En Saglıklı Uyku İçin Kaç Saat Yeterli
Dr. Mehmet Öz
“Kaliteli bir gece uykusu, mükemmel bir ilaçtır ve bu sabah, bunu kanıtlayacak enerjiye sahibim.” Bu yazıyı Facebook’ta paylaşın ve durumunuzu günün en iyi hissettiğiniz anıyla güncelleyin. Uykusuz kaldığım ilk günü ve o günü enerjim olmadan ne kadar zor geçirdiğimi hatırlıyorum. “Sanırım yaşlanıyorum, bu işi artık yapamıyorum” diye düşünmüştüm. Hiç bitmeyen dinçliğim ve enerjim nereye gitmişti? Tabii, her işte bir hayır vardır. Uykusuz geçen günün ardından yatağa gidip ihtiyacım olan 7-8 saatlik uykuyu uyuma çabalarımın ardından, uykunun önemini gerçekten anlamaya başladım. Biliyorum.
Ben bir doktorum. Bunu başından beri bilmeliydim. Bildim de. Ama eğer tıp okuyup, gecesini gündüzüne katarak çalışmak zorunda kalan birilerini tanıyorsanız, uykunun ön planda olmadığını da bilirsiniz. Uyku sırasında, vücut kendini yeniler. Uyku eksikliğini ise bir tür stres olarak görür. Çoğunuzun gün içinde yeteri kadar stresli olduğunu biliyorum; bu yüzden uykusuzluğun vücudunuzu daha çok tüketmesine izin vermeyin. Derin ve kesintisiz bir uyku, stresle savaşmanıza, sağlıklı bir kilo elde etmenize ve enerjinizi artırmaya yardımcı olur. En yenileyici uyku saat 22.00 ile 02.00 arasındadır. Saat 22.00, vücudunuzun yenilenmesi açısından en ideal zamandır.
Hadi o zaman hedefe yönelik çalışmalara başlayın. Alıştığınızdan daha erken uyumakta biraz zorlanabilirsiniz ama yavaş yavaş denemeye çalışın. Faydalarını düşündüğünüzden daha yakın bir zamanda görmeye başlayacaksınız. Buna boş yere güzellik uykusu demiyorlar. Araştırmalara göre, iyi dinlenmiş bir yüz, daha çekici oluyor. Ayrıca, kaliteli bir REM uykusu, kilo vermenize de yardımcı olabilir. Yalnızca gözlerinizi kapayarak huzurlu bir uykuya kavuşabilenlerdenseniz, çok şanslısınız. Eğer uyumada biraz güçlük çekiyorsanız, kaliteli uyku uyumak daha zor olabilir; ancak imkansız değildir. Her şeyde olduğu gibi, bunun için de çaba göstermelisiniz.
Bunu yapmanın basit kuralları var. Kafeini azaltın. Örneğin, günlük kahve tüketiminiz iki fincansa, bu miktarı bir fincana düşürün. Yatak odanızdaki ışık kaynaklarını azaltın. Dijital çalar saatin ışığı bile uykunuzu engelleyebilir. Yatak odasını uyku ve sekse ayırın. Bu çok önemlidir. Örneğin, işinizi yatak odanıza taşırsanız, zihniniz yatağınızı raporlar, son teslim tarihleri, yapılacaklar listesi, e-postalar vb. şeylerle bağdaştırır. Yatak odanızı özel odanız kabul edin ve her gece oraya sığınmayı sabırsızlıkla bekleyin. Bir uyku düzeni oluşturun. Her gün, hatta hafta sonları bile, aynı saatlerde uyuyup, uyanmaya alışın. Size yardımcı olacak, benim de onayladığım pek çok uyku vakti atıştırmalıkları bile var. Halsiz veya stresli hissediyorsanız, uykunun gücünü küçümsemeyin. Böylece, bir gecede daha sağlıklı hale gelebilirsiniz.
( 15.01.2012 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır. )