Sponsorlu Bağlantı

+ Cevap Ver
2 sonuçtan 1 ile 2 arası

Konu: Ses Düşmesi Örnekleri - Ses Düşmesi İle İlgili Örnekler

  1. #1
    Moderator
    Sponsorlu Bağlantı

    Yeni Ses Düşmesi Örnekleri - Ses Düşmesi İle İlgili Örnekler

    Sponsorlu Bağlantı

    Ses Düşmesi Örnekleri - Ses Düşmesi İle İlgili Örnekler

    SES DÜŞMESİ
    Sözcüğün aslında bulunduğu halde, ek geldiğinde bazı sesler düşebilir. Bu düşme hem ünlülerde hem ünsüzlerde görülür.

    Ünlü Düşmesi
    Sözcüğün aslında bulunan bir ünlünün düşmesidir.
    Örnek: “Yapraklar daha şimdiden sarardı.” cümlesinde sözcüğün aslı “sarı”dır; “-ar-” eki geldiğinde sözcüğün sonundaki “ı” düşmüştür.
    Ünlü düşmesinin en yaygın kullanımı ise “Hece düşmesi” adıyla anılan kuraldır. Buna göre, sözcüğün son hecesinde bulunan dar ünlüler, ünlüyle başlayan bir ek sözcüğe eklendiğinde düşer. Bu özellik bazı organ isimlerinde, Arapçadan dilimize geçen bazı sözcüklerde, bazı Türkçe fiillerde görülür.
    sabır - ı > sabrı
    akıl - ı > aklı
    burun - u > burnu
    gönül - üm > gönlüm

    Örneğin; “Kahvaltıya hazırlanın.” cümlesinde altı çizili söz “kahve altı” sözlerinin birleşmesinden oluşmuş, bu sırada “kahve” sözündeki “e” düşmüştür.

    Ünsüz Düşmesi
    Sözcüğün aslında bulunan ünsüzün, ek geldiğinde düşmesidir.
    küçük - cük > küçücük
    büyük - cek > büyücek örneklerinde sözcüklerin sonlarında bulunan “k” ünsüzlerinin düştüğü görülüyor.





  2. #2
    Moderator

    Standart Cevap: Ses Düşmesi Örnekleri - Ses Düşmesi İle İlgili Örnekler

    1. Gurbete düşmüşlerin başına çöktü damlar
    Son yolcunun gömüldü son adımları
    Bekçi sert bir vuruş ile kırdı kaldırımları
    Mezarda ölü gibi yalnız kaldım odamda.
    Yukarıdaki dörtlükte aşağıdakilerden hangisi yoktur?
    a) Ünlü düşmesi
    b) Ünsüz benzeşmesi
    c) Ünsüz yumuşamasına aykırı sözcük
    d) Ünsüz yumuşaması
    e) Ünlü daralması

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kaynaştırma ünsüzü kullanılmamıştır?
    a) Arabayı pek hızlı sürmez, dikkatli kullanırdı.
    b) Şehirde geceleyin başlayan yağmur, sabaha kadar sürdü.
    c) Bahçesinde rengarenk çiçekler vardı.
    d) Evin yan duvarları ve balkonu kalın sarmaşıklarla örtülmüştü.
    e) Elinde bir demet çiçekle odanın kapısına geldi.

    3. Pencerenden bir gül attığın zaman
    Işıklarla dolacak kalbimin içi
    Bu dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?
    a) Ünsüz benzeşmesi
    b) Ünsüz yumuşaması
    c) Ulama
    d) Ünsüz yumuşamasına aykırılık
    e) Ünlü türemesi

    4. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcükte kaynaştırma ünsüzü yoktur?
    a) Ne halden anlayan bulunur
    b) Bir kere sevdaya tutulmaya gör
    c) Bir de saçların düşmüş yüzüne
    d) Bir meşaledir pervaneyim ona
    e) Sensiz uykuyu haram bilen için

    5. Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor
    Bir hilal uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor
    Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
    a) Ünlü düşmesi
    b) Ulama
    c) Küçük ünlü uyumuna aykırı sözcük
    d) Ünsüz yumuşaması
    e) Ünsüz yumuşamasına aykırılık

    6. Numaralı dizelerin hangisinde ünlü düşmesi yoktur?
    1. Yelpaze çevrilir gibi birden dönüşleri,
    2. İşveyle devriliş, saçılış, örtünüşleri,
    3. Raks ortasında bir durup oynar, yürür gibi,
    4. Yalnız ben duyuyordum sirenleri
    5. Her kalbi dolduran güle, her senden: Ole!

    a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

    7. Sararken alnımı yokluğun tacı
    Gönülden silindi neşeyle acı
    Kalbe muhabbette buldum ilacı
    Ben de müridinim işte Mevlana
    Bu dörtlükte aşağıdakilerden hangisi yoktur?
    a) Ünsüz benzeşmesi
    b) Ünlü düşmesi
    c) Ünsüz değişimi
    d) Büyük ünlü uyumuna aykırı sözcük
    e) Ünlü daralması

    8. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde ses düşmesi yoktur?
    a) Onun bağrı zaten yaralıdır.
    b) O da bu akşam geliyor.
    c) Hasta sabaha kadar inledi.
    d) Burada oğlu onu savunmada.
    e) Boğaziçi yalılarında geçti, ömrüm.

    9. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisi “ünsüz değişimi”ne örnek olmaz?
    a) Hadi seni yemeğe götüreyim?
    b) Bu havada dağa tırmanmak istiyorum.
    c) Sabahları balığa çıkarlar.
    d) Çocuğun ruh sağlığı bozulmuştu.
    e) Böbreğinin birini ameliyatla aldılar.

    10. Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
    Dizedeki işaretli yerlerde görülen ses olayı, aşağıdakilerden hangisinde görülmez?
    a) Sabahtan uğradım ben bir güzele.
    b) Sarı etek giymiş gonca kısarak.
    c) Deli gönül abdal olmuş.
    d) Saçın çözüp benim için ağlar mısın?
    e) Uçtuk Mohaç ufkunda görünmek hevesiyle.

    CEVAPLAR: 1.e 2.d 3.e 4.c 5.d 6.e 7.e 8.b 9.b 10.b

  • Konuyu değerlendir: Bu konuyu beğendiniz mi?

    Ses Düşmesi Örnekleri - Ses Düşmesi İle İlgili Örnekler


    Değerlendirme: Toplam 0 oy almıştır, ortalama Değerlendirmesi puandır.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 5
    Son Mesaj: 13.01.14, 16:00
  2. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 20.03.12, 23:21
  3. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 13.03.12, 22:34
  4. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 07.01.11, 02:42
  5. Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 13.01.09, 21:11

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Var
  • Mesaj Yazma Yetkiniz Var
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2 ©2011, Crawlability, Inc.