40) ______________ , or those people would not be shouting for help.
    A) I haven’t heard any noise coming from outside
    B) Those two men seem to be strangers
    C) We ran out to help the casualties after the accident
    D) I couldn’t decide what to do when I felt the ground shaking
    E) There must be something wrong in the next block of apartment


    41.-44. sorularda verilen cümlelerde, altı çizilmiş kısımda hatalı olan bölümü bulunuz ve şıkkı işaretleyiniz.



    41) Jane would certainly(I) rather not to have(II) let down her close friend(III) when she encountered such an insurmountable(IV) problem, but she had to(V).
    A) I B) II C) III D) IV E) V


    42) Among present-day art critics(I), French artist(II) Theodore Rousseau was considered(III) to be the most(IV) influential member of (V) the Barbizon School.
    A) I B) II C) III D) IV E) V


    43) People who use(I) drugs extensively to relieve(II) tension often experiences(III) painful withdrawal when trying(IV) to stop using them(V).
    A) I B) II C) III D) IV E) V


    44) In history(I), animals were first(II) domesticated for food and later(III) became important with(IV) a source of fur(V), skin and wool.
    A) I B) II C) III D) IV E) V

    Eğer bir gün
    dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa,
    Rabb'ine dönüp "benim büyük bir derdim var" deme!

    Derdine dönüp "BENİM ÇOK BÜYÜK BİR RABB'İM VAR!" de!

  5. #5
    Mavi Admin

    Cevap: KPDS Test KPDS Testleri KPDS Test Soruları KPDS Test Grammar Soruları KPDS İng



    45.-49. sorularda, verilen cümlenin hangi sorunun cevabı olduğunu bulunuz.

    45) “He used to, but he no longer is.”
    A) Does your father travel abroad on business quite often?
    B) Is your brother addicted to smoking?
    C) How does your friend, Alan, take your jokes?
    D) Are you going to keep working with him?
    E) Is there anything he is doing so as to improve his skills?

    46) “I don’t remember exactly; maybe in a café.”
    A) How many guests are expected to come to the wedding?
    B) Where did you obtain these skills?
    C) In which part of the store are perishable foods stored?
    D) Where are you going to give your birthday party this time?
    E) Where did you come across the man whose picture you are looking at?

    47) “In no way. I cannot even dare to speak with her.”
    A) Which road should we take so as to find Mrs. Stark?
    B) Can you take a message for Mrs. Lange, please?
    C) Why don’t you go to a psychiatrist to get professional guidance?
    D) Doesn’t your sister ever offer help with your mental problems?
    E) Don’t you discuss any irritating situation at work with your department executive, Mrs. Adam?

    48) “Yes, I have. You owe me a favour”
    A) Have you returned my almost overdue books to the library?
    B) Have you ever done anything useful in this company?
    C) How long have you decided to stay with your aunt?
    D) Have you read any favourable comments on my new book?
    E) Why haven’t you told me before that you are against this plan?

    49) “Unfortunately, I cannot.”
    A) Did you notice any resemblance in those two accidents?
    B) Will you please postpone the oral exam to a later date?
    C) What should we do to please you?
    D) Can your father afford to take you on holiday every year?
    E) How can you make up such an excuse for his rudeness?



    50.-53. sorularda, verilen İngilizce cümleye anlamca en yakın Türkçe cümleyi bulunuz.

    50) Workers in hairdressing salons are exposed to several hundred chemicals, of which a few are possibly detrimental to pregnant workers.
    A) Kuaför salonunda çalışanlar, birkaç yüz zararlı kimyasal maddeyle karşı karşıyadır ve bunlardan birkaçı hamile işçilere çok zarar verir.
    B) Hamile işçiler kuaför salonlarında çalışırken birkaç yüz kimyasal maddenin zararlı olan birkaçıyla karşı karşıya kalabilirler.
    C) Kuaför salonu çalışanları, özellikle hamile işçiler birkaç yüz kimyasal maddeye maruz kalırlar ve zararlı olan birkaçından etkilenirler.
    D) Kuaför salonundaki işçiler, birkaçı hamile işçiler için muhtemelen zararlı olan birkaç yüz kimyasal maddeyle karşı karşıyadır.
    E) Birçok kimyasal maddeye maruz kalma riski olan kuaför salonlarında çalışanlar bunlardan birkaçından zarar görürler.

    51) Empressionism in fine arts emphasizes the expression of not objective reality but the subjective emotions and responses that objects and events arouse in the artist.
    A) Genel olarak güzel sanatlarda izlenimcilikle, nesnel gerçekliğin değil,nesneler ile olayların sanatçıda uyandırdığı öznel duygu ve tepkilerin ifade edilmesi amaçlanır.
    B) Güzel sanatlarda izlenimcilik, nesnel gerçekliğin değil,nesneler ile olayların sanatçıda uyandırdığı öznel duygu ve tepkilerin ifade edilmesinin üzerinde durur.
    C) İzlenimcilikte, nesnel gerçekliğin değil,nesneler ile olayların sanatçıda uyandırdığı öznel duygu ve tepkilerin ifade edilmesi ön plandadır.
    D) Güzel sanatlarda izlenimcilik, sanatçının nesnel gerçekliği değil,nesneler ile olayların kendinde uyandırdığı öznel duygu ve tepkileri ifade etmesidir.
    E) Güzel sanatlarda sanatçılar izlenimcilik yoluyla nesnel gerçekliği değil,nesneler ile olayların kendinde uyandırdığı öznel duygu ve tepkileri ifade etmektedir.


    52) About the 4th cent. AD, Constantinople began to weave the raw silk imported from China and a century later, silk culture spread to the Western countries.
    A) Yaklaşık M.S. 4. yüzyılda Konstantinapol’de Çin’den ithal edilen ham ipek dokunmaya başlandı ve Batı ülkelerine ipek kültürü buradan yayılmaya başladı.
    B) Yaklaşık M.S. 4. yüzyılda Konstantinapol’de Çin’den ithal edilen ham ipeğin dokunmasıyla birlikte ipek kültürü Batı ülkelerine yayılmaya başladı.
    C) Yaklaşık M.S. 4. yüzyılda Çin’den Konstantinapol’e getirilen ham ipeğin dokunmasıyla başlayan ipek kültürü buradan Batı ülkelerine hızla yayıldı.
    D) İpek kültürü Yaklaşık M.S. 4. yüzyılda Çin’den Konstantinapol’e ham ipeğin getirilmesiyle başladı ve Batı ülkelerine buradan yayıldı.
    E) Yaklaşık M.S. 4. yüzyılda Konstantinapol Çin’den ithal edilen ham ipeği dokumaya başladı ve yüzyıl sonra ipek kültürü Batı ülkelerine yayıldı.


    53) Madame Curie, the first woman to win a Nobel Prize, died of leukemia, which is thought to have resulted from exposure to high levels of radiation during her research.
    A) Nobel ödülü kazanan ilk kadın olarak bilinen Madame Curie, yüksek düzeyde radyasyon konusunda araştırma yaparken yakalandığı kan kanserinden ölmüştür.
    B) Kan kanserinden ölen Madam Curie, o sıralarda yüksek düzeyde radyasyon üzerine yaptığı araştırmasıyla ilk Nobel ödülünü kazandı.
    C) Nobel ödülü kazanan ilk kadın olan Madame Curie, araştırmaları sırasında yüksek düzeyde radyasyonla karşı karşıya kalmaktan kaynaklandığı sanılan kan kanserinden ölmüştür.
    D) İlk Nobel ödülü kazanan kadın olan Madam Curie, araştırmalarında kullandığı yüksek düzeyde radyasyonun yol açtığı sanılan kan kanserini yenemedi.
    E) Yüksek düzeyde radyasyona maruz kalma konusunda araştırmalar yaparken kan kanserinden ölen Madam Curie bundan dolayı Nobel ödülü alan ilk kadın olmuştur.

    54.-57. sorularda, verilen Türkçe cümleye anlamca en yakın İngilizce cümleyi bulunuz.


    54) Dünya üstünde bulunan en yüksek dağ ünvanın asıl sahibi, denizin altında 4.500 metre derinlikten başlayıp, denizin yüzeyinden 4.100 metre yüksekliğe kadar çıkan Mauna Loa Yanardağıdır.
    A) ‘The highest mountain in the world’ title is owned by Mauna Loa volcano, which starts from a depth of 4500 meter from under the sea and reaches to a height of 4100 meter above the surface of the sea.
    B) The real owner of the title ‘the highest mountain in the world’ is Mauna Loa volcano, which starts from a depth of 4500 meter from under the sea and reaches to a height of 4100 meter above the surface of the sea.
    C) Mauna Loa volcano is entitled as the highest mountain in the world since it starts from a depth of 4500 meter from under the sea and reaches to a height of 4100 meter above the surface of the sea.
    D) Actually the title ‘the highest mountain in the world’ should be endowed to Mauna Loa volcano, which has a depth of 4500 meters from under the sea and a height of 4100 meters above the surface of the sea.
    E) Mauna Loa volcano, which starts from a depth of 4500 meter from under the sea and reaches to a height of 4100 meter above the surface of the sea carries ‘the highest mountain in the world’ title.


    55) Bilim dünyası dinozorlarla gerçek anlamda, 19. yüzyılın ortalarında yaşayan İngiliz doğabilimci Sir Richard Owen'ın çalışmalarıyla ilgilenmeye başladı.
    A) The world of science started to become interested in dinosaurs in the real sense with the studies of English ecologist, Sir Richard Owen, who lived in the mid-nineteenth century.
    B) The English ecologist, Sir Richard Owen, who lived in the mid-nineteenth century, aroused interest among scientists in dinosaurs.
    C) The actual interest of the world of science in dinosaurs came with the research by the English ecologist, Sir Richard Owen, who lived in the mid-nineteenth century.
    D) In the actual sense, dinosaur began to seem interesting to scientists with the studies of the English ecologist, Sir Richard Owen, who lived in the mid-nineteenth century.
    E) The world of science showed a real interest to dinosaurs with the discoveries of the English ecologist, Sir Richard Owen, who lived in the mid-nineteenth century.


    56) Her geçen gün daha çok aile, çocuklarının yeteneklerini okul öncesi yaşta keşfetmek ve çocuklarını bu doğrultuda yönlendirmek istiyor.
    A) More and more families want their children to discover their own abilities before pre-school period so as to lead them in this direction.
    B) With each passing day, more and more families seek to discover the abilities of their children at pre-school age and to lead them in this direction.
    C) With every new day, more families struggle to direct their children according to their abilities that emerge at pre-school age.
    D) Children’s abilities are discovered at pre-school age by their parents and are directed in this direction.
    E) Many more families try to shape their children’s abilities at pre-school period in this direction with every new day.




    57) Atlantik'te İzlanda'nın karşısında ortaya çıkan ve bugün sadece bilim adamlarına açık olan Surtsey Adası'nda bir yanardağ, bitki ve hayvanların yaşam koşullarının incelenebileceği topraklar meydana getirmiştir.
    A) A volcano, which emerged opposite Iceland in the Atlantic and which is today open only to scientists, is situated on Surtsey Island, which has got soils on which the living conditions of plants and animals can be studied.
    B) A volcano emerged on Surtsey Island opposite Iceland in the Atlantic and is today open only to scientists, and it formed soils on which the living conditions of plants and animals can be studied.
    C) Surtsey Island, which was formed opposite Iceland in the Atlantic by a volcano, is open today only for scientists who study the living conditions of plants and animals.
    D) A volcano on Surtsey Island, which emerged opposite Iceland in the Atlantic and which is today open only to scientists, formed soils on which the living conditions of plants and animals can be studied.
    E) A volcano emerging on Surtsey Island opposite Iceland in the Atlantic is today open only for scientists who land there in order to study the living conditions of plants and animals.



    58-60. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    The camp, the size of about four football pitches, lies beneath an immense corrugated steel roof. A long queue forms for the showers. Washbasins, blackened with streaks of human bristle, overflow with used water. The toilets are collective, with no taps or paper. Children play with disposable razors as if with toy cars or planes. A smell of dead dog prevails in the camp. From the canteen a queue stretches to the end of the camp. Refugees are allocated to makeshift tents according to their country of origin. More than 1,300 refugees live here, cut off from the world. They have only one ambition - to get aboard a lorry on the Calais-Dover ferry and then to achieve refugee status in England.


    58) As it is said in the passage, conditions of living in the above mentioned place _______ .
    A) have deteriorated rapidly since the first refugee was brought there
    B) are not hygienic and pose a great danger to the health of the people living there
    C) will improve only if the refugees there agree to do something
    D) have already caused a number of people to lose their lives
    E) don’t resemble to those which people used to have in their own countries of origin



    59) It is understood from the passage that not all the people in this camp ________.
    A) are put in the same type of tents
    B) want to emigrate to England to become refugees
    C) have any qualification to get a good job
    D) can have a shower in one day
    E) help the officers carry out their tasks





    60) According to the passage, the people in the camp would consider themselves lucky _________.
    A) if the could go back to the country form which they came from with a refugee status
    B) when the British government provide them with better living conditions
    C) even if they were kept in such a prison-like place
    D) if they could find a way first to get to England and than to be considered a refugee there
    E) if there were a shop selling basic needs



    61-63. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    Jazz, which is generally thought to have begun in New Orleans, developed in the latter part of the 19th cent. from black work songs, field shouts, sorrow songs, hymns, and spirituals whose harmonic, rhythmic, and melodic elements were predominantly African. At the outset, jazz was slow to win acceptance by the general public, not only because of its cultural origin, but also because it tended to suggest loose morals and low social status. However, jazz gained a wide audience when white orchestras adapted or imitated it, and became legitimate entertainment in the late 1930s when Benny Goodman led racially mixed groups in concerts at Carnegie Hall.


    61) It is said in the passage that most people ________.
    A) in New Orleans emigrated from Africa
    B) in the 19th century used to listen to jazz music
    C) found something in jazz different from today’s people
    D) see New Orleans as the place of origin for jazz
    E) thought that jazz wouldn’t be accepted by Americans



    62) When jazz first emerged, __________.
    A) all the people of African origin were working in fields
    B) sorrow songs constituted the whole jazz music
    C) it was regarded as wonderful trend of music
    D) moral values of jazz listeners became loose rapidly
    E) people didn’t accept it quickly



    63) The wide popularity of jazz music _________ .
    A) hasn’t been achieved yet and seems unlikely
    B) was ensured with the leadership of Benny Goodman
    C) came only after white orchestras started to take some elements from it
    D) was achieved thanks to its unique qualities
    E) overshadowed other trends of music in the late 1930s


    64-66. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    People have been studying humor for thousands of years. The Greek philosopher Aristotle discussed comedy in the second book of Poetics, which has been lost. He also wrote about it in Nichomachean Ethics, where he analyzed jokes and laughter and came out in favor of tasteful jokes. Aristotle's teacher, Plato, criticized laughter more severely. In fact, laughter was forbidden at Plato's Academy. And Plato's teacher, Socrates, took it a step farther when he said, "One ought to use laughter as one uses salt--sparingly."



    64) It is stated in the passage that ____________ .
    A) only in Poetics did Aristotle write about comedy
    B) Greek philosophers dealt mainly with humour and with how it should be used
    C) Poetics by Aristotle has been translated in several languages
    D) Aristotle was totally against any kind of jokes
    E) humour has long attracted people as a field to be studied

    65) When we notice the existence of a teacher-student relationship between the Plato and Aristotle, we can conclude that __________ .
    A) Aristotle was stricter about comedy than his teacher
    B) Aristotle’s views on laughter were influenced by Plato’s
    C) Aristotle adopted a greatly different view concerning laughter when compared with his teacher
    D) Socrates didn’t follow the footsteps of the other two philosophers
    E) Plato’s views are more similar to present day views


    66) What Socrates said about laughter means that ____________ .
    A) one shouldn’t use laughter even if it is required
    B) humans differ from other living beings with their capacity to laugh
    C) laughter isn’t used as much as needed
    D) if there isn’t any laughter, it isn’t good and if there is too much, it isn’t good either
    E) there isn’t much we can laugh at


    67-69. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    Throughout history there have been reports of strange objects in the sky. A number of observers claim to have seen vehicles, or “flying saucers,” which some believe are space ships visiting the earth from other planets. Because the objects are often shining and in that part of the sky opposite the sun, most investigators, official and unofficial alike, tend to interpret them as reflections of the sun's rays from airplanes. Some UFOs, when pursued by planes, have proved to be weather balloons or other objects of unquestionably terrestrial origin. Fireballs, meteors, and other meteorological phenomena account for most of the relatively few UFOs that observers report seeing at night. However, there are some sightings that investigators are unable to explain in terms of known phenomena.

    67) It is said in the passage that the claims made by observers about the vehicles in the sky during the day ________ .
    A) aren’t taken seriously by governments and aren’t investigated
    B) cause baseless fear or panic among people
    C) have multiplied since people started space research
    D) were more common in the past when planes weren’t available yet
    E) are simply a result of the effect of the sun shining in the sky

    68) It is stated in the passage that weather balloons ____________.
    A) which are sent into space give a false impression
    B) reflect sun’s rays very well and therefore are believed as UFOs
    C) are the only objects mistaken for UFOs
    D) are mistakenly thought by some to be UFOs
    E) are intentionally sent up into the sky to fool people


    69) The objects which are seen at night and which are thought to be UFOs ______ .
    A) mostly come into the atmosphere of the world from outer space
    B) are actually airplanes passing above
    C) cannot be seen during daytime in any way
    D) have a saucer-like shape and they are called flying saucers
    E) are meteors which can be seen through telescopes


    70-72. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    Overfishing that took place tens if not hundreds of years ago is a key culprit in the collapse of coastal marine ecosystems today. Scientists have tied the current collapse of the world's coastal ecosystems almost entirely to recent human impacts—pollution, increased nutrient runoff, and climate change. In the past, the researchers were able to draw a picture of ancient oceans teeming with life in abundance heretofore unimagined. However, the picture today is dramatically different: dying coral reefs, dwindling populations of marine mammals, fish, and shellfish, shrinking sea grass beds, increased invasions of alien species and more frequent outbreaks of disease.



    70) It is said in the passage that as a result of catching too many fish from seas and of several other factors, ___________.
    A) people consume fish which might be poisonous and which may bring about death
    B) oceans are no longer a source of income for inhabitants of coastal areas
    C) the number of fish has decreased and some dramatical changes have occurred in coastal marine ecosystems
    D) the countries surrounded by sea had to pass laws so as to ban overfishing
    E) many species of fish have become either rare or extinct


    71) According to the passage, a very long time ago oceans____________.
    A) were hardly accessible for fishermen who didn’t have strong vessels
    B) were filled with more life and life forms than they are today
    C) provided habitat for fish, but they don’t any longer
    D) were exploited only for its valuable coral reefs
    E) were not a suitable place for outbreaks of diseases

    72) The passage is mainly concerned with ______.
    A) the ways of protecting oceans which are under humans’ threat
    B) the negative effects of humans on coastal marine systems
    C) the various diseases which have caused near extinction of life forms in oceans
    D) how humans caused a chain reaction in nature
    E) what could be done to turn oceans into their former state


    73-75. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    Police in the Panna district of Madhya Pradesh had been alerted that a woman was going to commit sati. Two officers hurried to the village of Tamoli Patna to try to intervene but were beaten back by villagers with stones. The sixty-five-year-old woman, Kuttu Bai, sat on the funeral pyre with the head of her dead husband on her lap. According to reports, four thousand villagers watched her being burned alive, committing the sacred Hindu practice of sati, which was prohibited a hundred and seventy-three years ago under British rule in India. Hindu tradition says that the dead woman who dies this way becomes a goddess and her family will be blessed for seven generations.



    73) From the passage, we understand that the inhabitants of the village where sati would take place _____________.
    A) were already angry with the two police officers who wanted to hinder this incident
    B) tried several ways to prevent the event, but with no success
    C) are all from one family and therefore tried to protect the woman involved
    D) are in favour of the tradition which favours sati and don’t want it to be prevented
    E) used fire arms to push the police officers back




    74) The passage says that Kuttu Bai ___________.
    A) burnt herself immediately after her husband was buried in his grave
    B) believed in Hindu tradition of sati and willingly chose to burn herself
    C) was forced to do such an incredible act as being burnt alive
    D) couldn’t get herself rid of the fire although she attempted to
    E) has become a goddess who the villagers later started to worship
    Eğer bir gün
    dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa,
    Rabb'ine dönüp "benim büyük bir derdim var" deme!

    Derdine dönüp "BENİM ÇOK BÜYÜK BİR RABB'İM VAR!" de!

  6. #6
    Mavi Admin

    Cevap: KPDS Test KPDS Testleri KPDS Test Soruları KPDS Test Grammar Soruları KPDS İng



    75) Inability of both British authorities in the past and Indian authorities now to eliminate the practice of sati shows that _______________.
    A) the practice of sati emerged as a reaction to British rule
    B) most of the rural population in India is illiterate and therefore unable to understand laws
    C) citizens have a strong tendency not to obey laws imposed by government
    D) Hindu people have a rich, though strange, cultural life
    E) it is hardly possible to prevent the practice of sati which is rooted in Indian traditions
    76-78. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    When I used to travel to the tropics to take photographs, friends were so envious they used to ask if they could carry my luggage for me. But when I started to travel north, the response was more likely to be along the lines of, "You're going to the Arctic? In the winter? Are you mad?" Poor things. These days anyone can travel in the Arctic comfortably and safely, and though it can be expensive, it's definitely worth it. Apart from not having to compete for space with thousands of other holiday-makers, you will also discover one of the world's best-kept secrets. Watch pods of whales or extraordinary tundra birdlife. Perhaps best of all, if you travel with a genuine eco-tourism company, your trip may even contribute to Arctic nature conservation.



    76) The writer seems to say that _________.
    A) he doesn’t like people who try to exploit others
    B) he now prefers going to the Arctic to traveling to the tropics for several reasons
    C) he is devoted to preserving nature whatever the cost is
    D) he is working as a photographer for a journal
    E) many of his friend try to go in his footsteps and become a photographer



    77) We can understand from the writer’s words that ____________.
    A) some people cannot travel to the Arctic because of financial problems
    B) in the Arctic you can see no holiday-makers
    C) people are wrong should they think that traveling in the Arctic is uncomfortable and unsafe
    D) he takes so much luggage during his travels that he needs somebody to get it carried
    E) he cannot understand people who go to the tropics for holiday


    78) The writer clearly says that a person _______.
    A) wastes his money if he goes to the tropics rather than to the Arctic
    B) should visit every part of the world before deciding which is better
    C) should prefer an eco-tourism company for his travel all around the world
    D) gets the value of his expenditure and efforts if he chooses to travel to this part of nature
    E) gets the opportunity to see the best-kept secret of the world in the Arctic


    79.-82. sorularda, verilen cümleye anlamca en yakın olan cümleyi bulunuz.


    79) I cannot think of refusing such a good offer, but you are turning it down.
    A) I have never received such a good offer and I cannot understand why you are not accepting it.
    B) You should miss any good offer should you be made one.
    C) I have always dreamed of getting such a good offer as yours.
    D) It would be irritating for those who offered to employ you if you didn’t accept it.
    E) I would certainly accept such attractive offer if I were you.


    80) The effect of working deep in mines can be seen on workers with the passage of time.
    A) If a person works under the surface of the earth for years, his health will be negatively affected.
    B) Gradually the effect of working deep in mines will become visible on the miners.
    C) Working in deep mines will irreparably spoil the workers’ health.
    D) Time conceals the negative effect of working in deep mines on the miners to a limited extent.
    E) After a miner begins the mining job, his health is instantly affected.



    81) Most works by English writer, Joseph Conrad, are based on his own experiences.
    A) Of all the books written by English writer, Joseph Conrad, only a small number don’t reflect his own experiences.
    B) Joseph Conrad has written all his works in English, depending on his own life.
    C) English writer, Joseph Conrad included in his books not only his own but also others’ expectations.
    D) The opening theme in the books of James Conrad is his own life.
    E) Because James Conrad lived a turbulent life, he didn’t have difficulty finding themes for his books.


    82) We could have accommodated your friends from Germany in our house with pleasure if they couldn’t have found vacancy in a hotel.
    A) Your German guests couldn’t find any empty rooms and we offered accommodation to them.
    B) It would have been a pleasure for us to accommodate your German friends had they had to stay with us because of lack of vacancy in hotels.
    C) We didn’t need to take your German friends in our house for a few days since they found a vacant room in a hotel.
    D) Because your friends from Germany may have found a room in one of the hotels, we didn’t suggest their staying with us.
    E) We should have invited your friends from Germany, but because we were late, we missed the pleasure of doing so.


    83.-87. sorularda, boş bırakılan yere parçanın anlam bütünlüğünü sağlamak için getirilebilecek cümleyi bulunuz.


    83) The dog was the first domesticated animal. Very early in human history, people learned that a dog could help with hunting. _________ We can, thus, say that the dog is man's oldest friend and his "best friend".
    A) Yet there is little evidence to show how it resembles the wolf so much
    B) They benefited from them in finding or catching games
    C) However, cats are comparatively a recent phenomenon in human history
    D) Hunting used to be an activity aimed at finding for subsistence
    E) Dogs also were good company for early man.


    84) _______________Doctors have two theories to explain this fact. One theory says that left-handed children may simply fall and bump into things more. Another theory, how-ever, explains the accidents very differently. According to this theory, the problem is not with the children, but with the world around them. Most things, such as doors, cars, and toys are designed and used best by right-handed people.
    A) In most sports, left-handed people have been incomparably more successful.
    B) Children who are left-handed tend to have more accidents than right-handed children.
    C) Certain actions of the body, such as always using the left hand rather than the right one, have been predetermined.
    D) Accidents cannot be avoided if simple precautions are not taken
    E) Biologist have proven that left-handedness is determined more by heredity than by environment


    85) Exercising in your home may be good for your health, but it may not be good for your children. In 1990, about 13,000 children were hurt by exercise equipment. The exercise bicycle was the most common cause of injury. Many children lost a finger or a toe in the wheels of these bicycles. ____________
    A) With a few simple modifications, bicycle manufacturers have made these accidents a thing of the past
    B) Children are curious to learn how the events around them goes on and what the logic behind them is
    C) So if you have an exercise bicycle, you should not let your children play with it.
    D) Yet surgeons have developed amazing techniques to sew the severed limbs.
    E) Bicycle riders may run the risk of being run over by drivers of other vehicles

    86) When people first began to try to fly in the 18th century, they used hot-air balloons. _________________They went wherever the wind was blowing. The idea of a real flying machine remained a dream for a long time to come true. The dream finally came true in 1903. That year Wilbur and Orville Wright made their first successful flight in an airplane.
    A) However, it was not really possible to control the balloons.
    B) Even before that, people tried to imitate birds, building wings of feather
    C) It was then incredibly difficult to fill the balloons with hot air when required
    D) Humans have in fact imagined being able to fly and travel around since very early times
    E) Because the cost was rather high, the practice didn’t become widespread for a long time



    87) Cars are the most important cause of air pollution in many cities. ____________ In order to reduce pollution, the city must reduce the number of cars on the road. This is only possible, however, if people have another way to get to work. For this reason, many city council is working to improve the public transportation system.
    A) There are also factories around the cities which contribute to this pollution with its harmful fumes
    B) Most city planners are arguing that public transportation should be encouraged instead of private cars
    C) Especially cities with wealthy dwellers have a high volume of detrimental gases in their atmosphere emitted by multi-cylindered cars
    D) This is especially true in cities, such as Los Angeles, where most people go to work by car.
    E) Filters on the chimney may provide a partial solution to this modern problem


    88.-91. sorularda, verilen duruma uygun düşen cümleyi bulunuz.

    88) You have recently felt quite fed up with the monotony of your work. You cannot decide what may turn out to be reasonable. So you call your friend, who knows all about this situation, and request him to help you decide what to do. You say:
    A) Shall we hang out today for a while, as I am tired of working?
    B) How can you take care of your family in addition to dealing with the demands of your job?
    C) If you were me, what would you try so as to dispose of the boredom caused by my job?
    D) I am tired of getting orders from the chief executive and we cannot get on well.
    E) Can you do me a favour tomorrow and tell the boss that I will no longer see him?


    89) After a busy day out, you come back home and just as you step in, you remember that you ought to have paid the phone bill and you cannot go back to pay it. So when your father asks you, you have to make up a white lie in order not to make him angry. When he actually asks, you say:
    A) Do you promise that you won’t get furious if I should tell the truth?
    B) Frankly speaking, I forgot to pay it, but I can pay it tomorrow.
    C) I wonder why I am obliged to do all such work instead of my elder brother.
    D) You look so angry at me that I cannot know whether I should tell the truth or not.
    E) Because I was busy all day, I requested one of my friends to pay it, and I will get the receipt tomorrow.


    90) As an employer, you have taken someone for managing the other workers. But as far as you observe him, you decide that he is not qualified enough for this job. On the other hand, you don’t want to break his heart, so you say indirectly:
    A) By character, you are perfect, but by profession, you are not so successful.
    B) You have been in charge with this job for a month, but there is still no success.
    C) You said you were the very right choice for this job when we had an interview together.
    D) I’ve decided to dismiss you from this job and you should look for another one.
    E) It’s too early to decide whether I am the right choice for this job or not.


    91) One night, you go to a restaurant together with your family for the first time and the waiter becomes very late for serving you. So you are very annoyed at this situation and since you are together with your children, you avoid using harsh words in order to warn the owner of the restaurant and you say:
    A) I should have taken your word and we should have gone to another restaurant.
    B) Whenever we come to this restaurant, you always behave towards us like that.
    C) You can be sure that I’m going to tell everybody that this restaurant is very had.
    D) We’ve been sitting here for half an hour and you haven’t still noticed us.
    E) You should sack all these waiters from this job, because they’re not qualified enough.


    92.-95. sorularda, karşılıklı konuşmanın boş bırakılan kısmını tamamlayabilecek ifadeyi bulunuz.

    92) Woman : Excuse me I’m looking for a new cooker.
    Salesman : Certainly, madam. This one is very good value.
    Woman : _________. I mean, isn’t it rather dangerous?
    Salesman : Well, not really – not nowadays. And the electric one costs a lot more, madam.
    A) I’m not sure whether I want gas, though
    B) I don’t think I’m going to buy electric one
    C) Well, in my opinion the electric one causes much expenditure in my budget
    D) I was just looking for the electric one which provides great safety
    E) One of my close friends urged me to buy one which has various functions


    93) Bill : Dave, can I borrow your boots?
    Dave : ___________.
    Bill : Why not? You don’t need them; you’ve got loads of different ones.
    Dave : It’s not that, but last time I lent you my shoes, you stretched them. Your feet are bigger than mine.
    A) Of course, you can provided that you bring them back on time
    B) Oh yeah. Well, no I’d rather you didn’t, Bill
    C) As you know, I am having the hole fixed nowadays
    D) They’re out of my hands right now, so it’s impossible
    E) Whenever you want them, you bring them back with a hole under them


    94) Man : Gareth’s gone without drinking his coffee. ____________?
    Woman : Might as well – it’ll be stone cold when he gets back.
    Man : As you wish.
    A) Did she forget the drink or leave it deliberately
    B) What do you want me to do with the coffee
    C) Would you mind if I brought it to her
    D) Shall I pour it away
    E) Will she get angry when she doesn’t find it here


    95) Sam : ___________.
    Henry : That’s probably why you see very few disabled people are getting around.
    Sam : I think that’s all our faults.
    A) People need to be made aware that disabled people are no different from us
    B) Measures should be taken so that disabled people can take public transport
    C) We could make life easier for disabled people to get around
    D) I think people treated the disabled badly in the past, but this has changed recently
    E) There don’t seem to be any facilities for the disabled where I live



    96.-100. sorularda, cümleler sırasıyla okunduğunda parçanın anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulunuz.

    96) (I) If you enjoy water sports, Hawaii is the place for you! (II) You can go swimming all year round in the warm water. (III) You can catch fish from the shore or from a boat to feed all members of your family. (IV) If you like boats, you can go sailing, canoeing, or windsurfing. (V)Or, you can also try some other water sports that are especially popular in Hawaii: surfing, snorkeling and scuba diving.
    A) I B) II C) III D) IV E) V



    97) (I) One of the most powerful forms of mass communication in today's world is television. (II) With sound and moving pictures, it gives audiences the illusion of being direct observers of news or entertainment events. (III) However, as television watching has increased, many people spend less time reading newspapers and books. (IV) So as to increase their sales further, publishers are trying various new ways. (V) This may be nice for broadcasters, but it is bad news for young people who need to improve their reading but are tempted away by the television.
    A) I B) II C) III D) IV E) V


    98) (I) Conservationists have held many campaigns to protect the nature. (II) For centuries, people have used the oceans as a dumping place. (III) The quantity of garbage that ends up in the water is incredible. (IV) Five million plastic containers are thrown into the world's oceans every day! (V) Aside from plastics, many other dangerous substances, including human waste and chemicals used in agriculture, are dumped in oceans.
    A) I B) II C) III D) IV E) V



    99) (I) A fable is a brief allegorical narrative, in verse or prose, illustrating a moral thesis or satirizing human beings. (II) Especially in pre-school period, when children are illiterate, fables play a great part on their education. (III) The characters of a fable are usually animals who talk and act like people while retaining their animal traits. (IV) The oldest known fables are those attributed to the Greek Aesop, perhaps the most famous of all fabulists. (V) Other important writers of fables include Jean de La Fontaine, whose fables are noted for their sophistication and wit, the Russian poet Ivan Krylov, and the German dramatist and critic Gotthold Lessing.
    A) I B) II C) III D) IV E) V



    100) (I) In different parts of the world, people build their houses of different materials. (II) Where there is a lot of wood, houses are made of wood. (III) In case of fire, wooden houses are given irreparable damage in a short while. (IV) In hot, dry areas with little wood, houses are often made of clay bricks. (V) In the far northern areas, they even build their houses of ice, because nothing but ice and snow is available there.
    A) I B) II C) III D) IV E) V



  7. #7
    Mavi Admin

    Cevap: KPDS Test KPDS Testleri KPDS Test Soruları KPDS Test Grammar Soruları KPDS İng



    CEVAP ANAHTARI


    KPDS DENEME TESTİ 3
    1
    B
    51
    B
    2
    C
    52
    E
    3
    D
    53
    C
    4
    A
    54
    B
    5
    E
    55
    A
    6
    B
    56
    B
    7
    D
    57
    D
    8
    A
    58
    B
    9
    C
    59
    A
    10
    B
    60
    D
    11
    E
    61
    D
    12
    E
    62
    E
    13
    A
    63
    C
    14
    D
    64
    E
    15
    B
    65
    C
    16
    A
    66
    D
    17
    C
    67
    E
    18
    E
    68
    B
    19
    E
    69
    A
    20
    B
    70
    C
    21
    D
    71
    B
    22
    C
    72
    D
    23
    B
    73
    D
    24
    C
    74
    B
    25
    E
    75
    E
    26
    A
    76
    B
    27
    C
    77
    C
    28
    A
    78
    D
    29
    E
    79
    E
    30
    D
    80
    B
    31
    B
    81
    A
    32
    C
    82
    B
    33
    A
    83
    E
    34
    B
    84
    B
    35
    E
    85
    C
    36
    A
    86
    A
    37
    D
    87
    D
    38
    B
    88
    C
    39
    C
    89
    E
    40
    E
    90
    A
    41
    B
    91
    D
    42
    C
    92
    A
    43
    C
    93
    B
    44
    D
    94
    D
    45
    B
    95
    E
    46
    E
    96
    C
    47
    E
    97
    D
    48
    A
    98
    A
    49
    B
    99
    B
    50
    D
    100
    C

    Eğer bir gün
    dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa,
    Rabb'ine dönüp "benim büyük bir derdim var" deme!

    Derdine dönüp "BENİM ÇOK BÜYÜK BİR RABB'İM VAR!" de!

  8. #8
    Mavi Admin

    Cevap: KPDS Test KPDS Testleri KPDS Test Soruları KPDS Test Grammar Soruları KPDS İng

    1-22. sorularda, cümlede boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.

    1) If a country isn’t self-sufficient in raw materials for industry, it meets the _____ for them through importation from abroad.

    A) necessity B) need C) likelihood
    D) probability E) request


    2) You have to ______ all your skills in this field so as to show that you are the correct choice for this position.

    A) demonstrate B) reflect
    C) emphasize D) identify
    E) reveal
    3) Since the members of the football team were rather aware of the importance of the match, they were determined to be ________ to any distraction.

    A) conscious B) oblivious
    C) perceptive D) inaccessible
    E) comprehensive

    4) Even in the days when America was known as the New World, it was a country with a / an _________ for its spirit of enterprise and the ability of its people to make a good deal.

    A) institution B) characteristic
    C) reputation D) access
    E) conquest



    5) Today, it is generally accepted that some drugs cannot eliminate the disease, but _________ the spread of it.

    A) retain B) destroy C) detect
    D) retard E) decimate


    6) Unfortunately, the woman had to be involved in the area of epidemics; for that reason, she suffered from that extreme ________.

    A) alien B) exposure C) inclination
    D) deficiency E) degeneration
    7) According to the latest census, the rate of population will one day become stable because this cannot continue ________.

    A) invaluably B) intuitively
    C) uncritically D) implicitly
    E) indefinitely



    8) Since the woman was quite demoralized as a result of severe quarrel with her boss, she couldn’t _______ talking with him when she met him by coincidence yesterday.

    A) catch up with B) drop in on
    C) feel up to D) check out of
    E) brush up on



    9) By my close friend’s accounts, the preparation of the homework was _____ because of the lack of introductory part in the former one.

    A) done over B) dropped by
    C) drawn up D) called off
    E) brought back




    10) A : You _______ at this hour. The boss hasn’t come, yet.
    B : Oh, you _________ me earlier.

    A) didn’t need to come / must have informed
    B) don’t have to come / must inform
    C) needn’t have come / should have informed
    D) needn’t have come / ought to inform
    E) didn’t have to come / should have informed




    11) Some historians suggest that the Indians of the USA ______ from Asia thousands of years ago, but some others suggest that they ______ so as they were no convenient vehicles for this.

    A) must have immigrated / can’t do
    B) managed to immigrate / mustn’t do
    C) should have immigrated / couldn’t have done
    D) were able to immigrate / may not be doing
    E) might have immigrated / can’t have done
    12) She _________ all his energy currently as the primary courses haven’t been set out yet.

    A) can’t have exerted
    B) needn’t have exerted
    C) can’t exert
    D) doesn’t have to exert
    E) should have exerted


    13) A : Would you mind if I _________ you by your second name?
    B : Of course not.

    A) call B) am calling C) will call
    D) called E) can call

    14) A : Our Japanese guests want to see historical places. Where ______ I take them?
    B : You _________ them to Mevlana Museum as it has a spiritual atmosphere.

    A) shall / could take
    B) should / could have taken
    C) can / would take
    D) will / might have taken
    E) could / shall take


    15) In many states in today’s world, law and order ______ through a strong police force although the people claim that this _______ much of citizens’ freedom.

    A) are maintaining / has restricted
    B) have been maintaining / will be restricted
    C) are maintained / restricts
    D) were maintained / is restricting
    E) maintain / will restrict


    16) We were ___ the impression that she had something to do ___ the crime though she claimed to the contrary.

    A) of / about B) with / without C) on / for
    D) under / with E) to / over


    17) The bomb squad arrived at the scene ten minutes ____ they received an anonymous call saying that there was a bomb in the shop.

    A) when B) because C) after
    D) as soon as E) before
    18) I would rather ____ about the terms of the competition before the deadline was over. Why did you keep it a secret?

    A) tell B) be telling
    C) have told D) have been telling
    E) have been told



    19) After having some difficulty for some time in that hostile environment, she ____ among so many frustrating factors.

    A) used to live
    B) was used to living
    C) got used to live
    D) got accustomed to living
    E) was accustomed to live



    20) It is quite a common practice in many countries, especially in the underdeveloped ones, that employees ______ less money for the work they do.

    A) are paid B) have to pay
    C) are paying D) must be paid
    E) have paid




    21) John _______ his warm clothes in his suitcase to keep himself warm in harsh weather. I wonder why he didn’t.

    A) was supposed to put
    B) ought to be putting
    C) must have put
    D) could put
    E) should have been putting




    22) If the taxi driver accelerates only a little, the referee _________ his whistle for the match yet when we _____ our seats in the stadium.

    A) won’t blow / took
    B) hasn’t blown / take
    C) won’t have blown / take
    D) hadn’t blown / took
    E) isn’t going to blow / have taken

    23-27. sorularda, aşağıdaki parçada numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.

    Adult education has __(23) __ been important in Europe, where formal programs began in the 18th century. For example, the Danish folk high school movement in the mid-19th century __(24) __ the loss of Danish language and culture that a strong German influence threatened to absorb. In Great Britain, concern for the education of poor and working-class people resulted in the growth of adult education programs, __(25) __ the evening school and the Mechanic's Institute, to expand educational opportunities __(26) __ all people. After the Russian Revolution, the Soviet government virtually eliminated __(27)__ through the establishment of various institutions and extension classes for adults.

    23) A) never B) long C) once D) since E) hardly

    24) A) encouraged B) distracted
    C) stimulated D) prevented
    E) enabled


    25) A) such as B) as C) as to D) alike E) likewise

    26) A) on B) with C) into
    D) through E) for

    27) A) illiteracy B) literacy C) illiterate
    D) literally E) literary


    28-32. sorularda, aşağıdaki parçada numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.

    Many theories concerning the origin of sacrificial rites have been offered, __28__no conclusive case has been established. Contemporary scholars tend to be more interested in the symbolic and functional __29__of sacrificial acts. Several scholars have __30__ that the forms of sacrificial rituals resemble the structures of human relationships and that the rituals are therefore symbolic not only of religious aspirations __31__of the daily lives of __32__who take part in them.
    28) A) that’s why B) thus
    C) even if D) yet
    E) in other words

    29) A) inclination B) significance
    C) absence D) acclaim
    E) dependence

    30) A) argued B) discussed
    C) declared D) estimated
    E) struggled

    31) A) also B) both C) all D) most E) but also


    32) A) these B) that C) those
    D) this E) others


    33.-42. sorularda, verilen cümleyi uygun şekilde tamamlayan ifadeyi bulunuz.

    33) __________ because he has refused to come with us to watch this exciting film.

    A) We should have insisted on joining us
    B) He would like to have enjoyed himself
    C) He seems to be interested in the new Matrix movie
    D) He must have some more important work to do
    E) He would rather stay alone these days



    34) In the early stages of mankind, humans used to have less freedom because of social customs, _____________.

    A) as development can now be seen in every aspect of life
    B) but we can now express ourselves more freely as a result of diminishing influence of customs
    C) yet people now lead a settled way of life with fewer customs
    D) and this is the main reason why we tend to read history books
    E) after freedom has become a much debated issue
    35) After the results of the competition are evaluated in a few minutes, __________.

    A) one of the judges stood up and read the name of the winner aloud
    B) all the competitors but one felt disappointed
    C) we must wait patiently to find out the winner
    D) there was a lot of noise and we failed to hear the name of the winner
    E) the spectators will learn who has won the competition



    36) Would any of you mind _____________?

    A) after I leave my bag here and ask you to keep an eye on it
    B) if you can turn down this distracting noise
    C) organizing a charity activity to help the homeless
    D) not interfering with me when I got into trouble the other day
    E) if I weren’t participating in the trip tomorrow



    37) To be excellent in service, they had to check every product for defects _______.

    A) when they have assembled the parts of the products
    B) after the production process comes to an end
    C) long after the customer started using them
    D) before the products were put in durable boxes for delivery
    E) and must take every precaution not to make a mistake




    38) __________ once he’s completed painting this last work of his.

    A) Robert always dreams about touring the world
    B) Jack has been busy for a long time
    C) James has told me that he’ll give up this career
    D) He received both praise and criticism from critics
    E) Mary is planning to open an exhibition



    39) ___________ and then you wouldn’t be ill now.

    A) You shouldn’t have walked under heavy rain
    B) I would certainly come to pick you up
    C) I have recommended you to see your doctor
    D) You must have left your raincoat at home
    E) I would sooner you took a lot of vitamin C in winter
    40) She must have been busy with something else ___________________.

    A) or else she would easily notice the gun in the man’s hand
    B) when the red light keeps blinking
    C) and for this reason she cannot see who gets out of the club
    D) if she says that she didn’t feel anything unusual with the stranger
    E) just before the performance has started


    41) Two years ago, it was declared that a human bein
    g could be copied both physically and mentally, _______ .

    A) however, this reality was entirely ignored before then.
    B) but nobody took the claim seriously.
    C) although it had also been tried by early civilisations before then.
    D) in fact, with the help of this breakthrough, there will be lots of beneficial things.
    E) because the people had wanted to see each other having just the same appearance.


    42) After the members of the team had played poorly for six games, _______.

    A) the hockey team finally had a game that went good
    B) the owners of the team have decided to lay some players off
    C) the playground was bettered by the authorities
    D) the footballers are getting worse and worse, though
    E) the system of the team had entirely been changed


    43.-46. sorularda, verilen cümlenin hangi sorunun cevabı olduğunu bulunuz.


    43) “Go ahead and make one for me as well.”

    A) Can you cook me your delicious pie again?
    B) Do you mind if I make a cup of coffee in your kitchen?
    C) Could you tell me where the book I lent you is?
    D) Why not make a little more effort to break his habit?
    E) I hope you don’t mind if I make a fuss about you, do you?


    44) “Never, but I intend to.”

    A) Have you ever tried wind-surfing?
    B) Do you allow me to borrow your dictionary for a while?
    C) Did you hear any noise while you were coming down?
    D) Do you ever seem to feel exhausted after work?
    E) How happens that you can avoid every obstacle?
    45) “Yes, a few minutes later.”

    A) Where are you giving your birthday party?
    B) How much longer will the lecture last?
    C) Is the meeting going to start soon?
    D) Are you still busy with the report that you have to submit?
    E) You aren’t having any difficulty comprehending the passage?

    46) “Twice a week in summers and every other week in winters.”

    A) Do these plants require any amount of fertilizers in every season?
    B) How deep can a diver dive without a tube?
    C) Are these books lent to subscribed readers?
    D) How often do I have to water this tropical plant?
    E) Do you charge any money for this exchange?

    47.-50. sorularda, verilen İngilizce cümleye anlamca en yakın Türkçe cümleyi bulunuz.

    47) Cleopatra was an ambitious woman, determined to rule her kingdom and keep it out of the hands of the more powerful and expansionist Romans in Italy.

    A) Kleopatra, krallığını yönetmeye ve onu İtalya’daki daha güçlü ve genişlemeci Romalılar’ın kontrolü dışında tutmaya kararlıydı.
    B) Hırslı bir kadın olan Kleopatra, krallığında kuralları kendi koymaya ve İtalya’daki daha güçlü ve genişlemeci Romalılar’ın kontrolü dışında kalmaya kararlıydı.
    C) Kleopatra, krallığını İtalya’daki daha güçlü ve genişlemeci Romalılar’ın kontrolü dışında tutmaya ve kendisi yönetmeye karar verecek kadar hırslıydı.
    D) Kleopatra, krallığını yönetmeye ve onu İtalya’daki daha güçlü ve genişlemeci Romalılar’ın kontrolü dışında tutmaya kararlı, hırslı bir kadındı.
    E) Kleopatra, hırsı sayesinde krallığını yönetme ve onu İtalya’daki daha güçlü ve genişlemeci Romalılar’ın kontrolü dışında tutmayı başardı.
    48) According to a nationwide survey conducted by the American Medical Association, seventy-five percent of Americans are against using animals in cosmetic testing.

    A) Amerikan Tıp Birliği yaptırdığı araştırmayla,Amerikalıların yüzde yetmiş beşinin hayvanların kozmetik testlerde kullanılmasına karşı olduğunu göstermiştir.
    B) Amerikan Tıp Birliğinin ulus çapında yaptırdığı bir araştırmaya göre, Amerikalıların yaklaşık yüzde yetmiş beşi hayvanların kozmetik testlerde kullanılmasının karşısındadır.
    C) Amerikan Tıp Birliği tarafından ulus çapında yapılan bir araştırmaya göre, Amerikalıların yüzde yetmiş beşi hayvanların kozmetik testlerde kullanılmasına karşıdır.
    D) Amerikan Tıp Birliği bir araştırma yaptırmış ve Amerikalıların yüzde yetmiş beşinin hayvanların kozmetik testlerde kullanımına karşı olduğunu kanıtlamıştır.
    E) Amerikalıların yüzde yetmiş beşinin hayvanların kozmetik testlerde kullanılmasına karşı olduğu Amerikan Tıp Birliği tarafından ulus çapında yapılan bir araştırma ile ortaya çıkmıştır.


    49) With air pollution levels continuing to rise, the atmosphere today contains 30 percent more carbon dioxide than it did 250 years ago.

    A) Hava kirlilik seviyelerinin yükselmeye başlamasıyla birlikte günümüzde atmosfer 250 yıl öncekinden yüzde 30 fazla karbon dioksit içeriyor.
    B) Hava kirlilik düzeylerinin artmayı sürdürmesiyle birlikte bugün atmosfer, 250 yıl önce içerdiğinden yüzde 30 daha fazla karbon dioksit içermektedir.
    C) Günümüzde, atmosfer 250 yıl öncekinden yüzde 30 daha fazla karbon dioksit içerdiğinden hava kirlilik seviyelerinin artması devam etmektedir.
    D) Bugün atmosferde 250 yıl önce olduğundan yüzde 30 fazla karbon dioksit bulunması havanın kirlilik düzeylerini yükseltmektedir.
    E) Yükselen hava kirlilik seviyelerinin sonucu günümüzdeki atmosfer, 250 yıl öncesinin atmosferinden yüzde 30 daha çok karbon dioksit içermektedir.


    50) According to what he says, he spent most of the time in the hospital during his first year in the faculty of medicine and he would just go home to sleep at night.

    A) Onun dediğine göre, tıp fakültesindeki ilk yılında zamanının neredeyse tamamını hastanede geçirdiğinden eve geceleri uyumak için giderdi.
    B) Onun söylediklerinden, tıp fakültesinin ilk yılında zamanının çoğunu hastanede geçirdiğini ve bu nedenle eve sadece gece uyumak için gittiği anlaşılmaktadır.
    C) Söylediklerine bakılırsa, tıp fakültesindeki ilk yılında zamanının büyük bölümünü tıbbi çalışmalara ayırdığından eve geceleri uyumak için gidermiş.
    D) Söylediğine göre, tıp fakültesindeki ilk yılında zamanın çoğunu hastanede geçirdi ve eve sadece gece uyumak için giderdi.
    E) Onun dediğine göre, tıp fakültesindeki ilk yılında zamanının neredeyse tamamını hastanede geçirdiğinden eve geceleri uyumak için giderdi.
    Eğer bir gün
    dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa,
    Rabb'ine dönüp "benim büyük bir derdim var" deme!

    Derdine dönüp "BENİM ÇOK BÜYÜK BİR RABB'İM VAR!" de!

  9. #9
    Mavi Admin

    Cevap: KPDS Test KPDS Testleri KPDS Test Soruları KPDS Test Grammar Soruları KPDS İng

    51.-54. sorularda, verilen Türkçe cümleye anlamca en yakın İngilizce cümleyi bulunuz.

    51) Kuzey Amerika ve Avrupa gibi dünyanın gelişmiş bölgelerinde son zamanlarda hava ve su kalitesinde kayda değer ilerlemeler olmuştur.

    A) There have been notable improvements recently in air and water quality in developed regions of the world such as North America and Europe.
    B) There are very many remarkable improvements in air and water quality of developed regions of the world such as North America and Europe.
    C) In recent times, air and water quality in developed regions of the world such as North America and Europe has seen a notable improvement.
    D) In developed regions of the world such as North America and Europe, air and water quality has improved significantly.
    E) There have been many improvements in both air and water quality of developed parts of the world, especially in North America and Europe.


    52) O sırada Jane bizimle konserde olduğu için, büyük ihtimalle seni evden arayan Jane değildi.

    A) Because we together went to the concert with Jane, it is unlikely that not Jane but somebody else called you.
    B) It couldn’t have been Jane that you called, because I went to the concert with Jane.
    C) As Jane was with us at the concert at the time, it can’t have been Jane who called you at home.
    D) Most probably it wasn’t Jane who called you during the concert, since we were with Jane at the time.
    E) It is highly likely that somebody called you at home during the concert, but you thought that it was Jane.


    53) Romantik bir İngiliz edebiyatçısı olan William Wordsworth şiir yazmaya hala bir okul çocuğu iken başlamasına rağmen, şiirlerinden hiçbiri 1793’e kadar yayınlanmamıştır.

    A) William Wordsworth, a romantic man of English literature, started writing poetry while he was still a schoolboy even though no poem of his had been printed until 1793.
    B) Although William Wordsworth, a romantic English man of letters, had begun to write poetry while still a schoolboy, none of his poems was published until 1793.
    C) None of William Wordsworth’s poems was published until 1793 while he had started to write poetry as a schoolboy.
    D) William Wordsworth, a romantic man of English literature, started to write poetry while still a schoolboy, but he did not have them published until 1793.
    E) As a romantic man of English literature, William Wordsworth had none of his poems published until 1793 after he had started to write poetry while he was still a schoolboy.
    54) İngiliz kaşifler ilk tırmanışa 1922 yılı ilkbaharında başladığından bu yana kaşifler Everest Dağı’nın zirvesine ulaşmak için sayısız girişimde bulundu.

    A) Since British explorers started their first climb in the spring of 1922, a great many attempts have been made by explorers to reach its summit.
    B) Since the spring of 1922, when British explorers began the first ascent, explorers have been trying to reach the summit of Mount Everest.
    C) After the first British explorers started the first attempt to climb Mount Everest in 1922, many more explorers tried to reach its summit.
    D) British explorers have encouraged innumerable explorers to climb Mount Everest since their first ascent in the spring of 1922.
    E) Explorers have made numerous attempts to reach the summit of Mount Everest since British explorers began the first ascent in the spring of 1922.


    55-57. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    On September 28, 1891, an old man died quietly at 104 East Street, New York. He had been living there for 28 years, earning his living as a customs inspector. His death received three lines of notice in one newspaper. Today his name, Herman Melville, is one of the most famous in American Literature. The libraries hold not only his books but also books about him. His principal work, Mobby Dick, appears in a popular edition of the Ten Greatest Novels of the world. When first published in 1851, it was so neglected that for the rest of his life Melville thought of himself as a failure. It was published again in 1921, thirty years after his death and began gathering praise and acclaim. Its sales are now claiming toward the millions.


    55) The point emphasized in the passage is that __________ .

    A) Melville is the most important American literary figure and certainly the pioneer among them
    B) only one novel of Melville’s was published when he was still alive and readers did not enjoy it
    C) Melville was not regarded as important literary figure while alive but since his death he has become a famous writer
    D) because of an unhappy life, Melville’s novels are concerned with pessimistic aspect of life
    E) Melville gained neither money nor fame through his novels and died in obscurity


    56) It is said in the passage that Melville _______ .

    A) was not popular with readers owing to the contents of his novels
    B) lived a shorter life than some of his contemporaries
    C) left the copyright of his books to his descendants
    D) had to do another job other than authorship to lead his life
    E) tried every way to be accepted into literary circles
    57) We learn from the passage that _______ .

    A) when Mobby Dick was a failure, Melville gave up writing novels
    B) everybody agrees that Mobby Dick is one of the ten greatest novels in the world
    C) almost nobody noticed the death of Herman Melville, who was to become a famous writer
    D) Mobby Dick has been published only twice though it is now a famous novel
    E) Mobby Dick now sells millions of copies even in the remotest parts of the world


    58-60. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    Hundreds, if not thousands, of women are murdered by their families each year in the name of family "honor." It's difficult to get exact numbers on the phenomenon of honor killing; the murders frequently go unreported, and the concept of family honor justifies the act in the eyes of some societies. Most honor killings occur in countries where the concept of women as a vehicle of the family reputation predominates. Reports submitted to the United Nations Commission on Human Rights show that honor killings only occur in underdeveloped countries.


    58) We understand from the passage that in the act of honor killing, __________.

    A) thousands of women are killed by another member of their own family
    B) it is women who lose their lives for the honour of the family
    C) an assassin or killer is hired to carry out this evil act
    D) underdeveloped countries are followed by more developed countries
    E) the number of the murdered women is intentionally kept a secret by officials

    59) In the passage, it is said that the number of the victims of honour killings ________.

    A) should be reduced or eliminated through strict laws
    B) becomes lesser as the country becomes more developed
    C) is correctly recorded by U.N. commission on Human rights
    D) is directly related with the number of family members
    E) isn’t known exactly because all the cases aren’t reported to officials
    60) It can be concluded from the passage that honour killings _____________.

    A) take place mostly because woman is seen as a medium of maintaining a family’s reputation
    B) can only be prevented after the education level has been raised
    C) require a large campaign and participation from all underdeveloped countries
    D) have been around since the concept of women as a symbol of family came out
    E) do not happen any more in underdeveloped countries with the help of U.N. Commission on Human Rights


    61-63. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    Pets are animals kept for pleasure and friendship, usually domesticated and selectively bred for coexistence with human beings. Besides their value as loved and loving companions, pets serve utilitarian purposes, protecting homes and property, destroying pests, and providing means of transportation. They may also serve in an emotional way for the elderly or the childless. Recently, the benefit of pet-facilitated psychotherapy has been demonstrated. In addition, pets may be kept for their beauty or rarity or, in the case of birds, because of their songs.


    61) It is said in the passage that ______________.

    A) if the pet is a big one, it is hard for people to take care of it
    B) using pets as a means of transportation is not as common as it was
    C) most pets value their owners more that their own species
    D) some pets are used by their owners to be protected from harmful insects in the house
    E) pets have stronger emotions than their owners


    62) We can conclude from the passage that _____.

    A) those without any children may direct their emotions to their pets
    B) rare animals certainly make better pets and bring money when sold
    C) children make better friends with pets than older people do
    D) birds are kept as pets only because of their songs
    E) if we have a pet, we needn’t worry about the protection of our flats

    63) The point emphasized in the passage is that ____________.

    A) owning a pet might cause too much money for their owners
    B) sometimes pets are better friends that the members of the family
    C) therapy through pets should be made better use of in treating psychological disorders
    D) many unpredicted problems may arise during the ownership of pets
    E) pet owners may have various and different reasons for keeping a pet


    64-66. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    The desire for a tan has been part of the Australian culture since the middle of the 20th century. This, combined with the fact that Australians are exposed to the highest levels of ultraviolet radiation exposure in the world, has led to an epidemic of skin cancer; as a result, Australia has the highest rate of skin cancer in the world. Public education campaigns about the dangers of UV radiation have resulted in a decline in skin cancer rates. However, even though most people know about the risks of UV exposure, increasing numbers of Australians are still using solariums to develop a tan.


    64) It is clear in the passage that the Australians’ risk of skin cancer _______.

    A) has been thoroughly resolved by public education campaigns
    B) prevented other countries’ citizens from developing a tan by using solarium
    C) results from their great demand for developing a tan
    D) caused a great decline in the usage of solarium throughout the world
    E) doesn’t pose a problem in the country any more


    65) One can understand from the passage that the campaigns made for inhibiting the usage of solariums _____________.

    A) left a permanent effect on the Australians
    B) were successful merely in other countries
    C) led to great increase in using solarium in Australia
    D) had a temporary influence on the Australians
    E) would resolve the problem, but it was hindered


    66) According to the passage, while anyone develops a tan, _________.

    A) they get the risk of catching one type of cancer disease
    B) the ultraviolet radiation certainly affects the organs entirely
    C) they may be exposed to various diseases
    D) they can retain their health in this way
    E) in most cases, the solarium causes certain types of cancer

    67-69. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    A large number of people enjoy reading murder mysteries. As a rule, these people are not themselves murderers, nor would these people really enjoy seeing someone commit an actual murder. They probably enjoy reading murder mysteries because they have found a way to escape from the monotonous, boring routine of dull everyday existence. To such people the murder mystery is realistic fantasy. It is realistic because the people in the murder mystery are believable as people. It is also realistic because the character who is the hero, the character who solves the murder mystery, solves it usually by exercising a high degree of logic and reason, not by trial and error.


    67) According to the passage, generally the readers of murder mysteries ________.

    A) find something from themselves in these stories
    B) have at least once committed a murder in their lives
    C) are only a handful compared with the readers of other books
    D) have a desire to kill someone
    E) don’t like murders being committed


    68) Though the writer isn’t sure about it, he says that __________ .

    A) readers admire the way in which a murder mystery is written
    B) the reason for people to read murder mysteries is to be away from boring everyday events
    C) murder stories are the most commonly read stories in the world
    D) the authors of murder mysteries lead a fast, exciting life
    E) all the events of a murder mystery are real events


    69) One of the points stated in the passage about the realistic aspect of murder mysteries is that ___________ .

    A) the character in such a story makes use of both trial and error and logical thinking
    B) such stories have no basis in real life
    C) it is easy to make some readers believe unreal events
    D) the hero of the story uses his/her brain to solve the mystery
    E) the readers are attracted to reading such stories because of plenty of everyday scenes


    70-72. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    There is an inherent element of danger in whitewater rafting and, indeed, in all the outdoor adventure activities we offer. There is no way to completely remove the danger but there are ways to minimize it. At Class VI, your safety is the most important thing. We want you to have a great time, but more importantly, we want you and your group or family to go home accident-free. During the 25 years we have been in business, we have always strived to balance safety and fun.


    70) The writer seems to say in the passage that they _________ .

    A) offer other outdoor activities besides whitewater rafting
    B) are experienced in this job and thus are able to eliminate all dangers from whitewater rafting
    C) sometimes have to risk their own lives to protect their clients
    D) have helped whitewater rafting to become popular
    E) have a profitable job which is on demand


    71) While people are enjoying themselves in whitewater rafting, ________ .

    A) nothing can spoil their pleasure but a few minor accidents
    B) they must carry certain safety equipment with them
    C) there are many things for others to do for their safety
    D) their children aren’t allowed to join them on the raft
    E) they pay a minimum amount of money for this pleasure


    72) From the writer’s remarks, we easily understand that ____________ .

    A) the writer himself does this job only for fun
    B) some clients enjoy rafting with them so much that they prolong the time of their stay
    C) they have been offering whitewater rafting because it brings a lot of money
    D) they try every way not to lose any of the fun although safety is also their concern
    E) there cannot be any outdoor activities without any dangers


    73-75. soruları, aşağıdaki paragrafa göre cevaplandırınız.

    When human beings learn of something new, as cotton once was for the English, they need a word to describe the new thing. Where do they get the word? If they learn of the new item from another society, they may adopt that society's word as their own. Linguists call this word borrowing. Alternatively, they may take an older word in their language and reapply it to the new thing. The English-speaking settlers of New England in the seventeenth century, for example, used their old word corn, which previously meant any kind of grain, for the Native American grain maize, calling it Indian corn and, later on, just corn.


    73) We can conclude from the case of cotton that ______________ .

    A) cotton has become the motivating force behind clothing industry
    B) cotton was brought to En
    C) the word cotton was borrowed from American Indians
    D) English language has so far borrowed a lot of words from other languages
    E) the English usually apply an old word to the new thing rather than borrow one from another language
    74) It is stated in the passage that when something new emerges in a culture, ___ .

    A) words from English are used to describe it
    B) some people are opposed to naming it with a foreign word
    C) English-speaking people can easily find a new word to describe it
    D) inventing a new word is the most common way of naming it
    E) there are two ways of naming it; borrowing a word or using an already existing word


    75) The passage informs us that the word corn ______ .

    A) no longer keeps its original meaning in the Indian language
    B) was not existent in English language when the crop was introduced
    C) used to have a wider or a more comprehensive meaning
    D) is now mostly used by English speaking population of New England
    E) has been present in English language since English as a language was formed


    76.-80. sorularda, verilen cümleye anlamca en yakın olan cümleyi bulunuz.

    76) When we are asked questions about ourselves, we reply to those not sincerely.

    A) We avoid giving true answers about ourselves when we are faced with personal questions.
    B) We don’t share our private life with others and we speak with curious people insincerely.
    C) We don’t like being asked questions about our personal lives.
    D) We answer some questions about ourselves sincerely, some insincerely.
    E) Our replies to the questions about ourselves reflect the truth most of the time.


    77) We, humans, are capable of thinking logically, but we usually do the otherwise.

    A) We admire other humans’ logical thinking although we are also equipped with this gift.
    B) As humans, we tend to think illogically although we have the ability to think logically.
    C) We try to think in a reasonable way, but we cannot most of the time.
    D) All the humans have the capacity to think rationally, but they sometimes think irrationally.
    E) Humans are different from animals in that they have logical thinking.

    78) I used to be able to see her as long as they lived here.

    A) I was used to seeing her all the time she was with us.
    B) I have decided not to see her again since they moved from this city.
    C) I can no longer see her because they have moved away.
    D) I don’t see her as often as I did, as her family took her with them.
    E) It seems that I will not see her again if they move away.


    79) My father never fails to take us for a drive in the countryside every weekend.

    A) In spite of his effort to keep it regular, my father is sometimes unable to drive us to the countryside.
    B) I would rather my father drove us now and then to the country for fresh air.
    C) We always want our father to drive us to the countryside and he agrees to do so.
    D) We look forward to weekends, because my father takes us away to the country when he has free time.
    E) My father takes us to the country in his car every weekend without fail.


    80) The arrangements for the wedding ceremony will be over by the time the guests start coming.

    A) The guests won’t like it if the arrangements aren’t to have finished by the time of the wedding.
    B) When the first guest arrives, everything necessary for the wedding ceremony will be ready.
    C) There will be only a little to do for the wedding when the guests start flooding in.
    D) The arrangements must be outstanding during the wedding ceremony and the guests will be pleased with it.
    E) I am sure we will have finished the preparations before the guests come for the wedding ceremony.

    81.-85. sorularda, boş bırakılan yere parçanın anlam bütünlüğünü sağlamak için getirilebilecek cümleyi bulunuz.


    81) Some kinds of birds fly great distances every year. In the autumn, they leave their homes in the north and fly thousands of miles south. _______________ . Scientists do not really know how they do this. They believe that these birds must have some kind of map in their heads.

    A) Some of them die in the new environment because of inability to adapt to it
    B) Then in the spring, they return to the north, to exactly the same place
    C) They stay there permanently and start to multiply
    D) Their new homes are also suitable for survival
    E) The motive is to protect themselves from extreme conditions of winter



    82) Vitamins are very important for good health. One vitamin that you need to have regularly is vitamin C. Certain fruits and vegetables are rich in this vitamin. Some examples are oranges, lemons, and grapefruits, as well as red peppers and tomatoes. Vitamin C can be destroyed by heat, _____________________.

    A) and cigarette smokers, therefore, have to take in more vitamin C
    B) but other vitamins are also badly needed by body
    C) and diets of babies can be supplemented with vitamin C
    D) so it is a good idea to eat lots of uncooked fruits and vegetables
    E) although it can be stored in the body for later use


    83) Imagine a baby about five months old. It can cry and smile, it can eat and sleep and it can dirty its diaper. Did you know that it can also count? That's not all—small babies are also able to add and subtract small numbers of things. This may be surprising news, but a psychologist has proven that it is true. _____________. But this psychologist believes that they are already present in small babies.

    A) Baby care has become an industry which provides employment for many
    B) Besides, it has been proved that babies feel what their mothers feel
    C) Most psychologists focus on the developmental stages of children
    D) Birth defects can now be corrected to some extent via medical operations
    E) Many people think that these abilities are learned at school



    84) ___________ .You can fry them, boil them or scramble them. Or, if the eggs are very fresh, you can even eat them without cooking them. Whatever way you choose to eat your eggs, however, you must always break the shell first.
    A) Most foodstuff lose some of their nutritive value when cooked
    B) Fast food is becoming increasingly common with this rapid pace of life
    C) There are many ways to prepare eggs for eating
    D) While deciding what to eat, you can take several points into account
    E) Eggs provide the body with the basic building blocks, that’s, proteins
    85) For many years, alligator skin was popular in the United States for making fashionable leather shoes and purses. From 1870 to 1965 at least ten million alligators were killed in the United States for leather. Then, in 1967, the government made laws against hunting alligators. ___________ . Now there are nearly two million alligators in the United States.

    A) After that the alligator population began to grow again
    B) With these laws, the needed alligator skin was imported from the countries around the Amazon Basin
    C) Then the leather industry started to depend on various artificial stuff for making shoes
    D) Since then, several other laws have been passed to protect other endangered animals
    E) Alligators have many different uses in leather industry and in others


    86.-90. sorularda, verilen duruma uygun düşen cümleyi bulunuz.


    86) You again have that terrible pain in the stomach while on your way back from work. As you don’t have your prescribed drug with you, you walk into the nearest shop which is a clothes shop and ask:

    A) You must have some sort of a pill in the shop. Can you give one to me?
    B) Do you happen to know where the nearest pharmacy is?
    C) What sort of medicine am I supposed to take?
    D) Isn’t it against the law to sell drugs in a shop rather than a chemist’s?
    E) Do you have any kind of painkiller which will relieve my ache?


    87) You take a taxi on a route you know well. The driver, thinking you are a stranger, takes you around about way in order to get a higher fare. As soon as you see what he is doing, you say forcefully:

    A) It is much more scenic to go this way, isn’t it?
    B) I’ve never been this way before. It is quicker?
    C) Let’s go back and start over again. I don’t like this route.
    D) The traffic is much worse this way. We should have gone the normal way.
    E) I know the way, and I am not going to pay you any more than the normal fare.

    88) You and a friend, who are both students, are looking for an apartment to rent. You see one which is just the right size and in a perfect location, but it needs some repair work and does not have heating. Taking these into consideration, you hope to get it at a better price, so you say to the landlord:

    A) We’ll paint it and fix up a bit if you agree to lower the rent.
    B) There is no way we could live in a place like this in the winter.
    C) How can you charge so much for a place in this condition?
    D) If I were you, I would paint this place and have some heating installed.
    E) We won’t rent it if you don’t fix it up a bit.




    89) Your friend has failed the driving test there times already. After her last attempt, she is frustrated and wants to apply for a new test date as soon as possible. As you feel that after three failures there must be something wrong with her driving ability, you advise her to wait by saying:

    A) Don’t worry. You can apply for a new test right away.
    B) Some of the driving test officials are really fussy these days. I can’t see anything wrong with your driving.
    C) To ensure that you pass next time, why don’t you get some more practice before reapplying?
    D) Driving isn’t the most important thing in the world, you know.
    E) I regret to inform you that you have failed your test on this occasion.



    90) Your brother has been neglecting his school work and spending all his time either out with his friends or at home watching TV or playing computer games. You know that his marks will be very bad, and that your parents will be very disappointed. Feeling it is your duty to warn him, you say:

    A) It must be discouraging for you that my marks are always better than yours.
    B) I really envy you the way you are so carefree. I wish I could be that way instead of spending all my time studying.
    C) Is there anything good on TV tonight? I’m tired of studying and feel like I need a break.
    D) Mum and Dad are going to be really upset if you don’t get more serious with your studies.
    E) How are your marks this semester? I’m finding it quite difficult to get good marks.

    91.-95. sorularda, karşılıklı konuşmanın boş bırakılan kısmını tamamlayabilecek ifadeyi bulunuz.

    91) Client : Excuse me, ______________
    Secretary : Certainly not, but I must first check the appointments. Well, he is free for the time being. His room is the second on the right.
    Client : Thank you very much.
    Secretary : You are welcome.

    A) I wonder if you could inform your manager that an inspector has come and wants to see him.
    B) would you mind if I spoke with Mr. Higgins?
    C) will you call your boss here for something urgent?
    D) when will the director become available?
    E) could you give this message to Mr. Ruby at once?


    92) Sam : I have heard that an Englishman has taken over your firm. _____________
    Ted : It is too early to say something yet. So far so good.
    Sam : There are rumours that he is very generous.
    Ted : We will soon see whether he is.

    A) How do you like your new boss?
    B) Do you know anything about his private life?
    C) The British are really stubborn and hardheaded people, aren’t they?
    D) How many people will be dismissed because of the present crisis?
    E) Who plays the biggest role in your company, the boss or the manager?


    93) Sandra : The workers in the nuclear plant are holding a demonstration for better protection.
    Sue : Protection from what? Workers normally protest low pay.
    Sandra : ______________________.
    Sue : Then, they have right to do so. It has been proved that prolonged exposure to radiation results in leukemia. And it is deadly.

    A) They claim that they are treated badly and aren’t given what they deserve.
    B) Growing plants doesn’t require any protection.
    C) They say that they aren’t adequately protected from exposure to radiation.
    D) There are already more workers than needed. Some should be given the sack.
    E) I agree with you. They all have life insurance policy.
    94) Rob : What are you reading Claudia? It seems really absorbing.
    Claudia : John Steinbeck’s the Pearl Hunter, so it is, and also it is extremely moving.
    Rob : I know about it. ______________.
    Claudia : Yes, but unfortunately he fails to do so.

    A) And maybe you could lend it to me for another reading.
    B) Steinbeck’s all novels reflect a kind of pessimism, don’t they?
    C) Everybody is of the opinion that this book brought him fame.
    D) I couldn’t help reading it again after the first time I read it.
    E) And I really appreciate the father’s desperate efforts to remove the curse on his family.


    95) Albert : Somebody named Straus has left a message in my answering machine, but I don’t know anybody by this name.
    Mike : ________. He was looking for you at school to enroll in the diving club.
    Albert : Then, he took my number from school and called me. I think you’re right.

    A) That must be the newcomer we heard from Alicia.
    B) I think it happens frequently. Why not call him to speak?
    C) Being popular is no good for you. Everyone calls to meet you.
    D) It must have been a door-to-door salesperson.
    E) How can you forget Straus who happened to be your nephew from Germany?


    96.-100. sorularda, cümleler sırasıyla okunduğunda parçanın anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulunuz.

    96) (I) Supermarket managers have all kinds of tricks to encourage people to spend more money. (II) Their aim is to make customers go more slowly through the supermarket. (III) They supervise all the workers and evaluate regular sales figures. (IV) They place colorful displays in surprising places to catch the customers' attention. (V) They also make the corridors near the cash registers narrower so that customers with large shopping carts get stuck or have to slow down and buy more.

    A) I B) II C) III D) IV E) V


    97) (I) Long before there were airplanes, people wanted to be able to fly. (II) Present day planes depend on the principle of how birds fly afloat. (III) Early scientists studied birds' wings to see how they worked. (IV)Then they tried to build wings of feath-ers. (V) But when they actually tried to fly, they never stayed up for long.

    A) I B) II C) III D) IV E) V
    98) (I) Astronomers have recently gathered a surprising amount of information on the sky and planets. (II)We usually do not think of the night sky as a colorful scene. (III) You don't see much color, in fact, if you look at the stars with just your eyes. (IV) But scientists with special equipment now have a different picture of what is in the sky at night. (V)A new series of photographs shows all kinds of bright colors in the night sky.

    A) I B) II C) III D) IV E) V



    99) (I) Some of the most famous classical composers died quite young. (II) Among these, for example, were Schubert and Mozart, who both died in their thirties. (III) But not all composers have had short lives. (IV) Bach lived until age 65 and Haydn until age 69 and still others, like Verdi and Richard Strauss, lived on into their eighties. (V) Therefore, it should not be a surprise why classical music is loved and listened so extensively.

    A) I B) II C) III D) IV E) V



    100) (I) In 1585, Sir Walter Raleigh tried to start the first English settlement in North America. (II) However, the settlement was not successful. (III) Many settlers became sick and others died of hunger or in battles with the Native Americans. (IV)Naturally the Native Americans didn’t experience any drop in the number of their people during this period. (V)When another wave came from England a few years later, the newcomers found that all the settlers were dead.

    A) I B) II C) III D) IV E) V





    Eğer bir gün
    dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa,
    Rabb'ine dönüp "benim büyük bir derdim var" deme!

    Derdine dönüp "BENİM ÇOK BÜYÜK BİR RABB'İM VAR!" de!

  10. #10
    Mavi Admin

    Cevap: KPDS Test KPDS Testleri KPDS Test Soruları KPDS Test Grammar Soruları KPDS İng

    cevap anahtarı


    kpds deneme testi 2
    1
    b
    51
    a
    2
    a
    52
    c
    3
    b
    53
    b
    4
    c
    54
    e
    5
    d
    55
    c
    6
    b
    56
    d
    7
    e
    57
    c
    8
    c
    58
    b
    9
    a
    59
    e
    10
    c
    60
    a
    11
    e
    61
    d
    12
    d
    62
    a
    13
    d
    63
    e
    14
    a
    64
    c
    15
    c
    65
    d
    16
    d
    66
    a
    17
    c
    67
    e
    18
    e
    68
    b
    19
    d
    69
    d
    20
    a
    70
    a
    21
    a
    71
    c
    22
    c
    72
    d
    23
    b
    73
    b
    24
    d
    74
    e
    25
    a
    75
    c
    26
    e
    76
    a
    27
    a
    77
    b
    28
    d
    78
    c
    29
    b
    79
    e
    30
    a
    80
    b
    31
    e
    81
    b
    32
    c
    82
    d
    33
    d
    83
    e
    34
    b
    84
    c
    35
    e
    85
    a
    36
    c
    86
    b
    37
    d
    87
    e
    38
    c
    88
    a
    39
    a
    89
    c
    40
    d
    90
    d
    41
    b
    91
    b
    42
    a
    92
    a
    43
    b
    93
    c
    44
    a
    94
    e
    45
    c
    95
    a
    46
    d
    96
    c
    47
    d
    97
    b
    48
    c
    98
    a
    49
    b
    99
    e
    50
    d
    100
    d
    Eğer bir gün
    dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa,
    Rabb'ine dönüp "benim büyük bir derdim var" deme!

    Derdine dönüp "BENİM ÇOK BÜYÜK BİR RABB'İM VAR!" de!

Sayfa 1/2 12 SonSon
  • Konuyu değerlendir: Bu konuyu beğendiniz mi?

    KPDS Test Grammar Soruları KPDS İngilizce Soru Cevap


    Değerlendirme: Toplam 0 oy almıştır, ortalama Değerlendirmesi puandır.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 25.05.11, 11:48
  2. Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 25.05.11, 11:47
  3. Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 25.05.11, 11:45
  4. Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 13.03.11, 14:33
  5. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 17.01.10, 22:37

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2 ©2011, Crawlability, Inc.